Obsah seriálu Narcos

Nový náhled na úžasný příběh kartelu z Medellinu, jedné ze světově nejambicióznějších, nejnásilnějších překupnických organizací. Seriál natočený na základě skutečných událostí vypráví pravdivou historii toho, jak a proč se kokain stal ve Spojených státech a v Evropě obrovským problémem. Kdo přesně za tím stál a jak se Pablu Escobarovi podařilo stát se nejbohatším zločincem ve světové historii a jedním z nejbohatších lidí na světě.

Obsazení seriálu Narcos

Herci Postavy
Wagner Moura Pablo Escobar, kolumbijský drogový baron
Boyd Holbrook Steve Murphy, agent DEA
Pedro Pascal Javier Peña, agent DEA
Maurice Compte Horacio Carrillo, velitel Search Bloc, postava inspirovaná plukovníkem Hugo Martinezem
Roberto Urbina Fabio Ochoa, vysoce postavený člen Medellínského kartelu
Paulina Gaitan Tata Escobar, manželka Pabla Escobara, postava vytvořená podle Marie Henao
Paulina García Hemilda Gaviria, matka Pabla Escobara
Joanna Christie Connie Murphy, manželka agenta Murphyho
Juan Pablo Raba Gustavo Gaviria, Escobarův bratranec, vysoce postavený člen Medellínského kartelu
Bruno Bichir Fernando Duque, kolumbijský právník zastupující Escobara
Jorge A. Jimenez Poison, zabiják Medellínského kartelu
Diego Cataño La Quica, zabiják Medellínského kartelu, postava vytvořená podle Dandenyho Muñoze Mosquera, přezdívaného La Quica
Luis Guzmán José Rodríguez Gacha, zakládající člen Medellínkého kartelu
Raúl Méndez César Gaviria, kolumbijský ekonom a prezident
Manolo Cardona Eduardo Sandoval, viceministr spravedlnosti a Gaviriův důvěrník
Stephanie Sigman Valeria Velez, novinářka a Escobarova milenka, postava inspirovaná Virginií Vallejo
Cristina Umaña Judy Moncada, manželka Kika Moncady, člena Medellínského kartelu
Matias Varela Jorge Salcedo
Alberto Ammann Hélmer „Pacho“ Herrera, vůdce kartelu z Cali
Damián Alcázar Gilberto Rodríguez Orejuela, vůdce kartelu z Cali
Francisco Denis Miguel Rodríguez Orejuela, vůdce kartelu z Cali
Pêpê Rapazote José „Chepe“ Santacruz Londoño, vůdce kartelu z Cali
Eric Lange Bill Stechner
Juan Pablo Shuk plukovník Hugo Martínez
Javier Cámara Guillermo Pallomari
Andrea Londo María Salazar
Kerry Bishé Cristina Jurado
Miguel Ángel Silvestre Franklin Jurado
Michael Stahl-David Chris Feistl
Matt Whelan Daniel Van Ness
Arturo Castro David Rodríguez
Juan Sebastian Calero Navegante, Pachův zabiják
Jon-Michael Ecker El Lion
Julián Díaz Nelson „Blackie“ Hernandez

Narcos - podrobné informace o seriálu

Narcos je populární seriál společnosti Netflix, který měl premiéru v roce 2015 a který popisuje vzestup a pád drogového kartelu Medellín v Kolumbii a snahu orgánů činných v trestním řízení dostat jeho vůdce Pabla Escobara před soud. Seriál je založen na skutečném příběhu, který je dobře zdokumentován v historických knihách, novinových článcích a rozhovorech s těmi, kteří se na událostech podíleli.

Na přelomu 70. a 80. let 20. století začal Pablo Escobar a další drogoví baroni získávat v Kolumbii značnou moc a vliv, především díky výrobě a distribuci kokainu. Medellínský kartel vedený Escobarem se stal nejmocnější a nejnásilnější zločineckou organizací v zemi, jejíž zisky se v době největšího rozmachu odhadovaly až na 60 milionů dolarů denně.

Kolumbijská vláda s pomocí Úřadu Spojených států pro kontrolu obchodu s drogami (DEA) zahájila kampaň s cílem rozbít medellínský kartel a postavit jeho vůdce před soud. Tato kampaň, známá jako Operace Search Bloc, zahrnovala intenzivní úsilí o vypátrání a dopadení nebo zabití členů kartelu, včetně samotného Escobara.

Konflikt mezi kartelem a orgány činnými v trestním řízení vyústil ve vlnu násilí a teroru, kdy se bombové útoky, vraždy a únosy staly v Kolumbii běžnou záležitostí. Konflikt nakonec vyvrcholil rozsáhlým pátráním po Escobarovi, který se po útěku z vězení v roce 1992 skrýval.

V prosinci 1993 byl Escobar po několikaměsíčním pátrání vypátrán kolumbijskou policií a speciálními jednotkami a zabit při přestřelce na střeše v Medellínu. Jeho smrt byla velkou ranou pro medellínský kartel a obchod s drogami v Kolumbii, i když problém obchodu s drogami v zemi zcela neodstranila.

Seriál je dramatizací těchto událostí, která si v zájmu vyprávění příběhu dovoluje určité volnosti. Seriál se zabývá také rolí různých donucovacích orgánů, jako je DEA a kolumbijská národní policie, v boji proti kartelu. Celkově seriál umožňuje nahlédnout do složitého a násilného světa obchodu s drogami a úsilí o jeho potírání.

Steve Murphy, agent DEA (*1957)

Steve Murphy je bývalý agent amerického Úřadu pro kontrolu obchodu s drogami (DEA), který hrál klíčovou roli při pátrání po Pablu Escobarovi a rozbití drogového kartelu Medellín v Kolumbii v 80. a 90. letech 20. století. Spolu se svým partnerem Javierem Peñou byl Murphy v roce 1991 přidělen do kanceláře DEA v Bogotě, kde začali spolupracovat s kolumbijskou národní policií a dalšími agenturami na rozbití kartelu.

Murphy a Peña se zasloužili o vypátrání a dopadení nebo zabití mnoha klíčových členů kartelu, včetně Gustava Gavirii, Escobarova bratrance a pravé ruky. Úzce také spolupracovali s kolumbijskou vládou při získávání zpravodajských informací o činnosti a pohybu kartelu.

Jeden z nejdramatičtějších okamžiků Murphyho kariéry nastal v roce 1993, kdy byl členem týmu, který vypátral Escobarův úkryt v Medellínu. Operace na dopadení Escobara zahrnovala napjatý střet s vůdcem kartelu a jeho společníky, a nakonec skončila smrtící přestřelkou.

Po Escobarově smrti Murphy nadále pracoval pro DEA v různých funkcích, mimo jiné jako instruktor na Akademii DEA ve Virginii. Do důchodu odešel v roce 2013, po více než 30 letech služby.

Kromě své práce v oblasti prosazování práva byl Murphy hlasitým zastáncem programů prevence a léčby drogové závislosti a vyjadřoval se k potřebě pokračovat v úsilí o boj proti obchodu s drogami. Podílel se také na různých mediálních projektech souvisejících s jeho zkušenostmi, včetně konzultací pro seriál Narcos společnosti Netflix a spoluautorství knihy "Manhunters: Jak jsme dostali Pabla Escobara".

Javier Peña, agent DEA

Javier Peña je vysloužilý agent amerického Úřadu pro kontrolu obchodu s drogami (DEA), který v 80. a 90. letech 20. století sehrál klíčovou roli při dopadení a rozbití drogového kartelu Medellín v Kolumbii. Peña úzce spolupracoval se svým partnerem Stevem Murphym a také s kolumbijskými donucovacími orgány a dalšími mezinárodními partnery.

Peña zahájil svou kariéru u DEA v Texasu, kde pracoval na vyšetřováních souvisejících s obchodováním s drogami podél americko-mexické hranice. V roce 1988 byl přidělen do kanceláře DEA v Bogotě v Kolumbii, kde začal pracovat na případech souvisejících s medellínským kartelem. Během několika následujících let hrál Peña klíčovou roli při shromažďování zpravodajských informací o činnosti kartelu, identifikaci jeho vůdců a sítí a vypracovávání strategií k rozbití jeho operací.

Jeden z nejdramatičtějších okamžiků Peñovy kariéry nastal v roce 1991, kdy byl členem týmu, který vypátral a zatkl Carlose Lehdera, jednoho ze zakladatelů medellínského kartelu. Lehder byl vydán do Spojených států, kde byl usvědčen z obchodování s drogami a odsouzen na doživotí.

Peñova práce v Kolumbii zahrnovala také zaměření na rozvoj silnějších partnerství s místními donucovacími orgány a budování důvěry s komunitami postiženými obchodem s drogami. Spolu s Murphym byli známí svou oddaností a nasazením pro věc, kdy se při pronásledování svých cílů často vystavovali nebezpečí.

Po odchodu z DEA do důchodu v roce 2014 Peña nadále hovořil o nebezpečí obchodu s drogami a o důležitosti mezinárodní spolupráce v boji proti drogové kriminalitě. Pracoval také jako konzultant na různých mediálních projektech souvisejících s jeho zkušenostmi, včetně seriálu "Narcos" společnosti Netflix a dokumentárního filmu "Killing Escobar".

Pablo Escobar

Pablo Emilio Escobar Gaviria (zvaný také „El Doctor“, „El Patrón“ nebo „Don Pablo“, *1. prosince 1949 Rionegro v Kolumbii – †2. prosince 1993 Medellín) byl největším kolumbijským narkobaronem.

Nashromáždil takové bohatství, že jej v roce 1989 zařadil časopis Forbes na osmé místo v žebříčku nejbohatších lidí planety. Jeho majetek byl odhadován na více než 30 miliard dolarů. Součástí jeho organizace byli i jeho bratr Roberto „El Osito“ Escobar Gaviria a bratranec Gustavo „El León“ Gaviria Rivero. Válka proti Escobarovi skončila 2. prosince roku 1993, kdy se díky technologiím dodaným Spojenými státy podařilo kolumbijským technikům Escobara v jedné medellínské čtvrti vypátrat.

Snažil se uniknout a došlo k přestřelce, při které byl zahnán na střechu. Byl zasažen do zad a do nohy, smrtící ránu však dostal za ucho, údajně od členů kolumbijské policie. Podle jiné verze Pabla Escobara zastřelil odstřelovač z Delta Force a podle další verze spáchal sebevraždu (svým přátelům se údajně jednou svěřil s tím, že než padnout do rukou spravedlnosti, radši se sám střelí přímo za ucho).

Po Escobarově smrti se Medellínský kartel rozpadl a velmi brzy začal obchodu s kokainem dominovat Calijský kartel, jehož vůdci pak byli v polovině 90. let také zabiti nebo chyceni.

Sledujete seriál Narcos? Podělte se o své dojmy v diskuzi

Video
Video se připravuje ...

Trailer seriálu Narcos Netflix

Fotogalerie
20 fotografií