Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Britský velvyslanec doručil přání: Král Karel III. gratuloval pilotovi RAF Bočkovi (100)!

Autor: ČTK, ula - 
16. března 2023
11:31

Válečnému veteránovi a poslednímu žijícímu českému stíhacímu pilotovi britského Královského letectva (RAF) Emilu Bočkovi poblahopřál ke 100. narozeninám britský král Karel III. Dopis od něj dnes Bočkovi předal britský velvyslanec v Česku Matthew Field, který o tom informoval na twitteru. Generál Boček sté narozeniny oslavil 25. února, žije ve svém rodném Brně.

Britský král v dopise, jehož fotografii Field zveřejnil, poslal Bočkovi nejvřelejší gratulace, slovo nejvřelejší podtrhl. Sám vedle podpisu pod dopisem napsal i oslovení. V jinak vytištěném dopisu na hlavičkovém papíru Buckinghamského paláce datovaném 22. února Karel III. uvedl, že nezdolná statečnost, odhodlání a oddanost povinnosti Bočka a jeho spolubojovníků nebudou ve Velké Británii nikdy zapomenuty.

Boček odešel bojovat z nacisty obsazeného Československa v 16 letech. Zúčastnil se bojů o Francii, poté v Británii vstoupil do RAF, kde působil jako mechanik. Letecký výcvik absolvoval v Kanadě a od roku 1944 se v řadách československé 310. stíhací perutě v britském letectvu na spitfirech účastnil vzdušných bojů. Na svém kontě má 26 operačních letů, nalétal 73 hodin a 50 minut. Za bojové hrdinství obdržel vysoká československá a britská válečná vyznamenání. Prezident Václav Klaus mu v roce 2010 propůjčil nejvyšší státní vyznamenání Řád bílého lva III. třídy, prezident Miloš Zeman mu v roce 2019 udělil stejný řád nejvyšší třídy.

S českými válečnými veterány a piloty RAF se král Karel III., ještě jako následník trůnu Charles, setkal v roce 2000 v domově pro seniory organizace Sue Ryder v pražské Michli, když byl na návštěvě České republiky. Setkání se tehdy zúčastnilo osm veteránů z druhé světové války, mezi nimi i generál Alois Šiška.

Zobrazit celou diskusi