Obsah filmu Operace Eichmann (Operation Finale)

V roce 1960 získává ředitel izraelské tajné služby Mossad informaci, že se v Buenos Aires ukrývá nacistický válečný zločinec Adolf Eichmann se svou rodinou. Eichmann je považován za architekta konečného řešení židovské otázky. Mossad získal informaci o Eichmannově pobytu od Sylvie Hermanové, židovské dívky, která se začala přáteli s Eichmannovým synem Klausem.

Ve filmu hraje Oscar Isaac jako agent Mossadu Peter Malkin a Ben Kingsley jako Eichmann. Film režíroval Chris Weitz a do kin byl uveden v roce 2018. Od kritiků získal smíšené hodnocení, ale byl chválen za historickou přesnost a výkony hlavních herců.

Obsazení filmu Operace Eichmann (Operation Finale)

Herci Postavy
Oscar Isaac Peter Malkin
Ben Kingsley Adolf Eichmann
Lior Raz Isser Harel
Mélanie Laurent Dr. Hanna Elian, podle Yonah Elian
Nick Kroll Rafi Eitan
Joe Alwyn Klaus Eichmann
Haley Lu Richardson Sylvia Hermann
Michael Aronov Zvi Aharoni
Peter Strauss Lothar Hermann
Ohad Knoller Ephraim Ilani
Greg Hill Moshe Tabor
Torben Liebrecht Yaakov Gat
Michael Benjamin Hernandez Dani Sharlon
Greta Scacchi Vera Eichmann
Allan Corduner Gideon Hausner
Tatiana Rodriguez Annie Werner
Pêpê Rapazote Carlos Fuldner
Simon Russell Beale David Ben-Gurion
Rocío Muñoz Graciela

Oscar Isaac - Peter Malkin

Guatemalsko-americký herec, zpěvák a hudebník. Narodil se 9. března 1979 v Guatemale a vyrůstal v Miami na Floridě.

Isaac se poprvé proslavil rolí ve filmu Uvnitř Llewyna Davise (2013), za kterou získal uznání kritiky a byl nominován na několik cen, včetně Zlatého glóbu za nejlepší mužský herecký výkon. Od té doby se objevil v mnoha dalších filmech a televizních pořadech, včetně prequelové trilogie "Star Wars", v níž ztvárnil hlavní roli Poe Damerona, a filmu "Ex Machina" (2014), za který získal další pochvalné kritiky.

Kromě herecké práce je Isaac také talentovaným hudebníkem a podílel se na hudbě k několika filmům, včetně "Inside Llewyn Davis", pro který nazpíval několik písní.

Ben Kingsley - Adolf Eichmann

Britský herec. Narodil se 31. prosince 1943 ve Scarborough v Severním Yorkshiru v Anglii. Kingsley je všeobecně považován za jednoho z nejtalentovanějších herců své generace a je oceňován pro svou všestrannost, herecký rozsah a hloubku.

Kingsley se poprvé proslavil v 70. letech 20. století svými výkony v řadě britských televizních dramat a filmů, včetně filmu "Gándhí" (1982), za který získal Oscara za nejlepší mužský herecký výkon. Od té doby se objevil v mnoha dalších filmech a televizních pořadech, včetně filmů "Schindlerův seznam" (1993), "Sexy bestie" (2000) a "Dům z písku a mlhy" (2003), za které získal uznání kritiky a ocenění. Kromě herecké práce je Kingsley také talentovaným hlasovým hercem a svůj hlas propůjčil několika animovaným filmům, včetně "Knihy džunglí" (1994) a "Prince egyptského" (1998). Je všeobecně považován za jednoho z nejtalentovanějších herců své generace a je oceňován pro svou všestrannost a rozsah i schopnost vnést do svých rolí hloubku a emoce.

Kingsley za svou práci získal řadu ocenění a nominací, včetně čtyř nominací na Oscara, a je považován za jednoho z nejvyhledávanějších herců v Hollywoodu. Je všeobecně považován za jednoho z nejlepších herců své generace a jeho práce stále inspiruje a uchvacuje diváky po celém světě.

Operace Eichmann (Operation Finale) - podrobné informace o filmu

Po skončení druhé světové války zmizí pachatel holocaustu Adolf Eichmann; další představitelé nacistického Německa si berou život, aby se vyhnuli soudnímu procesu za válečné zločiny. V roce 1954 agent Mossadu Peter Malkin při pátrání po nacistickém válečném zločinci v Rakousku omylem zabije nesprávnou osobu, čímž poškodí svou pověst.

V roce 1960 se Sylvia Hermannová v argentinském Buenos Aires začne dvořit synovi Adolfa Eichmanna Klausovi. Při večeři s jejím německým židovským otcem Lotharem se Klaus otevřeně vyjadřuje negativně o Židech a tvrdí, že jeho otec padl ve válce. Lothar pojme podezření a předá jeho jméno Mosadu v izraelském Tel Avivu. Do Buenos Aires je vyslán terénní agent Zvi Aharoni, aby zahájil průzkum. Klaus vezme Sylvii na setkání, z něhož se vyklube nacistická obroda vedená Carlosem Fuldnerem, které se účastní i Eichmann. Sylvia náhle odchází poté, co hosté propuknou ve skandování Sieg Heil.

Sylvia, která nyní spolupracuje s Mosadem, se setkává s Eichmannovou rodinou v jejich domě pod záminkou usmíření s Klausem. Hádka mezi ní a Klausem způsobí, že Eichmann (žijící pod jménem Ricardo Klement a tvrdící, že je Klausův strýc) zasáhne; Klaus ho omylem označí za svého otce a Eichmann je následně vyfotografován agentem Mossadu. Eichmann si všimne, že ho agent fotografuje, a nakreslí jeho portrét.

Tým Mossadu využije důkazů ze schůzky k potvrzení Eichmannovy totožnosti a naplánuje jeho dopadení – hodlá se přestrojit za posádku letadla společnosti El Al a odletět s ním, zatímco je pod sedativy. Do týmu je přibrán Peter a jeho bývalá přítelkyně Hanna, lékařka, která má za úkol udržovat Eichmanna během cesty pod sedativy. Tým koordinuje a dopadne Eichmanna před jeho domem. Zatímco se jeho rodina a přátelé snaží rozpoznat, zda jeho zmizení není způsobeno tím, že někdo odhalil jeho pravou identitu, Eichmann se svým věznitelům přiznává.

Mezitím se agenti dozvídají, že jejich zpáteční let byl odložen o deset dní. Navíc jsou informováni, že letecká společnost nebude souhlasit s přepravou Eichmanna, pokud nepodepíše čestné prohlášení, že dobrovolně odjede do Izraele; ten odmítá podepsat, protože nevěří, že se mu dostane spravedlivého soudu. Vyšetřovatel týmu není schopen se s Eichmannem spojit a mezi členy týmu roste napětí; někteří si přejí Eichmanna rovnou zabít. Peter nakonec podpis získá poté, co se podělí o svůj osobní příběh o ztrátě své sestry Frumy a jejích tří malých dětí v důsledku holocaustu a vyslechne si Eichmannovo vyprávění o tom, že o skutečném zabíjení Židů nevěděl a tvrdil, že jeho práce byla zaměřena výhradně na logistiku a on jen "plnil rozkazy".

Během zpoždění letadla a čekání na Eichmannovu kapitulaci Klaus a policie stále více vyšetřují Eichmannovo zmizení a rozšiřují veřejnosti jeho portrét. Po použití amerických dolarů místo argentinských pesos je jeden z místních kontaktů Mossadu zajat a mučen, dokud neprozradí polohu úkrytu.

Když se tým Mossadu chystá k odjezdu, Eichmann odhodí zdvořilou fasádu a vypráví Peterovi hrůzný příběh o tom, jak sledoval 5 000 Židů zavražděných v jámě Einsatzgruppen, a krutě nahlas uvažuje, zda jeden z nich (žena, která prosila Eichmanna, aby zachránil její nemluvně) není Peterova sestra.

Když se na ně řítí nacisté a policie, je zbytek týmu nucen drasticky změnit plán útěku, což vede k tomu, že dva agenti musí zůstat pozadu. Policie také zabaví letadlu povolení k přistání a uzemní ho. Peter předá kopii povolení řízení letového provozu, a když vidí, že se policie blíží, nařídí letadlu, aby vzlétlo bez něj.

V Izraeli se všichni agenti znovu setkávají u Eichmannova soudu, který byl přenášen televizí po celém světě. V epilogu se dozvídáme, že Eichmann je shledán vinným a v roce 1962 oběšen. Svědectví přeživších členů nacistické mašinérie smrti v procesu bylo prvním případem, kdy se svět dozvěděl přímo od nich. Peter má za sebou úspěšnou kariéru a dlouhý život, umírá v roce 2005.

Adolf Eichmann byl německo-rakouský SS-Obersturmbannführer (podplukovník) a jeden z hlavních organizátorů holocaustu. Narodil se v roce 1906 v německém Solingenu a vyrůstal v Rakousku. V roce 1932 vstoupil do nacistické strany a v roce 1938 byl jmenován do Ústředního úřadu pro židovskou emigraci, kde sehrál klíčovou roli při organizování a provádění nucené emigrace a později i vyhlazování Židů na Německem okupovaných územích.

Eichmann byl zodpovědný za koordinaci transportů Židů do ghett a vyhlazovacích táborů v nacisty okupované východní Evropě. V roce 1942 byl přítomen na konferenci ve Wannsee, kde se projednávaly a formalizovaly podrobnosti "konečného řešení", plánu na vyhlazení evropských Židů. Po válce se Eichmannovi podařilo uprchnout do Jižní Ameriky, kde žil pod falešnou identitou v Argentině. Nakonec byl vypátrán izraelskou zpravodajskou službou Mossad a v roce 1960 byl dopaden v Buenos Aires. Byl převezen do Izraele, kde byl souzen a shledán vinným ze zločinů proti lidskosti a válečných zločinů, včetně vyvraždění šesti milionů Židů.

Byl odsouzen k trestu smrti a v roce 1962 popraven. Adolf Eichmann je všeobecně považován za jednoho z hlavních strůjců holocaustu a za jednoho z nejhorších válečných zločinců 20. století. Jeho dopadení a soudní proces znamenaly zlom v úsilí o spravedlnost pro oběti holocaustu a sloužily jako varování pro ostatní válečné zločince, že nebudou moci unikat spravedlnosti navždy.

Adolf Eichmann byl ženatý s Věrou Lieblovou a měli spolu čtyři syny. Eichmannova rodina s ním žila během války v Německu a později v Argentině, kde žila pod falešnou identitou, aby se vyhnula dopadení Spojenci. Po Eichmannově dopadení a soudu v Izraeli zůstala jeho rodina v Argentině a nadále žila pod falešnou identitou.

Někteří členové rodiny se od té doby přihlásili a veřejně promluvili o svých zkušenostech, včetně Eichmannova nejstaršího syna Klause Eichmanna, který prohlásil, že jeho otec nebyl za holocaust zodpovědný a pouze plnil rozkazy. Navzdory tvrzení Klause Eichmanna byly důkazy předložené v Eichmannově procesu, včetně výpovědí přeživších holocaustu a nacistických představitelů, zdrcující a není pochyb o tom, že Adolf Eichmann byl klíčovým hráčem při plánování a provádění holocaustu.

Syn Klaus: Klaus se narodil v Německu koncem 30. let a v 50. letech se s rodinou přestěhoval do Argentiny, kde se jeho otec po skončení války skrýval. Klaus vyrůstal v Buenos Aires a vychovávala ho matka, která se s jeho otcem rozešla. Po otcově zajetí izraelskými agenty v roce 1960 se Klaus přestěhoval do Španělska, kde žil několik let. Později se vrátil do Argentiny, kde žil po většinu svého života.

V posledních letech Klaus poskytl řadu rozhovorů o svém otci a o svých zkušenostech s dospíváním jako syn jedné z nejznámějších postav holocaustu. Vyjádřil lítost a lítost nad otcovými činy a vystupoval proti nenávisti a antisemitismu. Klaus Eichmann zůstává kontroverzní postavou, mnozí lidé ho považují za syna zrůdy, jiní za oběť okolností. Bez ohledu na osobní názory však jeho příběh poskytuje jedinečný pohled na následky holocaustu a přetrvávající dědictví jednoho z nejstrašnějších období lidských dějin.

Syn Ricardo: Ricardo se narodil v 50. letech 20. století v Argentině, kde se jeho otec po skončení války skrýval. Vyrůstal v Buenos Aires a vychovávala ho matka, která se s jeho otcem rozešla. Ricardo Eichmann žil v několika různých zemích a pracoval v různých profesích, mimo jiné jako počítačový programátor a konzultant. Napsal několik knih o svém životě a zážitcích z dospívání jako syn Adolfa Eichmanna.

Manželka Věra: Vera Eichmannová byla Češka, narodila se a žila v Českých Budějovicích. Za Adolfa Eichmanna se provdala počátkem 30. let. Manželé spolu měli čtyři syny a žili v několika různých zemích včetně Německa a Argentiny. Zemřela v roce 1997.

Zatčení: Adolf Eichmann byl zatčen izraelskou zpravodajskou službou Mossad 11. května 1960 v Buenos Aires v Argentině. Byl to jeden z nejhledanějších válečných zločinců na světě, který žil v Jižní Americe pod falešnou identitou po mnoho let. Mossad Eichmanna sledoval několik let, a nakonec ho vypátral na předměstí Buenos Aires. Byl vyslán tým agentů pod vedením Issera Harela, tehdejšího šéfa Mossadu, aby ho dopadl.

V noci, kdy byl Eichmann zatčen, se vracel domů z autobusové zastávky, když ho zastavili agenti, představili se a vzali ho do vazby. Eichmann byl převezen do bezpečného domu v Buenos Aires a později byl letecky přepraven do Izraele, kde byl postaven před soud za své válečné zločiny, včetně vyvraždění šesti milionů Židů.

Proces, který se konal v Jeruzalémě a trval několik měsíců, byl prvním veřejným projednáním zločinů holocaustu a prvním soudním procesem s bývalým nacistickým představitelem za válečné zločiny. Proces přitáhl mezinárodní pozornost a byl vnímán jako triumf židovského národa a státu Izrael, který vznikl pouhých 12 let předtím.

Soud: Soudní proces s Adolfem Eichmannem v Izraeli byl jednou z nejdůležitějších a nejvýznamnějších událostí po holocaustu. Soudní proces se konal v Jeruzalémě od 11. dubna do 15. srpna 1961 a bylo to poprvé, kdy byl bývalý nacistický úředník postaven před soud za válečné zločiny.

Eichmann byl obviněn z patnácti zločinů proti židovskému národu, zločinů proti lidskosti a válečných zločinů, včetně vyvraždění šesti milionů Židů. Proces se konal ve speciálně zkonstruované soudní síni a byl přenášen živě v televizi, což přitáhlo širokou mezinárodní pozornost. Během procesu vypovídali přeživší holocaustu a nacističtí představitelé o Eichmannově roli při plánování a provádění holocaustu a o strašlivých podmínkách v ghettech a vyhlazovacích táborech. Sám Eichmann vystoupil na lavici svědků a pokusil se obhájit, ale jeho tvrzení, že plnil rozkazy a nebyl si vědom rozsahu spáchaných zločinů, byla zdiskreditována důkazy předloženými u soudu.

Po několika měsících svědectví a jednání byl Eichmann shledán vinným ve všech 15 bodech obžaloby a odsouzen k trestu smrti. Oběšen byl 31. května 1962 a jeho tělo bylo zpopelněno.

Peter Malkin: byl agentem izraelské zpravodajské služby, který v roce 1960 sehrál klíčovou roli při dopadení Adolfa Eichmanna, jednoho z nejhledanějších nacistických válečných zločinců.

Malkin byl členem týmu Mossadu, který Eichmanna vypátral a zatkl v Buenos Aires v Argentině, a byl zodpovědný za jeho sledování během letu zpět do Izraele. Malkin se narodil v Polsku v roce 1927 a vyrůstal v židovské rodině. Po nacistické invazi do Polska byl se svou rodinou nucen odejít do ghetta a později do koncentračního tábora. Malkin jako jeden z mála členů své rodiny přežil holocaust a po válce emigroval do Palestiny, která byla později přejmenována na Izrael.

Po vzniku státu Izrael se Malkin připojil ke zpravodajským službám a byl vyslán na řadu misí, včetně dopadení Eichmanna. O svých zážitcích později napsal knihu s názvem "Eichmann v mých rukou", která se stala bestsellerem a byla přeložena do několika jazyků. Po odchodu ze zpravodajských služeb se Malkin nadále angažoval v židovských záležitostech a aktivně podporoval vzdělávání a připomínání holocaustu. Zemřel v roce 2005 ve věku 77 let.

Isser Harel: byl legendární izraelský zpravodajský důstojník a špionážní mistr, který v letech 1952-1963 působil jako šéf izraelské zpravodajské služby Mossad. Narodil se v roce 1912 v Ruském impériu a v roce 1933 emigroval do Palestiny. Harel vstoupil do Hagany, židovské obranné organizace v Palestině, a postupně se stal jedním z jejích nejvýznamnějších vůdců. Po vzniku státu Izrael v roce 1948 se Harel stal jedním ze zakladatelů Mosadu a hrál klíčovou roli v prvních letech jeho existence.

Pod Harelovým vedením se Mossad stal jednou z nejefektivnějších zpravodajských agentur na světě a byl zodpovědný za řadu významných operací, včetně dopadení Adolfa Eichmanna v Buenos Aires v Argentině v roce 1960. Harel byl známý svým novátorským a agresivním stylem vedení a ochotou podnikat odvážné a nekonvenční akce na ochranu bezpečnosti Izraele. Harel odešel z Mossadu v roce 1963 a stal se spisovatelem a řečníkem. Zemřel v roce 2003 ve věku 91 let. Jeho postavu ve filmu Operace finále ztvárnil Lion Raz.

Rafi Eitan: izraelský politik a bývalý zpravodajský důstojník, který zastával řadu klíčových funkcí v izraelské zpravodajské komunitě, mimo jiné byl vedoucím Úřadu pro vědecké vztahy a šéfem izraelské zpravodajské agentury Mossad.

Eitan se narodil v roce 1926 v Palestině a v mládí vstoupil do židovské obranné organizace Hagana. Po vzniku státu Izrael v roce 1948 se Eitan stal jedním ze zakladatelů Mosadu a postupně se vypracoval na jednoho z jeho nejvýznamnějších vedoucích představitelů. Eitan je patrně nejznámější svou rolí při dopadení Adolfa Eichmanna, známého nacistického válečného zločince, v Buenos Aires v Argentině v roce 1960. Během své kariéry se podílel i na řadě dalších významných zpravodajských operací a je všeobecně považován za jednoho z nejschopnějších a nejefektivnějších zpravodajských důstojníků v historii Mosadu.

Po odchodu z Mosadu vstoupil Eitan do politiky a stal se poslancem Knesetu, izraelského parlamentu. Působil také jako ministr pro záležitosti důchodců a jako ministr pro vědu a technologie. Rafi Eitan zemřel 23. března 2019 ve věku 92 let.

Zvi Aharoni: izraelský zpravodajský důstojník a agent Mossadu, který je známý především svou rolí při dopadení Adolfa Eichmanna, známého nacistického válečného zločince, v Buenos Aires v Argentině v roce 1960. Aharoni se narodil v roce 1917 v Německu a v roce 1933 emigroval do Palestiny. Po vzniku státu Izrael v roce 1948 vstoupil do Mosadu a stal se jedním z jeho nejvýznamnějších agentů.

Díky svým znalostem němčiny a schopnosti hovořit několika evropskými jazyky byl Aharoni pro Mossad cenným přínosem a během své kariéry se podílel na řadě významných zpravodajských operací. Jeho role při dopadení Eichmanna však zůstává jedním z nejvýznamnějších úspěchů jeho kariéry a je všeobecně považována za jednu z nejvýznamnějších operací v historii Mosadu.

Po odchodu z Mossadu se Aharoni stal spisovatelem a řečníkem a vydal řadu knih o svých zkušenostech zpravodajského důstojníka. Zemřel v roce 2010 ve věku 93 let.

Video
Video se připravuje ...

Trailer filmu Operace Eichmann Metro-Goldwyn-Mayer

Fotogalerie
10 fotografií