Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Při výbuchu domu v Koryčanech zemřeli hasiči Jaroslav a Marek: Hynek Š. (31) navrtal plynové potrubí

Aktualizováno -
16. března 2023
22:24
Autor: ČTK, jel - 
16. března 2023
09:58

Jednatřicetiletý Hynek Š., který podle obžaloby způsobil předloňský tragický výbuch rodinného domu v Koryčanech na Kroměřížsku, ve čtvrtek před kroměřížským okresním soudem přiznal, že před neštěstím omylem navrtal plynové potrubí. Svého činu litoval, uvedl, že se snažil explozi zabránit. Při výbuchu zahynuli dva zasahující dobrovolní hasiči Jaroslav (†35) a Marek (†46), další čtyři lidé včetně obžalovaného utrpěli zranění. Za obecné ohrožení z nedbalosti hrozí Hynkovi Š. dva roky až osm let vězení.

Majitelkou domu byla žena Hynka Š., manželé jej opravovali. Podle státního zástupce Jiřího Láníčka si obžalovaný při rekonstrukčních pracích počínal neopatrně a vrtačkou navrtal přívod plynového potrubí pod hlavním uzávěrem plynu. Podle obžaloby následně došlo masivnímu úniku plynu a jeho nashromáždění. Přestože se Hynek Š. podle žalobce snažil uzavřít hlavní uzávěr plynu a věc oznámil na havarijní linku plynařů, nastal v domě výbuch, který jej zničil.

Zemřeli 2 dobrovolní hasiči

Před soudem Hynek Š. řekl, že souhlasí s podanou obžalobou. Po navrtání potrubí ucítil zápach a uslyšel syčení. Plyn podle něj unikal zhruba 15 minut. Po navrtání potrubí zavolal plynařům. „Myslím si, že mi paní jenom řekla, že volá hasiče,“ řekl. Zmínil také, že s řemeslníkem ze sousedního domu uzavřeli hlavní ventil hlavního uzávěru plynu. „Snažil jsem se dělat vše, co jsem mohl,“ uvedl obžalovaný.

Muž dále zmínil, že se pokusil otevřít okno a myslí si, že se mu to povedlo. Manželku poslal do zahrady. Hlavní jistič byl podle něj uvnitř rodinného domu. „Hlavní jistič jsem vypínal určitě, to si pamatuju,“ dodal. Nikdo podle něj potom elektřinu nezapínal. Po příjezdu dobrovolných hasičů, z nichž jeden podle obžalovaného asi vešel do domu, nastala exploze, při níž zemřeli Jaroslav (†35) a Marek (†46). Co bylo bezprostřední příčinou výbuchu, obžalovaný nevěděl.

Obhájce Jiří Hladík připustil, že jeho klient únik plynu a výbuch zavinil. „Nicméně v této věci, je to tedy hraniční, je zásadní otázka to, že hasiči zasahující na místě byli vysláni na místo, aniž by byli informováni o podstatě a rozsahu havárie. Aspoň tak to vyplývá z protokolu o kontrole Hasičského záchranného sboru,“ uvedl Hladík. Obžalovaný podle něj bránil tomu, aby se lidé k domu přibližovali. „Činil všechna opatření k tomu, aby se nikomu nic nestalo,“ doplnil obhájce.

Na dotazy novinářů obžalovaný odpovídat nechtěl. „Nezlobte se, ale nebudeme vypovídat,“ vyjádřil se u soudu Hynek Š., kterého doprovázela jeho žena. Emoce u soudu byly patrné na ubou stranách. „Já jsem bratra oživovala. Maminka mi zavolala, takže jsem všechno viděla až do konce,“ popsala pro televizi Nova sestra zesnulého Jaroslava. 

Dům v Masarykově ulici explodoval 15. září 2021. Výbuch jej zcela zničil, značně poškodil i dva sousední rodinné domy. Podle obžaloby činila majetková škoda téměř 2,3 milionu korun. Příbuzní obětí a zraněných, město Koryčany, zdravotní pojišťovny a správa sociálního zabezpečení požadují u soudu jako náhradu za nemajetkovou újmu přibližně 18 milionů korun. Hlavní líčení by mělo pokračovat 20. dubna, na kdy soud plánuje předvolat několik svědků. Hynkovi Š. hrozí v případě prokázání viny až 8 let za mřížemi. 

Video  V Koryřanech se rozloučili s tragicky zesnulým hasičem Markem Vrbou.  - pavel ryšlink
Video se připravuje ...

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání