Zjednodušeně řečeno jde o hlídání. Jenže dítě s poruchou autistického spektra, jako je například Tobias (7) paní Veroniky (35) z České Lípy, k přátelům nebo sousedům jednoduše dát nemůžete. Rozhodla se proto službu homesharingu využít.

„Tobias má svůj svět. Komunikujeme spolu skrze knížku s obrázky, nemluví. Občas řekne nějaké slovo, ale nejde o funkční komunikaci,“ popisuje maminka, která syna miluje a naučila se s ním povídat jinak než slovy.

Jako člen rodiny

Homesharing jako formu odlehčovacího pobytu založeného na komunitní pomoci zajišťuje pro rodinu organizace Líp a spolu, o které Blesk píše v projektu Srdce pro vás. „Propojili nás s paní, která bydlí jen deset minut od nás. Autistické děti jen tak někoho nepřijmou, ale Tobiasovi sedla hned na první dobrou,“ líčí nadšeně maminka. Její syn může jezdit k proškoleným hostitelům. „Pečují o něj stejně jako o člena své rodiny. Důležitá je pravidelnost a vzájemně navázané dlouhodobé vztahy,“ vysvětluje ředitelka organizace Líp a spolu Radka Ondrušková.

Neslyšel na jméno

Tobias je silný autista. „Že není něco v pořádku, jsme začali řešit až v době, kdy mu byl rok. Dlouho jsme si to nechtěli připustit, ale Tobíček nechodil, nekoukal na nás, neslyšel ani na své jméno a ani třeba nenapodoval zvuky zvířátek,“ popisuje jeho maminka.

Pokroky jsou prý nárazové. „Třeba ještě nosí pleny. Úspěch byl, když se nedávno vyčůral na záchodě,“ říká Veronika a pokračuje, že diagnózou trpí celá rodina. „Dostali jsme se do totální bubliny, přišli o řadu přátel. Často se rozpadnou manželství, to naše naštěstí vydrželo. Manžel je naprosto skvělý,“ má jasno Veronika.

V bezpečném prostředí

Rodina chlapce se s rodinou hostitelů nejprve seznámila. „Báli jsme se, aby je Tobíček přijal, protože jsou lidé, s kterými nedokáže být ani v jedné místnosti. Vyšlo nám to nádherně,“ vypravuje maminka Veronika, která se při návštěvě hostitelů mohla přesvědčit, v jakém prostředí Tobias bude.

Hostitelská rodina: Naše holky už odrostly

O Tobiase pečuje hostitelská rodina, jíž dvě vlastní děti odrostly. „Paní má ráda děti, a jelikož jsou její holky už starší, chybělo jí, aby třeba s někým chodila na procházky,“ vysvětluje jeden z důvodů, proč noví přátelé zvolili právě homesharing.

Čas pro Elišku

Co homesharing znamená pro rodinu Tobiase? „Je to ohromná úleva. Jen tak mi Tobiase nikdo nepohlídá a jsem s ním prakticky neustále. Pořád jsem jedním okem nebo uchem u něj,“ vysvětluje Veronika, která si při hlídání může zařídit nezbytné věci. „Třeba jen obyčejně dojít do obchodu. Nebo si prostě v klidu sednout. Nejdůležitější je však čas na pětiletou dceru Elišku. I ona potřebuje pozornost, takže jí můžeme takové chvíle dopřát,“ říká paní Veronika.

Co homesharing přináší?

● Rodičům čas odpočinout si a nabrat nové síly.

● Dětem možnost poznat jiné prostředí, navázat nové vztahy.

● Hostitelům nový pohled na svět, rozvoj schopností, porozumění, tolerance a dobrý pocit ze smysluplné pomoci.

● Chcete-li využít služby homesharingu pro své dítě, nebo máte-li zájem stát se hostitelem, podívejte se na web www.homesharing.cz

Potká i někoho jiného

Podle Veroniky není služba určena jen jako úleva rodičům. Pomáhá i dětem. „Tobíčkovi to dává hodně. Potká se s někým jiným, pozná jiné prostředí a jezdí spolu i na výlety, což nás obvykle stojí hodně energie. Je to opravdu super,“ má jasno maminka.

Jak pomoci?

Aby mohla organizace pomáhat, potřebuje ročně 2 miliony korun. „Získáváme granty, pomáhají nám obce,“ říká ředitelka. Pomoci můžete i vy! Stačí jakýkoliv příspěvek poslat na účet číslo: 2301581426/2010. Věnovat můžete ale i váš čas, který je důležitější než peníze. Více informací zjistíte na webu www.homesharing.cz

Kontakt: LÍP A SPOLU, z. s.

Adresa: Moskevská 82, 470 01 Česká Lípa

Telefon: 733 706 309

E-mail: radka.ondruskova@ lipaspolu.cz

Web: www.lipaspolu.cz IČ: 07826290

Číslo účtu: FIO banka 2301581426/2010

Fotogalerie
12 fotografií