Sobotní skandál děkana Národohospodářské fakulty VŠE Miroslava Ševčíka byl poslední kapkou pro studenty. Ti se ve středu sešli před budovou VŠE na náměstí Winstona Churchilla, aby jej formou demonstrace vyzvali k odstoupení z čela fakulty. Ještě před nimi v úterý vyzval Ševčíka k rezignaci také samotný rektor VŠE Petr Dvořák, Ševčík si ponechal nějaký čas na rozmyšlení.

Konec výuky

Děkan by měl skončit i podle názoru ministra školství Vladimíra Balaše (STAN). Stejný postoj zaujala také většina studentů v akademickém senátu. Studentům se dlouhodobě nelíbí Ševčíkovo působení ve veřejném prostoru a poškozuje podle nich dobré jméno fakulty a celé školy.

„Mluvíme za ty z nás, kteří zažívají negativní dopady dlouhodobého poškozování dobrého jména naší univerzity ze strany pana Ševčíka,“ uvedla na demonstraci ve své řeči jedna z organizátorek. Někteří studenti Národohospodářské fakulty podle svých slov totiž často čelí otázkám od svých vrstevníků a známých, zda jim vystupování jejich děkana není proti srsti.

„Sami jsme při svém nástupu slíbili přispívat k upevňování vážnosti a dobrého jména této univerzity. A to samé očekáváme od vedoucích akademických pracovníků. Jde nám o vytvoření takového prostředí, které ve studentech a absolventech vyvolává pocit hrdosti na svou univerzitu a bude atraktivní pro uchazeče o studium,“ zkritizovala Ševčíkovo jednání organizátorka Marie Kernalová.

Opora

Na náměstí se sešlo také i několik desítek účastníků sobotní demonstrace, kteří se Ševčíka zastávají a s jeho odvoláním nesouhlasí. Antikonfliktní tým policie tak neustále musel hlídat, zda se názorové výměny mezi studenty a protidemonstranty nevyostřují, k čemuž naštěstí nedošlo. Ševčíkovi zastánci na místo přišli s transparenty, které studentskou iniciativu označují za totalitní praktiky.

„Přišel jsem se podívat na to, kteří lidé tady demonstrují a jaké mají názory. Já jsem na Ševčíkově straně. Zajímá mě, co je podle nich pravda. Nechce se mi věřit, že dnešní studenti mají zatměno před očima a nevidí skutečnost v tomhle státě,“ řekl Blesku jeden ze zastánců Miroslava Ševčíka. Podle něj studenti nerozumí tomu, jaký je Ševčík odborník, a jsou stále spíše ještě děti, které jsou snadno ovlivnitelné. Připouští ale, že v hlasitém davu moc z řečí organizátorů nezaslechl.

Dělá z nás hlupáky!

S jeho názorem by se nejspíš neztotožnil student Jakub, který Ševčíka přišel společně s ostatními vyzvat k rezignaci. „Chceme ukázat, že to co se tady od jmenování pana děkana děje, se nám nelíbí. Je to destrukce vysokoškolské kultury. Jeden z nejvyšších představitelů školy nás zesměšňuje a dělá z nás v očích veřejnosti hlupáky,“ řekl Blesku Jakub (25). Sám studuje přímo na Národohospodářské fakultě a Ševčíka kritizuje i jako vyučujícího: „Jeho přednášky jsou za hranou toho, jak by měla vypadat slušná výuka ve 21. století. Do přednášek vkládal své nepřijatelné názory a neostýchal se šířit dezinformace.“

Ševčíka v otevřeném dopise rektorovi nazvaném „Nechte učit Ševčíka“ podpořili někteří politici, publicisté, podnikatelé či právníci, mezi nimi poslanci SPD Jaroslav Bašta a Jiří Kobza, ústavní právník Zdeněk Koudelka, publicista Michal Semín, šéfka Trikolory Zuzana Majerová nebo Jindřich Rajchl, jehož strana Právo Respekt Odbornost (PRO) sobotní demonstraci na Václavském náměstí svolala.

Demonstraci pomáhal svolat také jeden ze členů akademického senátu, který je zároveň spoluautorem otevřeného dopisu, ve kterém studenti Ševčíka k rezignaci vyzývají. Ve svém vyjádření pro Blesk.cz shrnul, že apelují jednak na samotného děkana a jednak na ostatní členy akademického senátu, aby jej v případě, že sám neodstoupí, odvolali oni. „S dnešní akcí jsem velmi spokojený, byla velmi poklidná, zúčastnilo se jí hodně studentů, kultivovaně jsme zformulovali své představy a mělo to úroveň vzdělaných lidí. Byť přišli nějací odpůrci tohoto shromáždění, ani oni nedělali žádný rozruch,“ zhodnotil demonstraci Lukáš Hulínský člen akademického senátu a student čtvrtého ročníku doktorského studia.

Střety obou táborů

Až na několik hlasitých názorových výměn celá akce skutečně proběhla velmi poklidně. Po jejím ukončení ještě na místě zůstalo několik studentů, kteří se o svých názorech bavili se Ševčíkovými zastánci. Některé konverzace probíhaly klidně, v jiných došlo i na vzájemné urážky. Asi nejvíce urážek inkasoval muž s ukrajinskou vlajkou na ramenou, někteří jedinci na něj pořvávali, že je fašista. On zase opětoval palbu tím, že se snaží vymýtit bolševické názory. Nikdo se na místě ale nezdržel příliš dlouho a zhruba hodinu a půl po začátku akce na náměstí zůstali už jen ti největší vytrvalci z obou táborů.

Fotogalerie
32 fotografií