„Jen jsem zapnul mobil, naskočily mi desítky zpráv o tom, že se chystá demolice fotbalového stadionu v Lužánkách. Bylo to, jakoby mi někdo vrazil nůž do zad,“ přiznal populární „Švanci“.

Měly tam trénovat děti

Vyjádření politiků z magistrátu vnímá jako podraz. „Před volbami jsem měl slíbeno, že se fotbal na Lužánky vrátí a budou tam trénovat děti. Čekalo se jen na ukončení soudního sporu s podnikatelem, který měl přilehlé pozemky. Když město soud vyhrálo, najednou je vše jinak,“ upozornil Švanvara.

Radnice totiž oznámila, že stadion je v havarijním stavu a je nutné ho zbořit. Na jeho místě ovšem kupodivu nemá vyrůst nový fotbalový stánek, jak naznačovaly již dříve městem prezentované vizualizace, ale kanceláře a rezidenční domy.

Vznikla petice

„Rozhodně to tak nenecháme být. Ve spolupráci s právníky připravujeme kroky, které se některým líbit nebudou. Politici si ale musí uvědomit, že jsou tady pro lidi,“ zdůraznila dlouholetá opora brněnského celku.

Prvním z viditelných projevů odporu je petice za výstavbu nového sportovního areálu Za Lužánkami. Přestože funguje zatím jen velmi krátce, nasbírala už více než 4,5 tisíce podpisů.

Švancara se tam loučil

Stadion za Lužánkami je největším fotbalovým stadionem v České republice. Otevřen byl v roce 1953 utkáním Baník (složený z hráčů Ostravy a Kladna – pozn. red.) – Moskva 0:5, na který přišlo 50 tisíc diváků. V brance hostů chystal Lev Jašin, později vyhlášen jako nejlepší brankář 20. století.

Zbrojovka Brno hrála na stadionu do roku 2001. Pak stadion dlouhé roky chátral. V roce 2015 Švancara zburcoval tisíce fanoušků, kteří velkou část stadionu očistili od náletových dřevin. Legendární Švanci, který v lize nastřílel 59 branek ve 309 zápasech (hlavně v dresu Zbrojovky Brno) pak na něm měl před 35 tisíci diváky svou fotbalovou rozlučku.

VIDEO: Lužánky k zemi? Stadion musí pryč, říká radní. Šok a účelovost, tvrdí opozice.

Video
Video se připravuje ...

Lužánky k zemi? Stadion musí pryč, říká radní. Šok a účelovost, tvrdí opozice isport.tv

Fotogalerie
17 fotografií