Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Budíte se nevyspalá a rozlámaná? Poznejte fígle pro nerušený spánek!

  • 22. března 2023 | 06:00

    Budíte se každé ráno celá polámaná? Máte pocit, že už je to věky, kdy jste se naposledy vyspala do růžova? Víme, co za tím vězí. Bude to tím, že ještě neznáte velice jednoduché triky, jak se kvalitně vyspat. Uvidíte, že až je vyzkoušíte, bude se vám spát jako ve vatě.

    Každý den doufáte, že se dobře vyspíte, ale téměř vždycky vám to něco překazí? Na to máme jednoduché řešení. Přinášíme vám výčet nejčastějších problémů, které vám mohou narušit klidný spánek i jejich řešení. Tyhle možná ještě neznáte!

  • Chce se vám v noci na WC? Neodkládejte to, ale…

    Všichni to známe. Dlouhé rozmýšlení, když nás ze spánku budí nutkání jít na toaletu. Potřebu se většinou nevyplatí nijak odkládat. Nakonec to stejně nevydržíte a jen tím prodlužujete dobu, kdy jste vzhůru. Vyzkoušejte proto snadný trik, který vám umožní znovu rychle usnout. Po cestě na záchod nikde jinde nerozsvěcujte nebo pouze tlumeným slabším světlem. Na WC pak mějte celou dobu obě nebo alespoň jedno oko zavřené. Vyvarujete se tak silnému přímému světlu, které vysílá mozku signály, že už je den. Oproti tomu, když necháte oči zavřené, rychleji se znovu přizpůsobíte tomu, že je noc a snáz znovu usnete.

    Které potraviny zlepší váš spánek? Podívejte se na video:

    Video se připravuje ...
    Potraviny, které vám pomohou lépe spát • VIDEO: Petr Němeček

  • Přeležené končetiny a ztuhlá záda mají řešení

    Převalujete se několikrát během noci, spíte nejraději na břiše s rukama za hlavou, ale mívá to pro vás pravidelné důsledky v podobě odkrvených končetin a ztuhlé páteře? Je to způsobeno tím, že váha vašeho těla delší dobu utlačovala nervy vašich rukou, a těm pak začal chybět kyslík. I když jste si asi sama vědomá, že spaní na břiše není zrovna nejvhodnější, namísto pouček pro vás máme tip, jak rychle „probudit“ k pohybu nepohodlně znecitlivělé ruce. Než sebou začnete různě šít, abyste jim navrátila funkci, začněte vstávání pomalým a opatrným pohybem šíje směrem dozadu. Nervy, které vedou od krku směrem dolů celou paží tak rozhýbete mnohem rychleji.

  • Nemůžete usnout? Větrejte a zatemňujte

     

    S problémy s usínáním se čas od času potýká téměř každý. Když je to ale na denním pořádku, je na čase začít s tím něco dělat. Dvě nejdůležitější rady odborníků mluví o dostatečném větrání a přítmí v místnosti pro úplný relax. Položte si proto dvě zásadní otázky. Větráte doma před spaním dostatečně intenzivně a neodvádí vaší pozornost rušivé světlo z ulice? Před spaním je dobré snížit teplotu v místnosti a otevřít okna dokořán alespoň na deset minut. Zbaví vás to migrén a bolestí hlavy, protože se vám bude v ložnici lépe dýchat. Dbejte také na to, aby vám do pokoje nepronikalo ostré světlo z ulice. Okno před spaním zakrývejte zatemňovacími závěsy a noste masku na spaní. Budete spát jako nemluvně.

  • Masáž spánků a cvičení s ušními lalůčky

    Nepříjemné bolesti hlavy či migrény ze stresu a každodenního shonu jsou nejběžnější překážkou bezproblematického usínání. Starostí vás zbaví jednoduchá metoda využívající jednotlivé akupresurní body. Zkuste si jemně mnout oba spánky po dobu minimálně třiceti vteřin. Ulehčí vám to usínání. Kromě toho je zde ještě jedna účinnější relaxační technika, která se vám bude hodit, když vás právě začíná bolet hlava. Jemně si střídavě protáhněte oba ušní lalůčky směrem dolů. Pokaždé je zase pusťte a celý cvik s jejich napínáním několikrát zopakujte. Takto dostatečně „upustíte“ nahromaděný tlak.

  • Noční hlad zažene druhá večeře a voda

    Také patříte mezi jedince, které v noci občas honí mlsná? Noční hodování není pro váš spánek ani tělo nic prospěšného. Zpravidelněte své stravování a dosyta se najezte dvě hodiny před spaním. To, že si před ulehnutím dopřáváte už jen maličké nebo rovnou žádné porce může být hlavní příčinou vašich nočních náletů na ledničku. Večer si dopřávejte lehká a dobře stravitelná jídla, kterým nechybí potřebné živiny. Jestli ani druhá lehčí večeře problémy s hladem nevyřeší, mějte po ruce u postele sklenici s čistou neperlivou vodou. V případě, že vám zase začne kručet v břiše, napijte se. Váš žaludek to alespoň trochu zaplní a splašené chuťové pohárky to zklidní.

Autor: Tereza Brožová
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...