Milovaná Dixie vydechla naposledy na poli kousek od cyklostezky, po které asi 15 metrů od fenky, šla i Sabina Plačková s přítelem. „Umírala mi dlouhé minuty v náručí, trápila se a já nemohla nic dělat,“ plakala majitelka a nejen pejskaři zuřili.

Video
Video se připravuje ...

Myslivec tvrdí, že šlo o nehodu Michal Charbulák

„Byl to omyl, neměli psa mít navolno. Já ze svého pohledu střílel na lišku,“ řekl myslivec Jiří S. (75), který po výstřelu neslezl z posedu, dokud nedorazil jako podpora myslivecký hospodář. Majitelka volala policii. Ta šetří, zda došlo k trestnému činu či přestupku. Při střelbě Jiří S. opilý nebyl, dechová zkouška u něj byla negativní.

Dočasný zákaz

Na incident reagoval myslivcův kmenový spolek Orel Darkovičky-Darkovice. „Hospodář seznámil členy s průběhem události, po vyhodnocení výbor rozhodl o pozastavení povolenky k lovu do doby vyšetření případu,“ oznámila organizace.

To lidi namíchlo ještě víc, žádali odebrání povolenky. Reakce? Petice za spravedlivé potrestání smrti Dixie! K pondělnímu ránu měla už 25 tisíc podpisů!

„Došlo k porušení bezpečnosti střelby i myslivecké etiky. Nejen, že myslivec neudělil ani ránu z milosti, ale zachoval se neadekvátně, zvíře umíralo dlouho v náručí majitelky, které způsobil trauma,“ uvedla autorka petice Jiřina Vůjtěchová.

Na okrese to odsoudili

Narozdíl od místního sdružení z Darkovic se k situaci čelem postavil Okresní myslivecký spolek Opava. „Jednoznačně odmítáme toto nezodpovědné chování, kterým dotyčný porušil bezpečnost střelby a mysliveckou etiku a apelujeme na všechny myslivce, ať se při lovu řídí rozumem a zákony, aby k podobné události znovu nedošlo,“ sdělil.

Co je myslivci vyčítáno?

* Střílel, aniž by na 100 procent věděl, nač (myslel, že jde o lišku).

* Střílel, aniž by se přesvědčil, zda v bezprostředním okolí nejsou lidé (byli tam další dva lidé).

* Zasáhl Dixie maximálně tři metry od asfaltové cyklostezky (mohli tam jít lidé).

* Zasáhl Dixie dle záběrů z puškohledu přes větve stromu před sebou (mohl za ním stát člověk).

*Neudělil Dixie ránu z milosti (umírala trýznivě několik minut v náručí majitelky).

*Neřešil ihned situaci s majitelkou (čekal několik minut na příjezd mysliveckého hospodáře).

Fotogalerie
8 fotografií