Obsah seriálu Wednesday

Seriál je nadpřirozenými jevy prodchnutou záhadou, která mapuje léta Wednesday Addamsové jako studentky Akademie Nevermore. Wednesday se pokouší zvládnout své nově vznikající psychické schopnosti, zabránit monstróznímu vražednému řádění, které terorizuje místní město, a vyřešit nadpřirozenou záhadu, která před 25 lety zapletla její rodiče – to vše při proplétání nových a velmi zamotaných vztahů v Nevermore.

Obsazení a postavy seriálu Wednesday

Herci Postavy
Jenna Ortega Wednesday Addamsová
Karina Varadi malá Wednesday
Gwendoline Christie Larissa Weemsová, ředitelka Akademie Nevermore
Oliver Wickham mladá Larissa Weemsová
Riki Lindhome doktorka Valerie Kinbottová
Jamie McShane Donovan Galpin, šerif, otec Tylera Galpina
Hunter Doohan Tyler Galpin
Percy Hynes White Xavier Thorpe, student Akademie Nevermore
Emma Myers Enid Sinclairová, vlkodlačí spolubydlící Wednesday
Joy Sunday Bianca Barclayová, studentka Akademie Nevermore
Georgie Farmer Ajax Petropolus, gorgon
Naomi J. Ogawa Yoko Tanaka, upírka
Christina Ricci Marilyn Thornhillová / Laurel Gattesová – spoiler, učitelka botaniky na Akademii Nevermore
Moosa Mostafa Eugene Otinger, student, kamarád Wednesday
Catherine Zeta-Jones Morticia Addams
Luis Guzmán Gomez Addams
Fred Armisen strýček Fester
Isaac Ordonez Pugsley Addams

Jenna Ortega - Wednesday Addamsová

Americká herečka. Svou kariéru zahájila jako dětská herečka a uznání získala za roli mladé Jane v komediálně-dramatickém seriálu Jane the Virgin (2014-2019) stanice The CW.

Průlomovou rolí se pro ni stalo ztvárnění Harley Diazové v seriálu Stuck in the Middle (2016-2018) na Disney Channel, za kterou získala cenu Imagen Award. V roce 2019 si zahrála Ellie Alvesovou ve druhé sérii thrillerového seriálu You a zahrála si v rodinném filmu Yes Day (2021), oba pro Netflix. Ortega získala pochvalu kritiky za svůj výkon v teenagerovském dramatu The Fallout (2021) a v roce 2022 si zahrála v hororech Vřískot a X.

Zahrála si roli Wednesday Addamsové v hororovém komediálním seriálu Wednesday (2022) společnosti Netflix, za kterou získala nominace na Zlatý glóbus a Screen Actors Guild Awards. Jenna Marie Ortega se narodila 27. září 2002 v Coachella Valley v Kalifornii jako čtvrté ze šesti dětí, její otec je mexického původu a matka má mexické a portorikánské předky. Kvůli své kariéře Ortega "nežila úplně normálním životním stylem"; vyjádřila také lítost nad tím, že přišla o tradiční středoškolské zkušenosti a milníky dospívání, jako je maturitní ples a promoce.

Gwendoline Christie - Larissa Weemsová

Britská herečka známá svou výškou 6 stop a 3 palce. Narodila se 28. října 1978 ve Worthingu v Západním Sussexu v Anglii.

Christie vystudovala Drama Centre London a svou hereckou kariéru zahájila v roce 2006. Její průlomovou rolí byla Brienne z Tarthu v seriálu HBO "Hra o trůny", kterou hrála v letech 2012 až 2019. Christie se objevila také v sérii "Star Wars", kde hrála postavu kapitánky Phasmy ve filmech "Síla se probouzí" (2015) a "Poslední Jediové" (2017).

V roce 2019 se Christie objevila ve filmu "Welcome to Marwen" po boku Steva Carella a Leslie Mann. Hrála také na divadelních prknech, mimo jiné v inscenaci "Hamlet" v londýnském divadle Barbican v roce 2015. V roce 2020 si Christie zahrála v seriálu BBC/Amazon Prime "A Midsummer Night's Dream" a v thrillerovém seriálu společnosti Netflix "The Dark Crystal: Age of Resistance". Za své výkony získala několik nominací na ceny, včetně nominací na Primetime Emmy a Screen Actors Guild za práci v seriálu "Hra o trůny".

Christie je také známá svým osobitým stylem a za svůj vzhled na červeném koberci byla několikrát zařazena na seznam nejlépe oblékaných hereček.

Jamie McShane - Donovan Galpin

Americký herec známý svými všestrannými rolemi ve filmu a televizi. Narodil se 15. dubna 1962 v Point Pleasant ve státě New Jersey.

McShane zahájil svou hereckou kariéru koncem 90. let 20. století, kdy se objevoval v hostujících rolích v televizních pořadech jako "NYPD Blue" a "JAG". Nejvíce se proslavil rolí Erica O'Bannona v seriálu HBO "True Blood", kterou hrál v letech 2008 až 2011. McShane se objevil také v několika populárních televizních seriálech, včetně "24", "Sons of Anarchy", "Bloodline" a "The Passage". Kromě televize si McShane zahrál i v řadě filmů, například "Gone Baby Gone", "The Prestige" a "Sully".

Působil také jako hlasový herec a propůjčil svůj hlas videohrám, jako jsou "Call of Duty: Black Ops III" a "Batman: Arkham Knight". McShane získal za své výkony uznání kritiky, včetně nominace na cenu Screen Actors Guild Award za práci na filmu "Bloodline".

V roce 2021 se McShane objevil v seriálu společnosti Netflix "Midnight Mass", který vytvořil Mike Flanagan. McShane je také scenárista a režisér, v roce 2003 napsal a režíroval nezávislý film "Asylum Days".

Hunter Doohan - Tyler Galpin

Americký herec, scenárista a režisér narozený 18. ledna 1994. Nejvíce je známý díky svým rolím v televizních seriálech Your Honor (2020) a Wednesday (2022).

Doohan vyrůstal "po celém jihu", ale hlavně ve Fort Smith v Arkansasu. O herectví se začal zajímat prostřednictvím středoškolských a komunitních divadelních programů; po střední škole nastoupil na stáž do Elizabeth Barnes Casting v Los Angeles a poté pracoval v různých denních zaměstnáních, včetně komparzu, číšníka a průvodce Universal Studios, a zároveň studoval herectví a účastnil se konkurzů na role.

Doohanovou průlomovou rolí bylo ztvárnění mladší verze postavy Warrena Cavea Aarona Paula v první sezóně seriálu Truth Be Told na Apple TV+ z roku 2019. V roce 2020 se objevil s hlavní rolí v právnickém seriálu Vaše cti, kde hrál Adama Desiata. V roce 2022 ztvárnil Tylera Galpina v seriálu společnosti Netflix Wednesday. Doohan je synem australského tenisty Petera Doohana. Od června 2022 je ženatý s producentkou Fielder Jewettovou.

Emma Myers - Enid Sinclairová

Americká herečka. Svou kariéru začala jako dětská herečka v roce 2010, kdy se objevila ve filmu The Glades.

V roce 2022 prorazila rolí Enid Sinclairové v seriálu společnosti Netflix Wednesday. Emma Myersová se narodila 2. dubna 2002 v Orlandu na Floridě. Navštěvovala družinu pro domácí vzdělávání a "nikdy neměla zkušenosti s tradiční školou".

Christina Ricci - Marilyn Thornhillová

Americká herečka, která začala svou kariéru jako dětská hvězda na počátku 90. let. Narodila se 12. února 1980 v Santa Monice v Kalifornii.

Ricciová debutovala v devíti letech ve filmu Mořské panny (1990), kde si zahrála po boku Cher a Winony Ryderové. Nejvíce se proslavila rolí Wednesday Addamsové ve filmu "The Addams Family" (1991) a jeho pokračování "Addams Family Values" (1993).

Ricci se objevila i v dalších úspěšných filmech, například v "Casperovi" (1995), "Ospalé díře" (1999) a "Zrůda" (2003). Za své výkony získala uznání kritiky, včetně nominace na Zlatý glóbus za roli ve filmu "The Opposite of Sex" (1998). Ricci působila také v televizi, mimo jiné hrála hlavní role v seriálech "Pan Am" (2011) a "Z: Počátek všeho" (2017).

Kromě herectví se Ricci věnovala i práci producentky a režisérky, na kontě má například film "Around the Block" (2013). Ricci je také známá svým smyslem pro módu a objevila se v mnoha módních časopisech.

Zasazuje se o různé věci, mimo jiné o organizaci RAINN (Rape, Abuse & Incest National Network) a Národní asociaci pro poruchy příjmu potravy.

Wednesday - podrobné informace

Wednesday je americký nadpřirozený komediální hororový seriál založený na postavě Wednesday Addamsové z Addamsovy rodiny. Tvůrci seriálu jsou Alfred Gough a Miles Millar. Hlavní roli ztvárňuje Jenna Ortega, ve vedlejších rolích účinkují Catherine Zeta-Jones, Luis Guzmán, Isaac Ordonez, Gwendoline Christie, Riki Lindhome, Jamie McShane, Fred Armisen a Christina Ricci. Čtyři z osmi epizod jsou režírovány Timem Burtonem, který také působí jako výkonný producent. Seriál dokumentuje Wednesday, která se snaží vyřešit záhadu ve své škole.

Burton byl dříve spojován se dvěma projekty souvisejícími s Addamsovou rodinou: s filmem z roku 1991, který vynechal a se zrušeným stop motion animovaným filmem. V říjnu 2020 se objevily zprávy, že se ujme režie televizního seriálu, který si později objednala společnost Netflix.

Natáčení probíhalo v Rumunsku od září 2021 do března 2022. Seriál Wednesday měl premiéru 16. listopadu 2022 a na Netflixu se objevil 23. listopadu a dočkal se vesměs pozitivních recenzí kritiků, kteří chválili výkon Ortegy, ale kritizovali jej za podobnost s dramaty stanice CW.

Příběh seriálu Wednesday

Wednesday je vyloučena ze střední školy poté, co se rozhodla vyřešit šikanu, kterou její bráška Pugsley musel snášet od chlapeckého plaveckého týmu. A jak tohle rozhodnutí vypadalo? Vhozením živých piraní do školního bazénu. Že to byl šílený tah? No, to se asi dá říct.

Rodiče Wednesday, Gomez a Morticia, tedy museli svou dceru najít novou školu, a nakonec zvolili Akademii Nevermore v Jerichu, kde dříve studovali také.

Wednesdaymá chladnou povahu a taky pořádnou dávku tvrdohlavosti. To samozřejmě komplikuje vztahy s ostatními studenty a dokonce vede k napětí s ředitelkou školy. Nicméně, Wednesday si brzy uvědomuje, že má senzibilní schopnosti, což jí nakonec pomůže vyřešit tajemnou vraždu ve městě Jericho, s pomocí šerifa.

V březnu 2010 bylo oznámeno, že společnost Illumination Entertainment ve spolupráci s Universal Pictures získala základní práva na kresby Addamsovy rodiny. Film měl být stop-motion animovaným filmem podle původních kreseb Charlese Adamse. Burton se měl podílet na scénáři a koprodukci filmu s možností režie. V červenci 2013 bylo oznámeno, že film byl zrušen.

V říjnu 2020 byl původně oznámen nejmenovaný projekt Addamsovy rodiny Wednesday, který by měl řídit Burton. O produkci seriálu by se postarala společnost MGM Television a Burton by se ujal režie. Alfred Gough a Miles Millar by působili jako showrunneři a Gough, Millar a Burton by byli také výkonnými producenty spolu s Gail Bermanovou, Jonem Glickmanem a Andrewem Mittmanem. V únoru 2021 Netflix udělil produkci objednávku na seriál, který se skládá z osmi epizod. Natáčení seriálu začalo 13. září 2021 v rumunské Bukurešti a skončilo 30. března 2022.

21. října 2022 Ortega zmínila, že část toho, že se postava Wednesday liší od interpretace Christiny Ricci, vychází právě z množství času, který diváci budou moci se Wednesday strávit. Díky osmi hodinovým epizodám seriál nabízí možnost věnovat se postavě, která začínala jako součást jednopanelového komiksu, do hloubky. Ortegy přínos se stal pro seriál klíčovým.

Dne 30. října 2022 Burton teasoval, že postavu Jenny Ortegy uvidíme v různých nových, potrhlých oblečcích ve stylu Tima Burtona, které se k její postavě dokonale hodí. 31. října 2022 Burton uvedl, že "vyrůstal při sledování seriálu Addamsova rodina (TV seriál) i kresleného seriálu Charlese Addamse.

Ale byla to právě postava Wednesday, která ho přitáhla k seriálu a nyní i k tomuto seriálu. "Cítím se jako Wednesday. Cítím se jako Wednesday už od puberty, i když jsem byl kluk," řekl Burton a vysvětlil, že "chraplavý, uštěpačný teenager má stejný pohled na věc jako já, stejný černobílý pohled".

Dne 28. listopadu 2022 bylo také potvrzeno, že od Věci hraje skutečný herec. Takže pokaždé, když vidíte Věc, byl to ve skutečnosti Victor v celotělovém modrém obleku, který dělá všechny pohyby rukou, které diváci vidí. Navíc je to také první herecký zářez Victora Dorobantu. V tento den také vyšlo najevo, že Wednesdayův nemrkající pohled (který je většině lidí nepříjemný) při interakci s ostatními postavami byl nápadem režiséra Tima Burtona.

Streamer zveřejnil video z prvního setkání Wednesday s Tylerem v kavárně a napsal: "Po vyzkoušení jednoho záběru, kdy nemrkala, byl Tim Burton výsledkem tak nadšený, že řekl Jenně Ortegové, aby už při hraní Wednesday nemrkala. Tak to neudělala."

Dne 12. prosince 2022 bylo oznámeno, že Jenna Ortega byla za hlavní roli ve filmu Wednesday nominována na Zlatý glóbus. Je ironií, že zatímco Wednesday prohlašuje, že ji sociální média nezajímají, protože je považuje za "duši vysávající prázdnotu bezvýznamného potvrzování", zároveň zmiňuje typické termíny sociálních médií jako "mansplaining", "patriarchát" a "male-gaze", čímž naznačuje, že sociální média skutečně kdysi na čas vyzkoušela, aby se je naučila. (addamsfamily.fandom.com)

Addamsova rodina je fiktivní domácnost, kterou vytvořil americký kreslíř Charles Addams. Postavy se poprvé objevily v sérii karikatur v časopise The New Yorker na přelomu 30. a 40. let 20. století. Kreslené příběhy zobrazovaly bizarní a strašidelnou rodinu žijící ve strašidelném sídle a rychle si získaly své příznivce.

V roce 1964 byly postavičky adaptovány do televizního seriálu, který se vysílal dvě sezóny. Seriál se stal hitem a pomohl upevnit místo Addamsovy rodiny v popkultuře. V roce 1991 byly postavy adaptovány do úspěšného celovečerního filmu, který se v roce 1993 dočkal pokračování.

Kromě televizních seriálů a filmů se Addamsova rodina v průběhu let dočkala také různých komiksových zpracování. Jednu z prvních komiksových adaptací vydalo nakladatelství Dell Comics v 60. letech 20. století a obsahovala příběhy vycházející z televizního seriálu.

V 90. letech 20. století se Addamsova rodina dočkala nové komiksové série od Marvel Comics, kterou napsal výtvarník a spisovatel Charles Vess. Tato série, která přímo navazovala na filmy, obsahovala nová dobrodružství Addamsovy rodiny a představila i nové postavy.

V posledních letech se Addamsova rodina nadále objevuje v různých komiksových sériích, včetně nové série vydané nakladatelstvím IDW Publishing v roce 2019. Tyto komiksy pokračovaly v objevování svérázného a strašidelného světa Addamsovy rodiny a pomohly udržet postavy aktuální a oblíbené u diváků všech věkových kategorií.

Sledujete seriál Wednesday? Podělte se o své dojmy v diskuzi

Video
Video se připravuje ...

Trailer k seriálu Wednesday Netflix

Fotogalerie
25 fotografií