Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Saúdská Arábie spouští novou aerolinku, oznámil princ. Obslouží přes 100 destinací

Video se připravuje ...
Autor: ČTK - 
12. března 2023
14:40

Saúdskoarabský korunní princ Muhammad bin Salmán dnes oznámil zahájení provozu nové národní letecké společnosti Riyadh Airlines. Informovala o tom saúdskoarabská agentura SPA. Letecká společnost má do roku 2030 obsluhovat více než stovku destinací po celém světě, chce přitom těžit z polohy království mezi Evropou, Asií a Afrikou.

Počítá se s tím, že díky nové letecké společnosti vznikne 200 000 přímých a nepřímých pracovních míst. K růstu hrubého domácího produktu (HDP) z aktivit mimo ropný sektor by Riyadh Airlines měla přispět sumou 20 miliard dolarů (444,2 miliardy Kč).

Leteckou společnost bude řídit Tony Douglas, bývalý šéf aerolinek Etihad. Firma bude sídlit v metropoli Rijádu. Vlastní ji saúdskoarabský státní investiční fond PIF. Fond má aktiva v hodnotě přesahující 600 miliard dolarů a je hlavním motorem snahy království o diverzifikaci ekonomiky a odklon od ropy.

Nové aerolinky může čekat tvrdé soupeření o cestující s regionálními lídry, jimiž jsou Emirates, Qatar Airways a Turkish Airlines, napsala agentura Reuters.

Video  Strčí do kapsy majitele klubů v Premier League: princ, který ovládá Newcastlu United  - Videohub
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi