Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Pavel s Čaputovou dohodl společnou cestu na Ukrajinu. V Bratislavě uctil Masaryka i Kuciaka

Aktualizováno -
13. března 2023
20:08
Autor: ČTK, Mii, Maxmilián Nový, amb - 
13. března 2023
05:00

Nový prezident Petr Pavel zahájil první oficiální zahraniční cestu po inauguraci. Jak je mezi českými prezidenty zvykem, zamířil na Slovensko. Doprovází ho první dáma, se kterou se k sousedům přesunul autem, jelikož vládní letoun využít nechtěl. Pavel se p oficiálním přivítání sešel na soukromé schůzce se slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou. Oznámili, že společně vyrazí na válkou zmítanou Ukrajinu.

Pavlova návštěva Slovenska začala uvítacím ceremoniálem na nádvoří prezidentského paláce v centru Bratislavy, kde se pak prezident sešel na jednání se svou slovenskou kolegyní Zuzanou Čaputovou. Hlava slovenského státu Pavlovi už v lednu po rozhodujícím kole přímé prezidentské volby osobně gratulovala v jeho volebním štábu v Praze. Po jeho inauguraci pak Čaputová uvedla, že je ráda, že v čele státu, který je Slovensku nejbližší, stojí člověk se stejnými hodnotami.

„Když jsem přijela do Prahy pogratulovat k volbě prezidenta Petra Pavla, lidé spontánně začali zpívat slovenskou hymnu. Byl to nezapomenutelný okamžik, který zdůraznil, jak úzké a zvláštní vztahy mezi našimi zeměmi jsou. Jsem ráda, že v duchu nejlepších tradic mezi našimi zeměmi směřovala první zahraniční cesta prezidenta ČR Petra Pavla do Bratislavy. Vítejte na Slovensku, pane prezidente!“ napsala dnes Čaputová na svůj Facebook. 

Video Petra Pavla uvítala slovenská prezidentka Zuzana Čaputová - Blesk
Video se připravuje ...

Petr Pavel přijel na setkání přesně včas. Na přivítanou dostal kousek chleba a následně se společně s prezidentkou Zuzanou Čaputovou zúčastnil uvítacího ceremoniálu s vojenskými poctami.

Návštěva prezidenta Petra Pavla na Slovensku. (13.3.2023) Návštěva prezidenta Petra Pavla na Slovensku. (13.3.2023) | Blesk:Foto : Czech News Center / Rusinova Maria

Doprovází ho i jeho manželka Eva, sdělil nám reportér Blesku, který se nachází na místě. Pavel následně v paláci podepsal návštěvnickou knihu a společně s Čaputovou se odebral na soukromé jednání do její kanceláře. 

Návštěva prezidenta Petra Pavla na Slovensku: Pavel v paláci podepsal návštěvnickou knihu.(13.3.2023) Návštěva prezidenta Petra Pavla na Slovensku: Pavel v paláci podepsal návštěvnickou knihu.(13.3.2023) | Blesk:Foto : Czech News Center / Rusinova Maria

Následovala tisková konference obou prezidentů. „Chci opět poděkovat České republice za to, že velí mnohonárodnostní bojové skupině NATO na Slovensku a společně s Polskem chrání náš vzdušný prostor,„ řekla na ní mimo jiné Čaputová. 

Promluvila také o dezinformacích. „Jsme v tomto ohledě velmi zranitelní,“ řekla prezidentka, která si tak umí představit bližší spolupráci i v tomto bodě. „Množství dezinformací doslova rozleptává soudržnost našich společností, která je tak nevyhnutelná, potřebná pro zvládání nových krizí,“ dodala.

Prezidenti České republiky a Slovenska zvažují společné zahraniční cesty, řekla také Čaputová po jednání s prezidentem Pavlem. Sdělila, že s Pavlem sdílí množství společných názorů a hodnot.

Petr Pavel: Rád bych cestu na Ukrajinu zkoordinoval s paní prezidentkou

Petr Pavel připomněl, že včera měl hovor v Volodymyrem Zelenským a dohodli se na dubnové cestě na Ukrajinu. Věří, že se mu společně se Zuzanou Čaputovou se jim podaří najít termín. Konkrétní přísliby, se kterými by na Ukrajinu mohl jet, nechtěl přibližovat. Dodal pouze, že měl již konzultace například s Ministerstvem obrany a armádou.

„Velmi ráda se na takovou cestu vydám,“ potvrdila Čaputová společnou cestu. Nápad na návštěvu vznikl ve stejnou dobu v Praze i v Bratislavě, uvedla. Svou poslední návštěvu na Ukrajině označila za silnou a důležitou. 

Během dotazů novinářů Čaputová odpověděla také na dotaz Blesku, zda bude možné na Slovensko spoléhat jako na partnera po letošních sněmovních volbách, které se mají konat v září. Společnost na Slovensku totiž pomoci Ukrajině tolik nakloněná není, jak odráží volební průzkumy. 

„Pokud jde o celkový pohled na voličské preference, je tu jistá obava, pokud jde o možnou budoucnost Slovenska z hlediska zahraničně-politické orientace nebo z hlediska pomoci Ukrajině,„ odpověděla Čaputová. 

„Chci věřit tomu, že demokratické spektrum se zmobilizuje a bude možné zvolit takovou vládu, která udrží Slovensko na mapě v západní civilizaci,“ dodala následně. Právě to je podle ní ve hře - aby se po volbách udržela demokratická a pozápadní orientace. Evropskou Unii a Severoatlantickou alianci označila za dobrý klub, kde by se měli udržet.

Nabádat Čaputovou k tomu, jestli má nebo nemá znovu kandidovat na prezidentku Slovenska, Pavel nechce. „Čistě z lidského pohledu vám řeknu, že bych bych si přál mít takovou partnerku v sousedním státě po zbytek svého volebního období,“ uvedl ale na dotaz dalšího novináře. 

Skepse k V4

Padla také slova o V4. „Poud jde o V4, netajil jsem se jistou skepsí, pokud jde o efektivitu tohoto uskupení,„ sdělil Pavel na tiskové konferenci. Prezident v současné době vnímá visegrádskou čtyřku spíše jako konzultační fórum, které nemá ambice na detailní koordinaci zahraniční nebo bezpečnostní politiky. Prostor vidí v rozšíření spolupráce i na baltské země. 

„V dnešní době vnímám V4 spíše jako konzultační fórum bez ambice detailní koordinace zahraniční nebo bezpečnostní politiky, k tomu visegrádská čtyřka ani nesloužila,„ řekl Pavel. Dovede si ovšem představit prostor pro konzultace a spolupráci v řadě oblastí, jako jsou ekonomická, obchodní a kulturní. Potenciál vidí v možné užší spolupráci mezi V4 a baltskými zeměmi.

Video  Tisková konference prezidentů Zuzany Čaputové a Petra Pavla  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

Slavnostní oběd a obeznámení s vinařskými produkty

Položením věnců dnes český prezident Petr Pavel v doprovodu slovenské prezidentky Zuzany Čaputové uctil v Bratislavě zakladatele Československé republiky (ČSR) Tomáše Garrigua Masaryka a Milana Rastislava Štefánika.

Prezidenti Česka a Slovenska po společném jednání a obědu odpoledne nejprve zavítali k památníku československé státnosti a k soše T. G. Masaryka na stejnojmenném náměstí na nábřeží Dunaje. Tam se Pavel setkal také s krajany, kteří si na tomto náměstí každoročně 28. října připomínají výročí vzniku Československa.

Následně Čaputová a Pavel zavítali k Štefánikově soše, která se nachází rovněž na nábřeží Dunaje, u budovy Slovenského národního divadla a zhruba kilometr od sochy Masaryka. 

Pavel se poté setkal se slovenským premiérem Eduardem Hegerem, jehož menšinová vláda v prosinci nepřečkala hlasování sněmovny o vyslovení nedůvěry a následně kabinet zůstal v úřadu s omezenými kompetencemi z pověření Čaputové. Heger dříve v tomto týdnu oznámil odchod z nejsilnějšího vládního hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti a stal se lídrem neparlamentní strany Demokraté.

Heger se s Pavlem prý bavil o tom, že by jeho zvolení mohlo přinést větší stabilitu a posilnit pozici Česka v rámci V4 a Evropské unie. Reportérovi Blesku to sdělila Pavlova mluvčí Markéta Řeháková.

Slovenský premiér Heger po schůzce s Pavlem ocenil, že český prezident na první pracovní cestu přijel na Slovensko. „Oba se zasazujeme za politiku slušnosti, demokratické hodnoty a konstruktivní dialog. Na Slovensku máte spolehlivého partnera, o kterého se můžete opřít,“ napsal Heger na twitteru.

Prezident Pavel s manželkou Evou následně položili květiny u bratislavského gaybaru Tepláreň (Teplárna), kde útočník loni v říjnu zastřelil dva homosexuály a pak podle dřívějších informací na jiném místě ve slovenské metropoli spáchal sebevraždu. 

Pak Pavel položil květiny také u památníku zastřeleného novináře Jána Kuciaka a jeho přítelkyně Martiny Kušnírové. Tato dvojnásobná vražda z roku 2018 vyústila v zemi v mohutné demonstrace a v demisi tehdejšího premiéra Roberta Fica.

Násilí proti novinářům je podle něj důležité si připomínat, protože i dnes jsou vidět náznaky minimálně pobízení k násilí. „A to nejenom vůči novinářům, ale i vůči politickým odpůrcům,“ podotkl. Odsoudil i násilí vůči sexuálním nebo náboženským menšinám. „Jsme civilizované společnosti a měli bychom se smířit s tím, že odlišnosti do toho patří. Že nejsme všichni stejní a musíme spolu vycházet, protože to takto civilizované společnosti dělají,“ zdůraznil.

V podvečer pak Pavel a Čaputová vystoupí v budově Slovenského národního divadla na veřejné diskusi.

„Budeme mít společnou diskusi a na závěr dne bych pana prezidenta velmi ráda obeznámila s malou karpatskou vinařskou oblastí a jejími produkty,“ dodala Čaputová. 

Petr Pavel dnes také od Čaputové dostal darem obrázek od známého slovenského karikaturisty Martina Šútovce. První dáma Česka zase převzala brož. Čaputová dostala sadu šperků. Novinářům to řekl mluvčí Čaputové Martin Strižinec.

Pavel brzy zveřejní plán na prvních 100 dní. Bydlet bude asi v Lumbeho vile

Případné členství Ukrajiny v EU by bylo možné vysvětlit i těm, kteří vstupu nepřejí, lépe než úvahy o přijetí do NATO,“ řekl ČTK v rozhovoru prezident Petr Pavel. „Ukrajina teď potřebuje obrněná vozidla, prostředky protiletadlové a protiraketové obrany a munici, s letouny je to složitější,“ dodal.

Zároveň se konečně jasněji vyjádřil ke svému bydlení v Praze. Pokud se podaří osvětlit Lumbeho vilu, bude v ní prý prezident přes týden rád bydlet. Používat bude stejnou kancelář jako Zeman, Klaus i Havel. Plán pro prvních sto dní ve funkci zveřejní Pavel v nadcházejících dnech. Zahrnovat bude i pravidla jmenování nových ústavních soudců

Pavel má už do značné míry hotový tým expertů, se kterými bude spolupracovat. Neúspěšná kandidátka na prezidentku Danuše Nerudová o pozici v expertním týmu však zatím neprojevila zájem

Krátce se Pavel rovněž vyjádřil k v poslední době tolik žhavému tématu důchodové reformy. Při jednání o ní chce prezident zejména tlumit vášně a připomínat, že to musí být společné dílo.

Prezident Pavel: Všichni bychom měli mít stejná práva

Téma stejnopohlavních manželství a adopce dětí padlo i na tiskové konferenci, kde Petr Pavel uvedl, že bychom měli mít všichni stejná práva a všechny možnosti. „Měli bychom dopřát dětem to, aby vyrůtali v prostředí, které jim nabídne nejen materiální, ale i citové zázemí,“ uvedl s tím, že to jim dětské domovy neposktynou. 

Čaputová uvedla, že je jí líto, že na Slovensku nemají možnost registrovaného partnerství po českém vzoru. Je to podle ní problém hlavně v hlavách politiků. 

Pavel uctí také památku novináře Kuciaka a jeho přítelkyně Martiny Kušnírové, kteří byli zastřeleni v roce 2018. Tato dvojnásobná vražda v zemi před pěti lety vyústila v mohutné demonstrace a v politickou krizi, v zájmu jejíhož řešení tehdy z funkce předsedy vlády odstoupil Robert Fico. Podle policie motivem vraždy byla Kuciakova práce investigativního novináře.

„Jsem proti jakémukoliv odstrkávání kterékoliv skupiny, ať už se jedná o menšinu národnostní, náboženskou nebo jiné sexuální orientace. Navazování jakékoliv atmosféry strachu je špatné. I proto jsem se rozhodl navštívit nejen místo, na kterém došlo k tragické události, ale zároveň také uctít památku Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové. Protože stejně tak jako odmítám jakékoliv projevy násilí vůči menšině, tak je mi cizí i zastrašování nebo dokonce fyzické násilí proti novinářům,“ dodal Pavel. 

V úterý se Pavel v Českém domě sejde s předsedou slovenského parlamentu Borisem Kollárem a na závěr své návštěvy Slovenska s mladými osobnostmi nevládních organizací.

Večerní diskuze

Večer se Pavel s Čaputovou zúčastnili diskuse, kterou ve Slovenském národní divadle uspořádaly servery Denník N a Deník N. Věnovali se v ní například pravomocím přímo volených prezidentů nebo možnosti další kandidatury Pavla i Čaputové. Slovenská prezidentka řekla, že rozhodnutí, zda se bude opět ucházet o prezidentský úřad, oznámí v řádu několika týdnů. Tématem byly i zahraničněpolitické otázky týkající se budoucnosti visegrádské skupiny a války na Ukrajině. Oba se shodli, že je nutné i nadále Ukrajinu podporovat. Podle Pavla je nezbytné, aby míru bylo dosaženo tím, že Ukrajina na svém území Rusko porazí. Diváci, kteří zaplnili celý sál, oběma politikům často tleskali, zejména při jejich vyjádřeních k ruské agresi na Ukrajině, nebezpečí populismu nebo boji s dezinformacemi.

Video  Zákulisí štábu Petra Pavla: Zdeněk Svěrák políbil Evu Pavlovou a potěšila ho Čaputová  - Instagram Zuzany Čaputové
Video se připravuje ...

pindal ( 14. března 2023 20:32 )

Všichni lidi,kteří chtějí žít na vyšší úrovni na úkor ostatních musí ostražitě hlídat,která strana získá moc.Spoustu let tady byla jenom jedna strana.Žilo se jim dobře.Dnes strana ztratila moc,zákonitě je třeba přeběhnout k jiné.Největší odborníci už tušili s předstihem,kde by mohli svou schopnost,ale zároveň svou neschopnost uživit se prací uplatnit.Je to jako s herci,ti také vědí,že když nepůjdou s každým,kdo je u moci,tak už si nezahrají.Herci ale nechtějí žít na vyšší úrovni,chtějí se jenom uživit,to je ten rozdíl.

nespokojeny ( 14. března 2023 20:08 )

A v obou zemích naštvali min.60% obyvatel.

pindal ( 14. března 2023 20:07 )

Myslel jsem si,když oba podporují střílení,že třeba Pavel bude střílet a Čaputová mu bude nabíjet?Když podporují zbrojení Ukrajiny a dokonce posílání našich lidí do boje,že třeba půjdou příkladem.

JaNat ( 14. března 2023 13:14 )

*banánová

JaNat ( 14. března 2023 13:14 )

Známý se mě ptal: Proč bývalého generála, copak jste babánová republika?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa