Petra, občanským jménem Táňa, žije v provizorním přístřešku na Kraji kunovického lesa už sedm let. Vyučená přadlena z Bruntálu po neshodách s rodinou odešla do Prahy za lepším životem. Ten se ale bohužel nekonal a Petra skončila bez střechy nad hlavou. V Klánovickém lese ji tak dělají společnost dva pejsci a deset koček, které si Petru v lese samy našly.

Žiju tu už sedm let, přátelé mi pomohli opravit přístřešek, který zde už stál, v létě to jde, zima ale bývá krutá,“ říká paní Petra. V její přístřeší nemá ani elektřinu nebo vodu, topí si jen malými kamínky, do kterých shání topivo, jak se dá. Bohužel sedm let bez pořádné střechy nad hlavou si vybírá svoji daň a Petře letos v zimě už scházela síla si nějaké dříví vůbec obstarat.

„Oslovila nás paní Ciklerová z neziskové organizace Plné bříško, Petru zná, protože jí tam vozí krmení pro psy i kočky. Petra žije z hmotné nouze, která činí 3 tisíce korun. Z peněz, které vybereme prostřednictvím sbírkového konta, pořídíme brikety, aby si měla čím zatopit. Kdo by chtěl pomoct i materiálně, zprostředkujeme kontakt, kam věci dovézt. Petře by nejvíc pomohlo oblečení, boty, ale také třeba petrolejka a powerbanka se solárním nabíjením,“ říká Eva Pernová z fondu Zlatá muška.

Aby se čtyřnozí Petřiny kamarádi měli dobře, pomáhá jí právě i Hana Ciklerová z Plného bříška. „Vozíme jí granule, konzervy i brikety. Musím říct, že o všechna zvířata se stará naprosto ukázkově. Někdy mám i pocit, že si sama odtrhuje od pusy, hlavně, aby se chlupáčci měli co nejlépe,“ chválí Petru Ciklerová. „Všechny kočky jsme vykastrovali, oba psi jsou očkovaní, je o ně opravdu dobře postaráno,“ dodává.

Petra by ve svém věku měla nárok na starobní důchod, chodila do práce povinných 33 let, chybí jí doplatit pojištění jen asi za 131 dní, tedy asi 12 tisíc korun. „Petra si byla zažádat o výpis na správě sociálního zabezpečení, aby věděla, kolik přesně peněz musí doplatit, aby měla nárok na důchod. Bohužel i přes několik urgencí se zatím nepodařilo výpis získat. Pomáhá nám s tím Charita Prahy 1,“ vysvětluje Pernová.

„Nám se dokonce podařilo sehnat i dárce, který by byl ochotný chybějící dny Petře doplatit, jen nás bohužel zatím brzdí úřady. Jídlo a topení pro Petru a chlupáče se nám s pomocí dárců snad podaří obstarat, ale cílem je samozřejmě, aby brala důchod a mohla si dovolit normální bydlení, kde bude moct být se svými dvěma psi," dodává Ciklerová „Kočičky jsou divoké, ty si zase někoho najdou, ale Rockyho a Bery nedám,“ uzavírá Petra.

Video
Video se připravuje ...

Bezdomovec zachránil mladíkovi život. (23. ledna 2023) Městská policie Praha

Fotogalerie
14 fotografií