Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Mynář si dodatečně legalizoval lovy v lánské oboře. Na zvěř zadarmo zval i známé

Autor: ČTK - 
10. března 2023
11:30

Bývalý vedoucí prezidentské kanceláře Vratislav Mynář dodatkem ke zřizovací listině lesní správy legalizoval své lovy zvěře zdarma v lánské oboře. Píše o tom server Seznam Zprávy. Dodatek podle webu zanesl 16. září 2022, tedy v době, kdy na Hradě byla prověrka Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ), která Mynářovi vyčítala mimo jiné i takzvaný bezpoplatkový lov. Podle kontrolorů to bylo v rozporu s tehdejšími pravidly. Na lovy Mynáře totiž nezval prezident Miloš Zeman, ale tehdejší šéf Lesní správy Lány Miloš Balák. Dodatek ke zřizovací listině pak honitby upravil.

Kontroloři zjistili, že Mynář ve zkoumaných letech 2019 až 2021 zastřelil 11 kusů trofejní zvěře za 280.000 korun, na lovy zdarma zval i několik desítek lidí, lánskou správu jeho hony jen v kontrolovaném období stály více než 3,5 milionu korun, vyplývá z dosud nezveřejněného nálezu NKÚ.

Úřad se ohledně výtek opíral o konkrétní odstavec zřizovací listiny. „Z tohoto ustanovení je zřejmé, že účast na bezpoplatkových lovech je umožněna pouze prezidentu republiky, jeho hostům, případně ostatním ústavním činitelům,“ napsali podle serveru do protokolu s tím, že vycházejí z listiny účinné v kontrolovaném období. Mynář to však popíral a tvrdil, že v souladu s platnou zřizovací listinou může lov v honitbách Lesní správy Lány povolit prezident republiky, vedoucí Kanceláře prezidenta republiky a ředitel správy.

Seznam Zprávy se s pomocí zákona o svobodném přístupu k informacím dostaly k vnitřním předpisům správy a zjistily, že v dodatku z 16. září 2022 stojí, že myslivost se v lánských honitbách neprovozuje jen pro prezidenta, ale i „pro plnění úkolů souvisejících s činností Lesní správy Lány nebo Kanceláře prezidenta republiky“. V listině také stojí, že „jsou bezpoplatkové“, dodal server.

Server se pokoušel získat stanovisko Vratislava Mynáře, na otázky ale nereagoval. Není tak jasné, jestli o dodatku, který pravidla lovu v Lánech změnil, věděl prezident Zeman, uzavírá web. Poté, co Seznam Zprávy na pochybné lovy upozornily, připustil Zeman, že o nich nevěděl.

Video  Zeman v Lánské oboře otevřel novou lávku. Šéf lesní správy upozornil na známé prase  - Blesk - Lukáš Červený
Video se připravuje ...

AliAlice ( 8. dubna 2023 17:35 )

Půlka přízpěvku zmizela..no jo no...

AliAlice ( 8. dubna 2023 17:27 )

miroslava13....ne myslel,on se tak totiž choval....zkrátka neprůstřelnej (N

Jirik-ta ( 10. března 2023 15:07 )

Jirik-ta ( 10. března 2023 15:07 )

punisherr ( 10. března 2023 14:04 )

Je jasně vidět, že ten nàsoska byl věčně naložený v lihu a Mlynář si mohl dělat co chtěl. Podle mě kalkulovali všecí kolem zlodědka, že tam místo něj přijde Babiš a jelo by se v zlodejnach veselé dál.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa