Muzeum s názvem Depo Moto Art se nachází v prostorách bývalé trolejbusové haly plzeňského areálu DEPO2015. „Už teď je tu 35 motocyklů a 20 automobilů, a přibudou další exponáty,“ prozradil Roman Jurečko, předseda Nadačního fondu Plzeň sobě, který muzeum připravuje. Nová expozice má současně sloužit i jako galerie umění. Kromě aut a motocyklů zde budou i sochy, fotografie či květiny.

„Část muzea bude stálá, druhá se bude měnit podle spolupráce s motokluby a umělci. Budeme se snažit každý půlrok expozici obměňovat,“ řekl Jurečko. A kdy se muzeum otevře? „ Zatím to vidím na červen. Musíme ještě udělat úpravy vnitřních prostor a také nám tu chybí k vystavení ještě nějaké veteránské perly,“ dodal Jurečko.

Automobil Praga 5

Návštěvníci se mohou těšit například  na automobil Praga 5 z roku 1908. Vůz má obsah motoru 1200 kubických centimetrů, maximální rychlost 50 km/h. Cena je nevyčíslitelná. Od roku 1907 se vyráběl v Praze Libni.

„Vůz jsem kopil před 60 lety. Kouzlo bylo v tom, že tehdy byl vůz kompletní. Chyběl mu jen volant, který jsem pak sháněl čtyři roky,“ řekl majitel Emil Příhoda (91). Ve své sbírce vozů Praga, kterou shromažďoval od roku 1957, má 100 automobilů.

Motocykl Hurikan

Dalším skvostem bude motocykl Hurikan z roku 1949. I jeho cena se nedá vyčíslit. Obsah motoru je 250 či 350 kubických centimetrů. Motory se totiž mohly měnit podle toho, v jaké třídě jezdec s tímto motocyklem závodil. Maximální rychlost 130 až 140 km/h.

Stroj byl určený pro silniční rychlostní okruhy. „Navrhl ho konstruktér Vladislav Vlk a firma Motor České Budějovice vyrobila pět motocyklů. Čtyři z nich mám já. V 50. letech jsem je koupil, byly rozebrané v bednách a roky jsem je dával do hromady. Tento stroj mi trval zrekonstruovat 7 let,“ řekl majitel Petr Hošťálek (80).

Motocykl BMW

Fanoušky jednostopých vozidel nadchne i motocykl BMW z roku 1940, jehož cena je 800 tisíc korun. Obsah motoru je 750 kubických centimetrů, maximální rychlost 100 km/h. Byl to nejvíce používaný stroj u wehrmachtu. Při výkonu 18 koní uvezl tři vojáky s plnou výzbrojí.

Motocykl měl obrovskou výhodu. Neměl bateriové zapalování, ale zapalovací magnet. Stačilo sešlápnout, nastartovat a jet. „Mám papíry o tom, že za války s ním Němci byli ve Stalingradu. Stejně jako já. Když jsem ho opravil, tak jsem s ním v roce 2012 dojel opět do Stalingradu. Cesta trvala měsíc a týden a ujel jsem 8000 km,“ řekl majitel Petr Hošťálek.

Motocykl HRD Vincent

Skvost z roku 1948, jehož cena se pohybuje mezi 1,5 až 2 milióny korun. Obsah motoru je 1000 kubických centimetrů, maximální rychlost 200 km/h. Stroj byl snem každého anglického motocyklisty. Byl totiž drahý, a pro mnohé tak nedostupný.

Přezdívalo se mu také „černá vdova“ či „výrobce vdov“. Kvůli podvozku byl totiž nebezpečný. „Měl silný motor a slabý podvozek. Na každém exempláři se někdo zabil,“ uvedl majitel stroje Petr Hošťálek.

Motocykl DKW

Stroj z roku 1925, jehož cena činí 750 tisíc korun. Obsah motoru je 174 kubických centimetrů, maximální rychlost 62 km/h.Je to první typ motocyklu DKW, který měl dvoustupňovou převodovku.

Ta byla ve společném karteru s klikovým hřídelem a tak musel být poměr mazání 1:10. To znamenalo, že stroje DKW silně kouřily.

Jediný na světě

Jedniným exemlářem je automobil Hakar z roku 1950. Cena je 5 miliónů korun. Obsah motoru 1100 kubických centimetrů, maximální rychlost 176 km/h.

„Je jediný na světě a vyrobil si ho pro sebe Alois Rieger, který s vozem závodil. Odtud i název Hakar. Je zkratka Hradec Králové Rieger. Já vůz zrekonstruoval,“ řekl majitel vozu František Čečil (73).

Jawa 650 Limited Edition

Stroj z roku 2006 se pyšní cenovkou jeden milion lorun. Obsah motoru je 650 kubických centimetrů, maximální rychlost 170 km/h. Byl vyrobený v sérii pouhých 21 kusů.

Základem této edice je přepracovaná Jawa 650 Classic, kterou provedl designér a konstruktér Václav Král. Majitel motocyklu obdržel rovněž hodinky PRIM Rider s číselníkem v barvách stroje nesoucí sériové číslo 19/21.

VIDEO: První přehlídka historických i moderních luxusních aut "Skvosty s vůní benzínu" v Plzni v roce 2017.

Fotogalerie
15 fotografií