První prodávající údajný zákazník sdělil, že zboží bere. Vše chtěl ale poslat přes kurýrní společnost, kterou si určí. Žena souhlasila a do odkazu, který jí podvodník poslal, vyplnila údaje ke svému účtu. Těšila se, že jí na něj přijdou peníze za zboží.

„Zanedlouho jí přišel požadavek ke schválení platby ve výši 31 900 korun. Následovaly další čtyři žádosti, každá na částku 25 tisíc,“ uvedl policejní mluvčí Ondřej Hodan. Ženě se to ale nezdálo, nic nepotvrdila a informovala policii. Zachránila si tím úspory.

Druhá prodávající dopadla výrazně hůř. Na falešné stránce kurýrní společnosti zadala údaje ke své platební kartě. „Následně jí do bankovní aplikace ke schválení přišla platba ve výši 18 998 korun, kterou odeslala,“ dodal Hodan. Peníze jí v zápětí zmizely z účtu a „kupující“ už se neozval.

„Všem doporučujeme, aby zboží odesílali na dobírku, případně kupujícímu zaslali pouze číslo účtu, kam si přejí zaslat peníze. Rozhodně do žádných podezřelých odkazů nevypisujte citlivé údaje,“ dodal Hodan. V žádném případě též nikomu neumožňujte vzdálený přístup do vašeho počítače či chytrého telefonu.

VIDEO: Policie zveřejnila nahrávku podvodníka, který láká z lidí peníze.

Video
Video se připravuje ...

Policie zveřejnila nahrávku podvodníka, který láká z lidí peníze. Policie České republiky