Na žádost vdovy Deany Horváthové-Jakubiskové (64) pronesl smuteční projev rodinný přítel Václav Klaus. Felliniho Východu, jak se Jakubiskovi přezdívá, vyzdvihl jako režiséra a morální autoritu. Vyzdvihl, že nikdy neemigroval, což mnozí cítili jako podpásovku na Miloše Formana, Ivana Passera či Jana Němce.

Další větou se zase Klaus mohl dotknout odkazu Věry Chytilové a zcela rozhodně Jiřího Menzela: „Prožil komunismus, ale nenatáčel v něm žádné režimní agitky. I jeho Postav dom, zasaď strom bylo něco zcela jiného než Kdo hledá zlaté dno...“

To rozčílilo Menzelovou, podle které by si měl bývalý prezident některé informace ověřit. „Nahlížet na onu dobu dnešní optikou a kritizovat ji je velmi snadné. Jiří, který mezi roky 1970 až 1973 pracovat nesměl, natočil film Kdo hledá zlaté dno a nikdy nepopíral, že to byl ústupek k tomu, aby dál směl točit,“ reaguje přes idnes. cz pobouřená Menzelová s tím, že podobně si počínali i jiní režiséři.

„Takové byly pracovní úkoly zaměstnavatele a každý si hledal cestu, jak se s tím důstojně vyrovnat… A jen hlupák jim to může vyčítat. Ani Jakubisko nebyl výjimkou, jak se Klaus mylně domnívá nebo nechce vědět,“ pokračuje Menzelová.

Podle ní Jakubisko točil i to, co jiní jeho generační souputníci odmítli, například propagandistické dokumenty o stavbě sovětského plynovodu.

Vdova Menzelová prý rozumí tomu, že blízké přátele chceme vidět v tom nejlepším světle a obzvlášť, když opustí náš pozemský svět. „Ale učinit tak proto, abychom mohli na druhé prsknout jedovatou slinu, je podlé a ubohé. Notabene ve smuteční řeči,“ je přesvědčená.

Vytočený Hřebejk

Klausova smuteční řeč vytočila doběla jako prvního režiséra Jana Hřebejka (55).

„Opravdu málokoho asi napadne, aby si jako řečník nad rakví významného umělce Juraje Jakubiska kopl do jeho významnějších mrtvých kolegů (Menzela, ale i Formana, Němce, Passera...),“ napsal na twitteru Hřebejk. „Člověk nemá mít pochybné kamarády. Neměl jsem tam chodit,“ dodal zhnuseně režisér.

 

Video
Video se připravuje ...

Václav Klaus na pohřbu Jakubiska: První smuteční proslov v katedrále od smrti Havla! Hana Höschlová

Fotogalerie
129 fotografií