Když se řekne Matějská pouť, asi každý si vybaví kolotoče na Výstavišti, více či méně vlezlou muziku a vůni cukrové vaty nebo pražených mandlí v cukru. Jenže Matějská tak, jak ji známe, se na Výstavišti objevila až před 60 lety. Kroniky a archivy však Matějskou pouť zmiňují už roku 1595. Tehdy se jednalo ale spíš o pouť v náboženském slova smyslu, tedy skutečnou pouť ke kostelíku svatého Matěje na Hanspaulce, dnes známé jako Na Babě nebo U Matěje. Až do 70. let 20. století se svátek sv. Matěje slavil právě 24. února, staročeské kalendáře navíc tento den označují za konec zimy a začátek jara – i proto se v tento den zahajuje tradiční Matějská pouť.

„Lidová úcta ke svatému Matěji byla podepřena významně papežem Klementem VIII., který vyhlásil na žádost probošta Jiřího Breitenberka plnomocné odpustky pro poutníky do zdejšího kostela. Od té doby, pouze s krátkou přestávkou pobělohorské doby, se rozvíjela tradice velkých a slavných svatomatějských poutí,“ píše se na stránkách dejvického kostela svatého Matěje.

Postupem času se u kostelíku začaly objevovat i první atrakce. „Poutím a podobným slavnostem dodávaly kolorit doprovodné atrakce, které měly vždy stejný nebo podobný ráz. Nesměly chybět střelnice, houpačky, později i kolotoč nebo stanové boudy loutkařů,“ popisuje ve své knize Zábava a slavnosti staré Prahy historik Zdeněk Míka.

Během dvacátého století její popularita vzrostla natolik, že malý plácek vedle kostela už pro davy lidí nedostačoval, a tak se začalo uvažovat o přesunu. Nejdřív se přesouvala různě po Dejvicích, pak dokonce na Břevnov, do Modřan, na Letnu a několik let byla i na Vítězném náměstí. Po výstavbě Vysokých škol Matějská pouť na Kulaťáku skončila.

Matějská pod vedením Kočkových

Na Výstaviště, tehdy se jmenovalo Park kultury a oddechu Julia Fučíka, se Matějská pouť poprvé objevila v roce 1963. Svůj duchovní význam pomalu ale jistě ztrácela, až se pomalu vytratil. Dnes jde čistě o zábavu, kterou od poloviny šedesátých let provozuje rodina Kočkových, respektive hlava celé rodiny Václav Kočka starší. Návštěvníkům se snaží nabídnout atrakce srovnatelné se zahraničními lunaparky, i proto už 25 let spolupracuje s holandským partnerem, který přiváží ty nejšílenější atrakce.

Zajímavostí bezesporu je i to, že Matějská pouť v Praze nikdy nechyběla, změnila to až pandemie koronaviru. „Žádná událost ani pohroma její průběh nikdy nenarušily,“ řekl před dvěma lety Blesku Václav Kočka nejml. „Když jsme se ptali dědy (Václav Kočka nejstarší – pozn. red.), vzpomínal, že pouť nezastavila ani druhá světová válka. Nápisy byly v němčině, ale to bylo všechno. Nezastavila nás ani povodeň v roce 2002, která přišla až po skončení pouti,“ dodal Kočka. Brány Matějské pouti tak po 426 letech zavřela až pandemie koronaviru.

Video
Video se připravuje ...

Z atrakcí na matějské si vybere každý: od těch nejšílenějších až po oddechovky Blesk TV

Fotogalerie
47 fotografií