Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Deset let prezidentování Miloše Zemana: »Královský« výdělek přes 30 milionů!

Aktualizováno -
8. března 2023
14:43
Autor: R. Fridrich, M. Nový - 
8. března 2023
05:00

Za svoje hradní desetiletí si Miloš Zeman (78) vydělal přes 30 milionů hrubého, což je »královský« výdělek. Dnešní půlnocí to ale končí, protože hlavě státu vyprší prezidentský mandát. S prázdnou ale Zeman neodchází, dostane auto a ochranku. A každý měsíc mu dorazí ještě renta 50 tisíc!

Spoustu lidí nadzdvihl ze židle, když si o víkendu na CNN Prima News Zeman povzdychl: „Tak budeme z toho muset vyžít. Já mám kromě toho starobní důchod, který po všech valorizacích je 23 tisíc,“ okomentovala odcházející hlava státu sumu 73 tisíc měsíčně, o které se může lidem v důchodu jen zdát!

Nouzi mít nebude

Blesk navíc spočítal, že odcházející prezident si za deset let na Hradě vydělal 30 302 000 korun hrubého. Jedná se o součet jednotlivých měsíčních platů. Ten se od roku 2013, kdy se Miloš Zeman ujal svého úřadu, díky valorizacím téměř zdvojnásobil. Před deseti lety činil 186 300 korun měsíčně, letos je to už 341 200 korun. K tomu se ale musí ještě připočíst dalších zhruba 320 tisíc, paušální náhrady, které souvisejí s výkonem funkce.

Prezidentská mzda navíc nepodléhala povinnosti platit z ní zdravotní a sociální pojištění, takže Zemanovi zůstávalo více. To by se ale mělo podle ministra financí Zbyňka Stanjury (58, ODS) v budoucnu změnit. Nově zvolená hlava státu Petr Pavel (61), která se ujme úřadu zítra ve 14 hodin, by tak už o tuto výsadu mohla přijít.

Jak je to s rentou?

Po dnešním odchodu z úřadu bude měsíčně Zeman z kapes daňových poplatníků doživotně pobírat 100 tisíc korun. Částka se skládá z renty ve výši 50 000 korun a dalších 50 000 Kč, které jsou určeny na provoz kanceláře a na asistenty.

Přestože obě položky je nutné zdanit, hlava státu z nich nemusí platit zdravotní ani sociální pojištění. Renta je stejná už 20 let, kdy z úřadu odešel prezident Václav Havel (†75).

Podle ekonoma Štěpána Křečka byla v tu dobu částka optimální, teď už to prý tak není. „V tuto chvíli ceny opravdu dramaticky narostly. Domnívám se, že tak jako se navyšují jiné částky, třeba důchody, tak i tato renta by se čas od času měla zvýšit,“ řekl Blesku ekonom.

(Nad)průměrný důchod?

Podle ekonoma Štěpána Křečka je 23 tisíc nadprůměrný důchod, přestože se někteří lidé podivovali nad tím, že když Zeman působil jako poslanec, premiér i prezident, je jeho penze relativně nízká. „Miloš Zeman tam měl období na Vysočině, kdy nepracoval, takže to mu mohlo do důchodu hodně zasáhnout,“ vysvětluje Křeček.

Ochranka s autem

Po odchodu z Hradu má Miloš Zeman stále právo každý den využívat auto s řidičem. Pokud bude chtít, tak může zažádat i o poskytnutí policejní ochranky. Tu po odchodu využíval Havel a stále ji má také exprezident Václav Klaus (81). Bývalé hlavy státu tento benefit ale nestojí ani korunu, jelikož auto, řidič i ochranka jsou placené z daní, tedy státem.

Bungalov v hodnotě přes 20 »míčů«

Zeman během svého úřadu posledních několik let bydlel na Lánském zámku, z toho se ale musí vystěhovat. Nebude to ale mimo obec. Za 2,5 milionu si v Lánech pořídil pozemek a na něm si nechal postavit dům s podlahovou plochou o velikosti 283 m2. Dům má tři ložnice, obývák s krbem, dvě koupelny, kuchyň a také solární panely na střeše. Podle expertů, které Blesk oslovil, má dům tržní hodnotu přes 20 milionů korun.

Zdravotní péče

Po předloňském prezidentově pobytu v nemocnici se o něj musely starat zdravotní sestry. Péče, kterou Hrad zaplatil, stála jen od listopadu 2021 za prvních 13 měsíců 2 360 970 Kč, jak zjistil server Seznam Zprávy. Co ale bude s péčí o Miloše Zemana dál, je stále záhadou.

„V tuto chvíli smlouva o pokračování péče žádná není. Pokud pan prezident nebo jeho blízcí projeví zájem, naše společnost je samozřejmě připravena tuto péči zajistit,“ řekl Blesku Vladislav Podracký, mluvčí firmy Penta Hospitals, která se o Zemana dosud starala. I kdyby se nakonec dohodli, není jasné, jak by Zeman takovou péči hradil.

„Pečovatelská služba je typ sociální služby, která není hrazena ze zdravotního pojištění,“ vysvětlila Blesku mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny Viktorie Plivová.

Video  Zeman v Srbsku: Volby prezidenta bylyy referendem o Babišovi  - Blesk / Pavlína Horáková, Jakub Poláček
Video se připravuje ...

panda82 ( 3. listopadu 2023 08:11 )

Když jste znalý kolik stála léčba exprezidenta, kolik stála léčba Havla, letadlo do Rakouska s týmem lékařů. Tak se zamyslete

e.lesanova ( 8. března 2023 21:03 )

xiioma...takových akcí se pravidelně zúčastňují jen duševní chudáci, kteří se sami na nic kalého nezmohou, trapné šaškárny trapných nul

e.lesanova ( 8. března 2023 21:00 )

Za desetiletí v politice nic moc výdělek, Zeman žil celkem skromně, co se cení, že byl vždy patriot milující svou zemi. Obávám se, že nový prezident nebude dávat celé roky značnou část výdělku na Fond ohrožených dětí, který Zeman vlastně zachránil před likvidací. Vyzval k podpoře i jiné politiky, ale ti většinou hrabou jen pro sebe. A to, co v posledních dnech předvádí média je hlavně ostudou jich samých a novinářů, kteří se té dehonestační špíny zúčastňují, skoro to vypadá, že si to pětikolka "předplatila", aby více "vynikl" nový kus v čele. Zatím není za co chválit a jaký bude nový prezident je velká neznámá, leč obav vzbuzuje mnoho.

petrsvetr1 ( 8. března 2023 19:26 )

tak Klaus tam byl taky 10 let, takže to ani spočítat neumíš,, co tam máš dál jelito ??

bullshit ( 8. března 2023 17:53 )

Za 50 litrů měsíčně mu bude dělat asistentku

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa