Kdy a do čeho sázet?

Počítejte, že rostlinky k vzejití potřebují alespoň osm týdnů. Proto už je nejvyšší čas se pustit do práce. Klíčení je možné urychlit máčením v buničině. Tu položíte na dno nějaké nádobky, navhlčíte vodou a semínka na ní rozložená necháte stát na teplém místě. Když je klíček dlouhý asi patnáct až dvacet milimetrů a na jeho konci se objeví dva pravé, vyvinuté lístky, přepíchejte rostlinky do samostatných nádobek. 

Koupit si můžete buď speciální sadbovače. Ty plastové vám vydrží na několik použití. Nebo vyberte rašelinové, které budete sázet do půdy přímo s rostlinou. Výhodné jsou i sadbovací tablety neboli válečky. Semínko se vyseje doprostřed tablety a rostlina se pak zasadí i s válečkem.

Pokud ale chcete ušetřit, stačit vám budou určitě i použité kelímky od jogurtů nebo ruličky od toaletního papíru. Kelímkům mezapomeňte do dna udělat otvory, aby mohla přebytečná voda ze zálivky odtéct a substrát nezůstával přemokřený. Jinak hrozí, že vám sazeničky uhnijí. Při výběru nejvhodnější odrůdy papriky, je nutné brát zřetel na to, jaké podmínky pro pěstování téhle teplomilné zeleniny máte. Jiné se hodí pro skleník či fóliovník a a jiné pro pěstování na záhoně. 

 

Autor: istock.cz

Jaký substrát?

Na substrátu ale naopak nešetřete. Určitě se nevyplatí narýt trochu zeminy ze zahrádky. Pokud mají vaše pokusy o vlastní předpěstování slavit úspěch, kvalitní substrát je skutečně důležitý. Proto si pořiďte již připravené substráty pro výsev a klíčení, které seženete v každém zahradnictví i hobbymarketu. Semínka zahrnujte jen malým množstvím půdy, případně je jednoduše položte navrch a malinko zamáčkněte. Nakonec substrát dobře provlhčete. Pamatujte, že by neměl nikdy vyschnout. Ideální je ho pravidelně rosit.

Autor: istock.cz

Na co určitě nezapomenout?

Jaké je ideální prostředí, abyste se dočkali kvalitních sazeniček? Je to dostatek světla a tepla. Vyberte místo ideálně u okna a topení. Nejvíce se bude hodit okenní parapet orientovaný na jih nebo východ. A pozor i na stínící záclonu. Nedostatek světla může způsobit, že rostlinky rychle vyženou, ale budou slabé, takže nebudou mít dost síly později růst. Teplota by rozhodně neměla klesnout pod dvaadvacet stupňů. A pokud budete mít pocit, že se jejich růst zpomaluje, přihnojte je. Jak budou rostlinky růst, zvažte, jestli už nepotřebují oporu. Začněte špejlí a postupně přidejte vyšší oporu.

Autor: istock.cz

Vysazování sazenic

  • Papriky jsou rostlinky teplomilné. Do volné půdy ve skleníku či v záhonu tedy vysazujte papriky v druhé polovině května. Dokud hrozí přízemní mrazíky, ven rozhodně nepatří. A vybírejte jim co nejvýhřevnější a chráněné místo před větrem.
  • Papriky mají jen velmi mělké kořeny, proto je zasaďte hlouběji, ať mají šanci pořádně vyrůst.
  • Pamatujte také, že papriky jsou na živiny poměrně náročné, takže by se neměly vysazovat několik let na stejná místa. Nemáte-li na vybranou, opravdu dobře půdu pohnojte, abyste měli jistotu, že rostlinky budou mít k dispozici vše, co potřebují. 

Náš tip:

Týden před výsadbou ven je dobré přikrýt záhon černou mulčovací fólií, aby se půda pořádně zahřála. Můžete ji ale nechat i déle a sazenice sázet do vytvořených otvorů. Zabráníte tak růstu otravného plevelu a přispějete také k vyšší teplotě půdy, což paprikám svědčí.