Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Rošády na Hradě: Kdo končí se Zemanem a kdo přichází s Pavlem?

  • Autor: David Polák - 
    9. 3. 2023
    05:00

    Už dnes se stane českým prezidentem Petr Pavel (61). Ten totiž slavnostně složí slib, čímž nahradí po deseti letech na Hradě Miloše Zemana (78). A s nástupem nové hlavy státu se také kompletně obmění prezidentská kancelář.

    Spolu s Milošem Zemanem, kterému oficiálně vyprší mandát ve středu 8. března, končí také jeho nejbližší spolupracovníci z Kanceláře prezidenta republiky - kancléř Vratislav Mynář (55), ekonomický poradce Martin Nejedlý (56), šéf protokolu Vladimír Kruliš (41), tajemník Jaroslav Hlinovský (66), ředitel zahraničního odboru Rudolf Jindrák (59) a mluvčí Jiří Ovčáček (44). Ve čtvrtek 9. března, tedy v den inaugurace, tyto Zemanovy věrné definitivně nahradí Pavlovi lidé.

    Tři ženy a čtyři muži

    Pavel už během kampaně říkal, že si nedokáže představit spolupráci se Zemanovými lidmi. Hned po lednovém zvolení si proto začal sestavovat vlastní tým nejbližších spolupracovníků, který si přivede na Hrad. Postupně oznamoval jeho personální složení. Jsou v něm tři ženy a čtyři muži.

    Kancelář první dámy?

    Se zvoleným prezidentem přichází na Hrad také manželka Eva (58). Ta tak příští týden nahradí končící první dámu Ivanu Zemanovou (57). Pavlová už sama prohlásila, že bude chtít být aktivnější než její předchůdkyně. Podle informací Blesku by manželka nové hlavy státu byla ráda, kdyby po desetiletém období vznikla kancelář první dámy. Jak velký to bude aparát a jestli k jeho zřízení opravdu dojde, se má podle blízkého zdroje z prezidentova okolí vyřešit během příštích dní.

  • 1.Vohralíková za Mynáře

    Tisková konference k inauguraci Pavla: Kancléř Vratislav Mynář a budoucí kancléřka Jana Vohralíková (23. 2. 2023) Tisková konference k inauguraci Pavla: Kancléř Vratislav Mynář a budoucí kancléřka Jana Vohralíková (23. 2. 2023) | Blesk:FOTO: Jiří Koťátko / CNC

    Vratislava Mynáře, jenž nezískal od Zemanova nástupu v roce 2013 bezpečnostní prověrku potřebnou pro výkon funkce vedoucího prezidentské kanceláře a nabaloval na sebe jednu kontroverzi za druhou, má nahradit Jana Vohralíková (59). Ta byla čtyři roky kancléřkou Senátu, dobře tedy ví, co práce na Hradě obnáší. V minulosti byla i náměstkyní ministra informatiky či pražskou zastupitelkou. Mynář měl za rok 2022 čistý roční plat včetně odměn necelých 2,4 milionu korun, což vychází na 200 tisíc měsíčně.

  • 2.Řeháková za Ovčáčka

    Tiskový mluvčí Jiří Ovčáček Tiskový mluvčí Jiří Ovčáček | CNC/Jiří Koťátko

    Pavlova mluvčí Markéta Řeháková ve štábu (28. 1. 2023) Pavlova mluvčí Markéta Řeháková ve štábu (28. 1. 2023) | Reprofoto stream ČTK

    Za končící hlavu státu vystupuje ředitel odboru komunikace, mluvčí Jiří Ovčáček. Ten některým médiím v minulosti na dotazy neodpovídal a na twitteru často sdílel náboženské žalmy. Nahradit ho má žena, a to Markéta Řeháková (29). Jde o bývalou novinářku a bezpečnostní analytičku. Má vystudovanou Masarykovu univerzitu v Brně a také Birminghamskou univerzitu v Anglii. Ovčáček měl za rok 2022 čistý roční plat včetně odměn 1,059 milionu korun, což je 88 tisíc měsíčně.

  • 3.Kolář za Nejedlého

    Zemanův poradce Martin Nejedlý při rozhovoru pro Blesk Zemanův poradce Martin Nejedlý při rozhovoru pro Blesk | Foto Blesk - Zbyněk Pecák

    Petr Kolář Petr Kolář | Foto: Profimedia.cz a archiv

    Ekonomickým poradcem prezidenta byl Martin Nejedlý. Ten je považován za kontroverzní osobu kvůli vazbám na Rusko. Šéfa Kremlu Vladimira Putina (70) měl dokonce na krytu svého mobilu. V Pavlově kanceláři má post poradce zastávat bývalý velvyslanec v USA a Rusku Petr Kolář (60). Podle nastupující hlavy státu nebude mít ale Kolář oficiální místo v týmu a bude pouze neformálním rádcem. Nejedlý vykonával svou činnost na Hradě zadarmo.

  • 4.Zajíček za Jindráka

    Ředitel zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky (KPR) Rudolf Jindrák během rozhovoru pro Blesk (23. 9. 2021) Ředitel zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky (KPR) Rudolf Jindrák během rozhovoru pro Blesk (23. 9. 2021) | Blesk:Tonda Tran

    Jaroslav Zajíček Jaroslav Zajíček | Reprofoto Twitter

    Od roku 2017 byl ředitelem zahraničního odboru diplomat Rudolf Jindrák. Ten je ale od konce ledna velvyslancem na Slovensku, takže Zemanův tým už opustil. Pavel si na tento post vybral také diplomata, a to Jaroslava Zajíčka, který byl druhým českým velvyslancem při EU. Mluví anglicky, francouzsky, španělsky, německy a rusky. Jindrák měl za rok 2022 čistý roční plat včetně odměn 1,3 milionu korun, což je 108 tisíc měsíčně.

  • 5.Pernický za Kruliše

    Vladimír Kruliš Vladimír Kruliš | Blesk:Ladislav Křivan

    Tomáš Pernický Tomáš Pernický | MZV ČR

    Hlavním protokolářem a šéfem tohoto odboru byl od roku 2018 Vladimír Kruliš. Ten se nechtěně proslavil v roce 2017, kdy havaroval v policejním sportovním voze BMW i8 za 4 miliony. Podle tvrzení policie řídil auto strážce zákona a Kruliš, který skončil s poraněnou páteří, seděl na sedadle spolujezdce. Na jeho místo ředitele má příští čtvrtek nastoupit současný velvyslanec v Bělorusku Tomáš Pernický. Ten tento post zastával dříve také na Ukrajině či v Gruzii. Kruliš měl za rok 2022 čistý roční plat včetně odměn přes 1,06 milionu korun, což vychází na 88 tisíc měsíčně.

  • 6.Hokovský za Hlinovského?

    Jaroslav Hlinovský (uprostřed) Jaroslav Hlinovský (uprostřed) | Foto Blesk - Martin Pekárek

    Radko Hokovský (vlevo) Radko Hokovský (vlevo) | Blesk - Jaroslav Šimáček

    Tajemníkem a šéfem sekretariátu prezidenta Zemana je Jaroslav Hlinovský. Ten všude hlavu státu doprovází. Byl s ní i během jejího pobytu v Ústřední vojenské nemocnici po sněmovních volbách v roce 2021, při kterém Zeman podepsal svolání ustavující schůze Sněmovny. Zachycen byl na videu z podpisu dokumentu. Na místo Pavlova tajemníka by měl nastoupit Radko Hokovský, jenž s Pavlem dlouhodobě spolupracuje. Hlinovský měl za rok 2022 čistý roční plat včetně odměn 1,1 milionu korun, což vychází na 95 tisíc měsíčně.

  • 7.Dva nové odbory

    Součástí Pavlova aparátu bude nově také vnitropolitický odbor. Ten během Zemanova období na Hradě nebyl. Zvolený prezident si za ředitele vybral politologa Tomáše Lebedu (46). Další změnou v KPR je povýšení bezpečnostního oddělení na odbor. Jeho ředitelkou má být současná náměstkyně civilní rozvědky, tedy Úřadu pro zahraniční styky a informace, Mlada Princová.

  • 8.Stěhování z Hrzánu?

    Koncem ledna předseda vlády Petr Fiala (58, ODS) oznámil v pořadu Blesku Ptáme se, pane premiére, že půjčuje Petru Pavlovi svůj Hrzánský palác nedaleko Hradu, a to do doby, než složí slib. A jak oznámila budoucí kancléřka prezidenta, hlava státu z „Hrzánu“ bude úřadovat i po složení slibu. „Na Pražský hrad se Pavel přestěhuje, až budou připraveny kanceláře,“ oznámila Vohralíková s tím, že ona novou organizační strukturu KPR představí v dubnu a bude platit od května. Včera Pavel opět úřadoval, setkal se s maďarskou prezidentkou Katalin Novákovou (45), která se do Česka přijela rozloučit se Zemanem.

    Video  Rozhovor se zvoleným prezidentem Petrem Pavlem  - Videohub
    Video se připravuje ...

padrino ( 10. března 2023 00:31 )

A co jeho kancléřka pí.Vohralíková, která se stýkala s kontroverzním Hlubučkem. Vildumetzová se musela kvůli podobnému případu vzdát funkcí, Slepenec jí vyštípal, že Jurečko. 😡 Inu, všichni jsme si rovní......🤢. Cituji: Vildumetzová: minulý týden tvrdila, že se s Nemrahem viděla vždy jen za přítomnosti manžela a nikdy s ním neřešila nic obchodního nebo pracov­ního­....­....Voh­ralí­ková: Svoji známost s Hlubučkem nepopírá a dává ji do souvislosti se svým působením na České zemědělské univerzitě a s Hlubučkovým starostováním v Lysolajích. Fotku z Litomyšle zdůvodňuje tím, že tam byl Petr Hlubuček se svým přítelem pozvaný na festival, potkali se a Hlubuček se podle ní „rád fotil s každým...“ http­s://ww­w.par­lamen­tnilis­ty.cz­/are­na/mo­nitor­/Ale-ale-ale-K-Pavlovi-miri-Vystrcilova-zlobaba-s-jeste-desivejsi-povesti-a-minulosti-725058

http­s://ww­w.par­lamen­tnilis­ty.cz­/are­na/mo­nitor­/Ale-ale-ale-K-Pavlovi-miri-Vystrcilova-zlobaba-s-jeste-desivejsi-povesti-a-minulosti-725058

blue_Moon ( 9. března 2023 11:18 )

Egocentrický prezident Zeman svým "občasným" hulvátstvím si poštval proti sobě nejenom mě. Pan Zeman poslední roky žil jak v jiném světě "svého" hradu obklopen podivnou partou našeptávačů. Nemá rád media a tak se nelze divit, že media mu odchod patřičně omastila.
Nový prezident se teprve ukaže až ve své funkci..

krapotkin ( 9. března 2023 10:46 )

Nebude. Brzo bude celá Evropa na huntě a Amíci se budou radovat, jak se jim to zase povedlo a ještě na tom vydělali.

krapotkin ( 9. března 2023 10:44 )

Na asteroid nemá neustále měněná Ústava žádný vliv. Třeba se opravdu trefí. Preferoval bych Prahu. Odtud nevzešlo pro zbytek republiky nikdy nic dobrého.

krapotkin ( 9. března 2023 10:39 )

Nevím, co klepe na dveře u redaktora, ale u většiny lidí (nejen okradených důchodců) klepe Fialova bída.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa