Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Bitva o důchody je u konce: Sněmovna i přes Babišův protest po 97 hodinách schválila kritizovaný vládní návrh

Aktualizováno -
4. března 2023
12:09
Autor: ČTK, for - 
4. března 2023
08:51

Sněmovna po lítých bojích schválila omezení červnové valorizace. Rozhodla o tom pátý den jednání po více jak 97 hodinách. Pokud vládní návrh projde Senátem a podepíše jej nový prezident Petr Pavel, důchody vzrostou o 760 korun místo o předpokládaných 1770 korun. Schválení v dolní komoře předcházelo mnoho hádek, slovních přestřelek i protestů. Nakonec návrh prošel se souhlasem 95 lidí, proti bylo 74 poslanců. Později ještě někteří doplnili, že hlasovali pro, ale na tabuli měli proti. Hlasování ale v rámci výsledku nezpochybnili. 

Opoziční poslanci připravili přes 370 pozměňovacích návrhů k důchodové novele, které v drtivé většině požadovaly vyšší růst penzí, než prosazuje vláda. Část poslanců své návrhy neuplatnila, i tak podle zpravodaje k předloze Viktora Vojtka (STAN) zbylo k hlasování přes 300 úprav. Dle očekávání nebyl žádný pozměňovací návrh přijat. 

Předloha nyní zamíří k posouzení do Senátu, v němž mají vládní strany většinu. Mohla by se dostat na středeční schůzi horní komory. Nastupující prezident Petr Pavel, jenž dostane novelu k podpisu, by měl oznámit své stanovisko v pátek.

Pro představu, na plénu se předčítaly návrhy na to, aby byl důchod zvednut o 1505 korun, o 1647 korun, o 1510 korun či o 1468 korun. Předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) v pátek oznámila, že se vzhledem k množství navržených úprav délka jednoho hlasování sníží z 20 sekund na 15.

Schůze Sněmovny začala v úterý v 10:00, tedy před 97 hodinami. Vlastní jednání dolní komory bez přestávek trvalo přes 71 hodin.

Vládní novela počítá s tím, že průměrný měsíční důchod vzroste od června o 760 korun místo předpokládaných 1770 korun, jak by to bylo podle nyní platných zákonných pravidel. Stát podle důvodové zprávy ušetří za letošek 19,4 miliardy korun a příští rok 33 miliard korun. V opačném případě by se podle vlády poměr důchodů k průměrné mzdě zvyšoval, což by státní pokladnu neúměrně zatížilo.

V případě prosazení předlohy se chce opozice obrátit na Ústavní soud. Podle ní mají důchodci vzhledem k míře inflace nárok na plnohodnotnou valorizaci. „Připravujeme ústavní stížnost a chtěl bych požádat kolegy z hnutí ANO, abychom stížnost podali společně,“ uvedl předseda SPD Tomio Okamura krátce po hlasování s tím, že tak bude mít návrh nejen větší vážnost, ale navíc to hnutí nemůže bez hnutí ANO podat. Má totiž jen 20 poslanců a k návrhu potřebuje minimálně 40 lidí. Vyzval také prezidenta Pavla, aby dal zákonu své veto. Doufá mimo jiné v to, že pokud bude zákon vetován, nestihne se jeho druhé projednání do lhůty 22. března, dokdy je nutné uvést návrh do zákona.

Po závěrečném slovu Okamury jen krátce promluvila předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP09), která poděkovala všem za pětidenní maraton a úctu vyslovila i zaměstnancům Sněmovny, kteří museli být v budově přitomni a museli dohlížet na její chod. 

Babišův páteční protest

„Já tady budu mluvit, kolik chci,“ uvedl ostře Babiš na žádost předsedajícího schůze Jana Bartoška (KDU-ČSL), aby řečnický pult opustil. Hned dvakrát odmítl respektovat rozhodnutí koaliční většiny ve Sněmovně o omezení řečnické doby pro všechny a opustit řečniště. A Sněmovna zrušila po třech hodinách své rozhodnutí omezit dobu pro řečníky s přednostním právem vystoupit.

Video  Ušetříme miliardy. Jurečka hájil ve Sněmovně vládní zásah do valorizace důchodů:  - PSP ČR
Video se připravuje ...

blbec furuhec ( 6. března 2023 06:41 )

Zablokovali mi nick furuhec, tak mám teď tento nový.

Jirik-ta ( 5. března 2023 08:56 )

Tak nevím proč krátit důchody, když s penězi stejně nehospodaří. Jak to jde zatnou velkoryse sekeru. Po covidu budou dusit seniory krácením valorizací. Ať krátí inflaci.
-GREEN DEAL v praxi. GREEN DEAL: Výstřel do vlastního kolene. HIMARS In Action (youtube) ;
-Dekarbonizace Ukrajiny
-Obnova Ukrajiny po konfliktu. ;
-Embargo na vše Ruské. ;
-Izolování Ruska. To bude provedeno, sliboval Zelenskyj. ;
-Nákup zbraní a taky tu základnu by to chtělo. ;
-Nákup drahých energií. ; mají solidaritu s EU

Jirik-ta ( 5. března 2023 08:52 )

Jirik-ta ( 5. března 2023 08:52 )

Jirik-ta ( 5. března 2023 08:51 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa