Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Osud inciativy Vraťme dětem úsměv je nahnutý: Bojí se, že budou končit. Pomáhají dětem z Ukrajiny

Autor: swp, Josefína Báčová - 
4. března 2023
09:12

Iniciativa Vraťme dětem úsměv se už od začátku války na Ukrajině stará o to, aby se ukrajinské děti mohly opět cítit dětmi. Na jejím začátku byla jedna dobrovolnice, která přinesla pastelky do fronty uprchlíků. Nyní má iniciativa své místo v pražském Krajském asistenčním centru na Vysočanské. S nadcházejícími změnami ale bude muset nejspíš skončit.

Od konce března by se mělo změnit financování Krajského asistenčního centra pro uprchlíky v Praze. Dosud finance na provoz poskytoval Magistrát hlavního města Prahy, od začátku dubna by mělo centrum přejít pod Odbor azylové a migrační politiky Ministerstva vnitra.

„Od jara se z naší dobrovolnické práce stala spíše symbolicky placená místa, od září se změnil tarif a my jsme nyní schopni zaměstnávat několik ukrajinských maminek, díky nimž je lehčí komunikovat s dětmi, které k nám přicházejí,“ vysvětlila hlavní koordinátorka Romana Kocourková. Momentálně je iniciativa Vraťme dětem úsměv závislá na Červeném kříži, se kterým má smlouvu. „Červený kříž dostal 45 milionů korun od magistrátu na projekt, který ale teď v březnu končí,“ doplnila Kocourková.

Video  Vraťme dětem úsměv, reportáž z 20.2.2023  - Epicentrum
Video se připravuje ...

Nová dotace na provoz má být 14 milionů eur

Podle koordinátorky Kocourkové nejsou peníze problém. „Médii proběhlo, že údajně UNICEF poskytne ministerstvu vnitra 14 milionů eur. Takže doteď to bylo vlastně jen provizorní a nyní by mohly být finance na to, aby tu bylo něco stálejšího. S námi se ale nepočítá,“ povzdechla si Kocourková. Změna struktury a přechod pod ministerstvo si sice slibuje posílení dlouhodobé integrace, pro děti uprchlíků ale momentálně kromě Vraťme dětem úsměv není v Kacpu žádný prostor.

„V budově je i Centrum následné podpory a i tam chodí maminky s dětmi. Navíc naším dětským koutkem stále projde týdně kolem 150 dětí,“ vysvětluje Kocourková. Místo stání ve frontě s rodiči si děti mohou hrát, kreslit, a dokonce si odnést i hračky nebo tvůrčí potřeby od dárců. „Díky sponzorským darům se nám podařilo získat materiály pro děti, které by vydržely nejméně do června. Pokud budeme muset na konci března vyklidit prostory, tak nevíme, kam všechny hračky a kreslící potřeby dáme.“

Iniciativa zaměstnává maminky a babičky z Ukrajiny

Postarat se o děti bude podle Kocourkové potřeba stále. Případný přechod zpět na dobrovolnickou činnost však odmítá. Během roku se totiž povedlo v dětském koutku zaměstnat několik maminek a babiček z Ukrajiny, které si díky práci u Vraťme dětem úsměv mohou vydělat, pomoci krajanům a naučit se lépe česky. Podle hlavní koordinátorky by iniciativa potřebovala příslib 15 smluv pro stálé pracovnice dětského koutku a pár dohod pro náhradnice. „Dohromady jsou náklady na platy kolem 220 tisíc korun měsíčně. Přijde mi ironické, že bychom s navýšením dotace museli přejít zpátky k dobrovolničení,“ zakončila Kocourková.

Na dotaz redakce ministerstvo odpovědělo až po vydání článku. V centru bude  zajišťována registrace osob, případně přidělování ubytování a tlumočnické či sociální asistence. „O rozsahu a zabezpečení dalších služeb v současné době probíhají jednání,“ uvedla Hana Malá z tiskového oddělení.

O dětech obecně platí, že jsou houževnaté, což bylo vidět i na těch, které během minulého roku přicházely z válkou zmítané Ukrajiny do Česka. Na první pohled se poměrně rychle integrovaly, česky se učily mnohem rychleji, než jejich maminky – či jiný doprovod, na druhou stranu si v sobě nesou hluboko zakořeněná traumata spojená s válkou. Někdy stačí málo, ať už zmiňované pastelky, v teplejších dnech křídy, ke kreslení, aby děti přestaly být válečnými uprchlíky a byly zase dětmi, jejichž životy neplní zvuky sirén a dopadajích bomb, ale hlasitý smích a radost. V tom je důležitost a podstata organizace, která by měla být zachována.

16:14
Dnes

Tisíce ukrajinských civilistů se od začátku ruské invaze staly obětí svévolného zadržování ze strany Ruska a většina z nich je nadále v zajetí, a to v rozporu s mezinárodním právem, stojí ve zprávě Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), která bude dnes představena ve Vídni. Informuje o tom agentura APA.

Řada zadržovaných podle trojice autorek, mezi nimiž je i Češka Veronika Bílková, čelila mučení nebo jiným formám krutého zacházení, někteří byli drženi v těžkých podmínkách a izolováni od okolního světa. Většina dotčených civilistů nebyla ani informována o tom, proč byla vlastně zadržena, ani neměla možnost poukázat na nezákonnost svého postavení.

15:19
Dnes

Moskevský soud uložil pokutu 50.000 rublů (asi 12.750 korun) televizní moderátorce a herečce Anastasiji Ivlejevové, která loni zorganizovala provokativní večírek s tématem nahoty. Pokuta ovšem podle agentury AP souvisí s příspěvky na instagramu, ve kterých Ivlejevová první dny ruské invaze na Ukrajinu vyzývala k míru.

Ivlejevová se proslavila v Rusku, které se stále víc obrací ke konzervativním hodnotám, a zároveň se stala stala terčem veřejného rozhořčení, když loni v prosinci uspořádala večírek a hosty vyzvala, aby přišli „téměř nazí“. Za své chování, vnímané úřady jako skandální, se pak účastníci akce omlouvali, někteří byli zadrženi či dostali pokutu.

Dnešní slyšení se ovšem netýkalo skandálního večírku, nýbrž porušení zákona zakazujícího diskreditaci ruské armády, který Rusko zavedlo krátce po svém vpádu na Ukrajinu. Dva příspěvky vyzývající k míru a vyjednávání Ivlejevová umístila na sociální síť Instagram několik dní před zavedením zákona, podotýká AP. Jeden z příspěvků zobrazoval nápis „Ne válce“ na černém pozadí, na druhém byl znak holubice. Herečka v něm vyzývala úřady, aby „dosáhly takových kompromisů, které by zastavily zabíjení lidí“.

14:33
Dnes

Představitel Ruskem ustanovené správy v okupované ukrajinské Záporožské oblasti Jevhen Balyckyj (rusky Jevgenij Balickij) dnes uvedl, že dva lidé zahynuli při útoku ukrajinského dronu. Bezpilotní letoun podle něj zasáhl civilní vozidlo, ve kterém zemřeli muž a žena, rodiče čtyř dětí.

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa