Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Fiala si ze Sněmovny odskočil mezi odboráře: Jsou nutné hlubší změny, přijdou nepopulární opatření!

Aktualizováno -
3. března 2023
12:35
Autor: ČTK, amb - 
3. března 2023
11:41

Stát musí definovat, jaké služby by měl poskytovat. Měl by stanovit, jak má státní správa vypadat. Agendu je potřeba revidovat a zmodernizovat. Nutná je digitalizace. Na sjezdu Odborového svazu státních orgánů a organizací to dnes v Praze řekl premiér Petr Fiala (ODS). Poděkoval úředníkům a dalším zaměstnancům státu za jejich práci. Podle předsedy svazu Pavla Bednáře se odbory změnám nebrání. Žádají ale nejdřív analýzy dopadů. Fiala navštívil i konferenci Asociace samostatných odborů.

„Pomalu nastává čas pro to, abychom provedli změny hlubší. Naše vláda a velká část občanů není spokojena s tím, jak stát funguje. Jsme si vědomi toho, že to není chyba zaměstnanců. Je to spíš strukturální chyba,“ uvedl premiér Petr Fiala. Na sjezdu Odborového svazu státních orgánů a organizací zmínil množství práce a její nastavení.

Fiala dnes vedle toho požádal odboráře, aby byli ve svých požadavcích realističtí tak, aby jejich naplňování neohrozilo ekonomickou situaci v zemi v příštích až desítkách let. Na konferenci Asociace samostatných odborů zopakoval, že vláda chce stabilizovat veřejné finance, což může provést jen nepopulárními kroky. Za největší výzvu pro dlouhodobou udržitelnost označil financování penzí a přihlásil se k přípravě důchodové reformy pro lidi mladší 40 let.

Fiala: Nevyužili jsme dlouhá léta prosperity

Fiala na konferenci připomněl také debatu ve Sněmovně, kde vládní koalice usiluje už čtvrtý den o snížení mimořádné valorizace penzí. Za dobrou zprávu označil nárůst poměru průměrného důchodu k průměrné mzdě, valorizační schéma se podle něj ale musí kvůli udržitelnosti veřejných financí změnit.

„Nevyužili jsme dlouhá léta prosperity, kdy neúměrně rostly výdaje, včetně mandatorních, obsluha státního dluhu se dramaticky zvyšuje - loni činila 50 miliard korun, letos bude stát 70 miliard, v roce 2025 už 100 miliard korun jen na úrocích,“ konstatoval premiér. Dodal, že vláda nechce ohrozit životní úroveň občanů, naopak chce zavést systémové změny pro zlepšení stavu veřejných financí. Slíbil optimalizaci státní správy a zopakoval, že úpravy daní plánuje vláda tak, aby nezvyšovaly daňovou zátěž.

Žádal realistické požadavky

Premiér nepředpokládá, že odbory přestanou klást požadavky. Měly by podle něj být ale realistické, aby je bylo možné zaplatit a zároveň zvládnout ekonomickou situaci v příštích letech a desetiletích.

Země má podle Fialy za sebou těžký rok a oslabení hospodářství vyvolává nejistotu. Věří ale, že inflace je za svým stropem. „Můžeme být opatrně optimističtější,“ konstatoval s tím, že lze očekávat mírný nárůst nezaměstnanosti na 3,2 procenta, což bude nadále nejnižší hodnota v Evropské unii.

Udržení zaměstnanosti Fiala považuje za mimořádně důležité v době vysoké inflace. Dobrou zprávou podle něj je, že Česko problémy na všech úrovních dosud zvládlo.

Fiala: Stát musí určit, jaké chce poskytovat služby

Podle Fialy je potřeba významně revidovat a zmodernizovat agendu. „Stát musí definovat, jak by měl vystupovat celkově vůči občanům, jaké služby by jim chtěl poskytovat,“ řekl Fiala. Podle něj se směřování dlouhodobě podceňovalo a do budoucna je nutné promyslet, ve kterých oblastech by měl být stát silnější a kde by měl ustoupit do pozadí. Dodal, že potřeba je posílit vzdělávání, zdravotnictví a obranu.

Nutná je digitalizace tak, aby usnadnila práci úředníkům a byla přívětivá k občanům. „Je možné, že tyto změny nebudou probíhat hladce a bez problémů od samého počátku,“ podotkl premiér. Poprosil odbory a jejich členy i ostatní zaměstnance o trpělivost a „určitou míru tolerance“ při zavádění.

„Pokud chceme dosáhnout toho, aby práce státních zaměstnanců byla prestižní, tak jediná cesta k tomu je snížit počet agend a digitalizovat,“ dodal předseda vlády. Podotkl, že kvalita služeb a celkový dojem z fungování státu závisí na práci státních zaměstnanců.

Efektivitě státu se nebrání

Podle Bednáře se odbory proti změnám nestaví. „Nikdy jsme neřekli, že se bráníme efektivitě státu, ale musí být podložená analýzou,“ řekl Bednář.

Nejvyšší státní tajemník Jindřich Fryč zmínil, že z úřadů odcházejí zejména mladí zaměstnanci a zaměstnankyně. Vliv to má na fungování institucí, podotkl Fryč. Podle něj řada lidí uvádí, že změny raději nenavrhují, protože se to místo pochvaly obrátí proti nim.

„Bezpečná taktika je nic neměnit. Chybí prostor pro inovace a odvaha, kterou očekáváme. Vinu nelze svádět na politiky, odbornou veřejnost a média,“ řekl Fryč. Zdůraznil, že do státní služby je potřeba investovat, a to nejen do platů, ale i do prostředí.

Úřednické odbory sdružují 19 000 odborářů z ministerstev, finanční správy, úřadů práce, správy sociálního zabezpečení či katastrálních úřadů. Členy má svaz i mezi pracovníky soudů a státních zastupitelství, statistického úřadu, celní správy, vězeňské služby či veřejné správy.

Vedení podnikových odborů i svazu si dlouhodobě stěžují na přibývání agendy, postup a podobu digitalizace, zastaralé vybavení, agresivitu klientů i nedostatečné výdělky. Předáci kritizují také politiky, podle nich někteří přispívají svými vyjádřeními k dehonestaci úřednického stavu.

 

Video  Ptám se, pane premiére: Celý záznam  - Jaroslav Šimáček, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

jajas ( 3. března 2023 15:15 )

nespokojeny ( 3. března 2023 15:04 )

Nejen Blažka, ale i další především Stanjuru, ten je přímým viníkem současné situace, protože neuměl připravit rozpočet.

Líbí se mně výrok: "pokud Stanjura "něco" ví o ekonomice, tak to bezvadně tají".

nespokojeny ( 3. března 2023 15:01 )

Pane Klíči, naprostý souhlas. Velmi dobře napsáno to se dá podepsat.

Mám jen dotaz: "Nevím přesně jak z jakého platu (průměru) se vypočítává penze "chronickým netáhlům a 18letým invalidním důchodcům.
Je to z průměrné mzdy?
Na průměrnou mzdu totiž dosáhne málo kdo. Málo kdo, kdo celý život poctivě pracuje.
Taková netáhla by měla mít výpočet důchodu z minimální mzdy.

Matos7 ( 3. března 2023 14:54 )

Fyjalo, co ještě potřebují ukrajyncý když pořádají banderaparti

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa