Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Petr Pavel osedlal mašinu: Co má prezident za motorkářskou výbavu?

Autor: man, vja - 
4. března 2023
05:00

Vyvětrat svou motorku z garáže se ve čtvrtek rozhodl Petr Pavel (61). Zajel se totiž podívat na výstavu motocyklů do pražských Letňan. Češi tak mohli poprvé zvoleného prezidenta vidět přímo na mašině. V patách mu ale po celou dobu byla jeho ochranka.

Při jízdě na motorce často bývá pocitově ještě méně stupňů, než kolik opravdu je. Po svém příjezdu na zahájení pražského veletrhu tak musel Pavel počkat, až mu rozmrznou ruce a pusa.

Moc jsem se těšil na to, že dnes vytáhnu motorku, už mě svrběly ruce,“ řekl Pavel. Ten už za týden složí prezidentský slib a vystřídá na Hradě Miloše Zemana (78). „Budu se těšit, že se v průběhu roku budeme potkávat na různých motorkářských akcích,“ dodal pak Pavel směrem k návštěvníkům motoveletrhu.

Video  Petr Pavel zahájil veletrh Motocykl.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Spojenec na Hradě?

Na to zareagoval směrem k motorkářům i ministr dopravy Martin Kupka (47, ODS), který na výstavě Pavla osobně přivítal. „Něco mi říká, že vy všichni budete mít na Hradě velké zastání,“ prohlásil šéf rezortu. Zvolený prezident si projel trasu dlouhou přibližně 35 kilometrů ze svého domova v Černoučku na Litoměřicku.

Na akci, kterou navštívil, je rovnou 110 vystavovatelů, kteří předvádí několik set svých strojů. To má podpořit i prodej motocyklů u nás. I přes energetickou krizi a dopady covidu v Česku vzrostl jejich prodej o 16 % na rekordních 25 500 prodaných nových strojů.

Pavlova výbava

  • Motorka: Nové žihadlo R 1250 GS od BMW lze koupit v motosaloně za prodejní cenu 589 tisíc korun s DPH. Motorka má benzinový motor s výkonem 100/136 kW/ HP a hlavně vyhřívané sedadlo, které potěší v chladnějších dnech.
  • Bunda: Motorkářská bunda není vůbec levná záležitost. Taková, jakou má Pavel od českého výrobce PSÍ HUBÍK, se dnes prodává bezmála za 38 tisíc korun.
  • Kalhoty: Šedé kalhoty na motocykl od české firmy PSÍ HUBÍK lze aktuálně koupit za téměř 22 tisíc korun.
  • Helma: Ochrana hlavy je z celé soustavy ta nejlevnější. Její koupě od firmy MT Helmets přijde na 2225 korun.

Bezpečnost především

Pavlova ochranka nejspíš není z koníčku zvoleného prezidenta úplně nadšená. Ale stejně jako Václav Klaus (81) během svého působení na Hradě lyžoval a prezident Miloš Zeman (78) vyrážel na dnes už legendárním žlutém člunu na vodu, tak Pavel má v oblibě zas jízdu na motorce. Na cestě ho doprovázela dvě policejní auta a další dvě podobné motorky, jako měl Pavel, na kterých seděli skoro stejně vysocí osobní strážci.

V pořadu 7 pádů Honzy Dědka navíc sama zvolená hlava státu nastínila, že by do budoucna mohla mít s ochrankou stejný systém jako za jeho působení v NATO. „V Bruselu jsme to dělali tak, že jsme se různě míchali a občas jsme si i střídali motorky, aby nebylo jasné, kdo je ten chráněný,“ prozradil Pavel.

Odvolání guvernéra ČNB?

Zvolený prezident připustil pro deník E15, že by se mohl zabývat odvoláním guvernéra České národní banky (ČNB) Aleše Michla (45). A to z důvodu, že zatím nezískal bezpečnostní prověrku na nejvyšší úroveň.

Podle zákona ji totiž šéf centrální banky musí mít. Podle Pavla bez prověrky nelze takhle vysokou funkci zastávat. Mluvčí ČNB Petra Krmelová ale včera uvedla, že nejvyšší bankovní dům v Česku stejně není oprávněn přijímat materiály v nejvyšším stupni utajení na přísně tajné, ani takové materiály nevytváří.

Video  Mynář neoprávněně lovil v Lánech! Pavel vyvětral motorku a připustil odvolání šéfa ČNB.  - Bára Horáková, Lukáš Červený, Reuters, ČTK
Video se připravuje ...

amba ( 14. března 2023 11:50 )

blbec furuhec ( 6. března 2023 06:43 )

Zablokovali mi nick furuhec, tak mám teď tento nový.

avina ( 4. března 2023 12:51 )

Důchodce Pavel je příkladem pro zvednutí vojákům-odchod do důchodu v 68 letech. Stejně i politikům, poradcům ministra. Všem průměrnou mzdu a budou moudřejší. Bude vše.Pavel nebude muset jezdit na nákupy do Polska.

JenTak13 ( 4. března 2023 10:20 )

Klíííd ten Vám neumře...tihle arogantní sebestřední nabobové se o sebe dobře starají, aby byly zdravoučcí do 90...vždyť posledních xx let nic nedělá...a už 5 let je v důchodu...Jen se předvádí a přicmrdává tam, kde ho může být vidět...tak za pár týdnů, kdy se trochu angažuje opravdu neumře, ale je fakt, že jak není zvyklý máknout , měl v kamapani co dělat, že ...nojo řízení schůzí v NATO to je jiné léhárko

JenTak13 ( 4. března 2023 10:17 )

Že by motorkáři nejezdili autem? Hmmm a co Červená Karkulka

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa