Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Nejen Prigožinovi žoldáci. Wagnerovci dělají v Africe byznys i paralelní ruskou diplomacii

Autor: DW, mav, swp - 
4. března 2023
05:00

Značka Wagner je v posledních měsících synonymem pro bezohledné posílání nevycvičených vězňů do těžkých bojů o Bachmut, ovšem žoldnéřská armáda oligarchy Jevgenije Prigožina má daleko pestřejší portfolio. V afrických zemích má na starosti nejen bezpečnostní zakázky, ale i těžbu zlata či dřeva, nově přidává třeba cukr a alkoholické nápoje, píše server Deutsche Welle.

Ve Středoafrické republice podporuje v občanské válce vládní vojska 1890 „ruských instruktorů“, uvádí ruský velvyslanec. V Libyi až 1200 wagnerovských žoldáků zřejmě bojuje na straně povstaleckého vojevůdce Chalífy Haftara. Do Mali protizápadní, proruská junta po svém převratu přivedla stovky Wagnerovců. „Kriminální organizace, která se široce dopouští zvěrstev a porušování lidských práv v Mali i jinde,“ popsal Richard Mills z tamní mise OSN koncem ledna podle DW.

„Wagner se v průběhu času vyvinul z čistě bezpečnostní entity do množiny obchodních spojenectví a vztahů, do sítě firem,“ popsal pro DW Julian Rademeyer z Globální iniciativy proti nadnárodnímu organizovanému zločinu (GI-TOC). „Operují v šedé zóně, na hraně legality, a to velmi efektivně. Dnes je skupina Wagner nejvlivnějším ruským aktérem operujícím v Africe, její aktivity a síť firem jsou pro kontinent zhoubným vlivem,“ dodal.

Prigožinovi trollové i žoldnéři

Rusko usiluje o větší vliv v Africe – a Wagnerova skupina je v tomto úsilí zřejmě podobně důležitá jako státní návštěvy ministra zahraničí Sergeje Lavrova, armádní spolupráce, dodávky výzbroje, ba potravin a hnojiv. Díky tomu všemu získala Moskva v posledním hlasování Valného shromáždění OSN o agresi na Ukrajině sedmnáct afrických hlasů – Mali a Eritrea hlasovaly proti rezoluci, dalších patnáct zemí se zdrželo či nehlasovalo.

Wagnerovu skupinu, údajně pojmenovanou po německém skladateli Richardu Wagnerovi, založil roku 2014 ruský podnikatel Jevgenij Prigožin, loajální prezidentu Vladimiru Putinovi. Až nedávno se k tomu přiznal, stejně jako k dalšímu kolečku v soukolí ruského nátlaku a propagandy – Agentury pro výzkum internetu alias „Trollí fabriky“, která se snaží ovlivňovat sociální sítě a veřejné mínění na Západě.

Výzkum GI-TOC ukazuje, že se Wagnerova skupina angažuje i v kampaních na ovlivňování Afričanů. „Soukromé vojenské společnosti jsou v Rusku zakázané, ale do jisté míry smějí operovat vně země. Pro každou aktivitu, kterou značka Wagner v Africe vyvíjí, má souhlas Kremlu,“ popsal pro DW anonymně člen výzkumného týmu All Eyes on Wagner. A nejde jen o boj či výcvik vojáků, Kreml využívá wagnerovskou síť jako „nástroj diplomacie v Africe“, dodal.

Jeho investigativní tým ve spolupráci 11 evropských redakcí rozkrýval obchodní aktivity Wagnerovců v Africe, velmi lukrativní. Není to snadná práce, a ne zrovna bezpečná. Když se v červenci 2018 snažili žoldnéřské aktivity Rusů ve Středoafrické republice prošetřovat tři nezávislí ruští novináři a dokumentaristé, byli za nevyjasněných okolností přepadeni a zastřeleni.

Zlatý důl

V Sýrii šlo Wagnerovcům o těžbu ropy, v Africe je zajímají jiné nerosty. Na zlatý důl Ndassima měla dříve vládní licenci kanadská firma, v reálu ale důl ovládali povstalci. Roku 2019 licenci získala obskurní firma Midas Ressources registrovaná na Madagaskaru, jež podle GI-TOC patří Wagnerovcům. Ti se dohodli s povstaleckou skupinou UPC a jako prostředníci pomohli i dohodě UPC s vládou – odměnou jim byla právě vládní licence na důl, proti čemuž se Kanaďané chtějí bránit arbitráží.

Pro vlády, které mají potíže s rozpočty, jsou takové licence poměrně snadno dostupnou formou odměňování žoldnéřské skupiny za spolupráci – nejsou to přímé výdaje, prostě je nechají na desítky let těžit. Do dolu navezli Rusové kvalifikované inženýry a geology i těžkou techniku, aby navýšili produkci. V Ndassimě se může skrývat přes 50 tun zlata neboli kolem šedesáti miliard Kč, odhaduje jeden z expertů citovaný serverem The Africa Report. „Velmi obtížně se to hodnotí. Na jakém trhu to zlato Rusové prodají? Jakou ryzost ingoty mají?“

Středoafrické ministerstvo dolů odmítlo o tématu informovat. „Naprosto ztratili přehled, co Wagnerovci a Midas Ressources v Ndassimě dělají,“ tvrdí pro The Africa Report důvěrný zdroj.

Web firmy Midas Ressources – afrických těžařů napojených na Wagnerovce Web firmy Midas Ressources – afrických těžařů napojených na Wagnerovce | midasrs.com

Podobným „zlatým dolem“ je tropické dřevo. Středoafrická vláda dala dřevařské firmě Bois Rouge povolení kácet na rozloze 187 tisíc hektarů. Jak ukázalo loňské vyšetřování francouzského serveru Mediapart, tuto společnost rovněž ovládají Rusové. „Plenění přírodních zdrojů ve Středoafrické republice: firma Bois Rouge SARLU neplatí středoafrickému státu žádné daně,“ tweetoval nigerijský novinář Garé Amadou.

Dřevo z vnitrozemského státu vyvážejí dvakrát třikrát týdně obrovské konvoje (150–200 náklaďáků) do kamerunského přístavu Douala, výnosná je i sama tato logisticko-bezpečnostní operace. Za poplatek ruští ochránci vezmou do konvoje i jiné náklaďáky – tyto konvoje jsou sice dražší, ale rychlejší než „konkurence“ od mírových sil OSN.

Přebírají trh s alkoholem

Wagnerovští byznysmeni se zajímají i o místní zákazníky, konkrétně o konzumenty alkoholu. Podle opozičního politika Josepha Bendoungy se snaží vytlačit z trhu francouzskou cukrovarnickou firmu SUCAF. „A francouzský pivovar Castel se snaží očernit, že prý podporuje a financuje teroristické síly,“ dodal politik. „Ve všech oblastech, co vynášejí peníze, jsou Rusové mistři.“ Ve středoafrické metropoli Bangui totiž působí firma First Industrial Company, jež produkuje pivo a destiláty – a rovněž je napojená na Wagnerovce. „Obchody jdou dobře, neboť nápoje podle ruských receptur jsou ve Středoafrické republice velmi oblíbené,“ komentoval pro DW mluvčí ruské ambasády v tamní metropoli Bangui.

Co se týče wagnerovských žoldnéřů, někteří se z Afriky museli přesunout na Ukrajinu, zdaleka však ne všichni. „Aktivity pokračují, ovšem s nižší intenzitou. Ale nejsou náznaky, že by válka na Ukrajině vedla k plnému stažení soukromých vojenských společností Wagnerovců z Afriky,“ konstatuje analytik Rademeyer. „Přetrvávají obavy, že Wagnerovci budou v africkém kontextu dále růst a metastázovat, pokud se proti těmto vlivům nezakročí a pokud nebudou evropští partneři a státy se svými africkými protějšky daleko lépe spolupracovat,“ uzavírá.

Video  Wagnerovci: Putinovi nebezpeční nájemní vrazi a žoldáci  - Videohub
Video se připravuje ...

 

Video se připravuje ...
Další videa