Stejně jako každý rok nejspíše i letos se povede mezi veřejností diskuse, jak je možné, že vyhrál ten či onen snímek, když ho v kinech navštívilo minimum diváků.

Rozevřené nůžky

„To se asi týká všech kulturních cen. Názor profesionálů se úplně neshoduje s názory většinového diváka. Někdy se názory filmových profesionálů s diváckým zájem protnou a jindy ne,“ má jasno Rychnovská. Oproti komerčním snímkům je podle ředitelky cen potřeba podporovat i tvorbu, která není právě mainstreamová.

„České filmy se v posledních letech dostávají na řadu prestižních festivalů, kde jsou vybírány kvalitní filmy, které zpracovávají témata, jež nemusí být divácky až tak atraktivní, ale mají silnou výpovědní hodnotu“ poukazuje Tereza na fakt, že nelze točit jen divácky úspěšné komedie a dodává: „k výběru na festival může filmům pomoci i ocenění Český lev.“

372 akademiků

Česká filmová akademie jde především po kvalitě. „Výsledky odrážejí názor 372 akademiků, z nichž letos hlasovala více než polovina,“ dodala ředitelka s tím, že mezi akademiky jsou zastoupeny téměř všechny filmové profese a hlasování je tajné.

Koho tedy odborníci vybrali, zjistíme už zítra od 20:10 v přímém přenosu na ČT1.

Kolik přišlo lidí?

Na film roku je nominováno pět snímků, na které dohromady přišlo do kin necelých 159 tisíc diváků. Sedm prvních českých filmů v žebříčku zájmu roku 2022 zlákalo víc lidí... Kasaštych roku Vyšehrad: Fylm vidělo 692 260 lidí.

Il Boemo                85 833

Banger.                  61 099

Arvéd                       9 443

Oběť                         1400*

Světlonoc                 1186

*Odhad, přesná čísla nejsou známá

Od Haliny po Svěráka

O prestižní filmové ceny v letošním roce usiluje 32 filmů i televizních děl v 19 kategoriích. Nejvíce šancí mají filmy Arvéd, Il Boemo, BANGER. a Světlonoc. Ikonické křišťálové sošky předá laureátům během večera řada osobností nejen filmového světa, mj. herci Jiří Bartoška (75), Boleslav Polívka (73), Jiří Macháček (56), režisér Jan Svěrák (58) či spisovatelka a scenáristka Halina Pawlowská (67).

Pod taktovkou Havelky

Večerem bude v pražském Rudolfinu provázet opět režisér, herec a moderátor Jiří Havelka (42). O hudební doprovod se postarají The Antagonists Jana P. Muchowa (51) a také jejich speciální host – zpěvačka, skladatelka a držitelka Oscara za filmovou píseň Markéta Irglová (35).

Přímý přenos z červeného koberce sledujte zítra od 18:30 na Blesk.cz!

Video
Video se připravuje ...

Český lev 2023: V jubilejním 30. ročníku se utká 32 titulů. Videohub

Fotogalerie
65 fotografií