Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Pecky z redakce: Unikátní festival, retro krása a klíč k věčnému mládí

6. března 2023 | 06:00

Toho, co nám chodí do redakce každý týden, snad stále přibývá a všechno jsou to zajímavé věci, o které se s vámi chci podělit. Takže při pondělku se podívejte na to, co vás čeká v kinech, jaké festivaly se blíží, jaké jsou nové vůně, kosmetika, zdraví a vůbec. Je z čeho vybírat.

Pozitivní energie

Úspěšná řada vůně 4711 Remix je už neodmyslitelnou součástí police s voňavkami. Svěží letní koncept přináší to, co cílovou skupinu oslovuje, a na tom záleží. Kolekce vůní, která už od roku 2018 přináší módní, hudební a taneční trendy pro mladou generaci, je hlasitá, vymyká se a je nepostradatelná pro jakékoliv dobrodružství. 4711 Remix je víc než jen vůně, je to životní pocit s extra svěžím nábojem! A právě proto nyní přichází s následujícími novinkami: předchozí edice Remix jsou nyní dostupné v těchto trendových tématech: Urban Summer (edice 2020), Festival Vibes (edice 2021) a Exotic Paradise (edice 2022). V roce 2023 kolekci doplní akvatický koktejl vůní Sparkling Island, který připomíná tyrkysově modré moře na Mykonosu!

Zdravé nohy

Nová prodejna naBOSo se v Brně v ulici Milady Horákové otevře už 13. března. Školení personálu bude mít na starosti fyzioterapeutka Lucie Kinclová, která s naBOSo spolupracuje. Firma totiž nechce jen prodávat barefoot boty, její cíl je hlavně šířit povědomí o tom, jaká obuv nohám prospívá a jak se správně o nohy starat. Edukativní formu měl i Barefoot fest, který naBOSo pořádalo loni v červnu v Praze. Tento rok chystá už druhý ročník. Díky naBOSo vznikla v Praze 6 i bosá stezka.

Podívejte se, jak na domácí pedikúru:

Video se připravuje ...
Domácí pedikúra krok za krokem: Připravte nohy na léto • VIDEO: Adam Balažovič

Unikátní gastro festival

Chystá se unikátní festival MAKRO CZECH GASTRO FEST. Až 8000 profesionálů z oboru gastronomie se letos 4. až 6. května setká ve velkorysém prostoru pražského O2 universa na unikátní akci MAKRO CZECH GASTRO FEST, v rámci kterého proběhne také národní kolo nejprestižnější světové kuchařské soutěže Bocuse d’Or. Jedinečný festival toho nejlepšího, co může české pohostinství nabídnout, uspořádá velkoobchod makro ČR v partnerství s Českým gastronomickým institutem jako součást oslav 25 let od svého vstupu na tuzemský trh. MAKRO CZECH GASTRO FEST bude největší akcí svého druhu, která se kdy v České republice konala. Během tří dnů získá pestrá škála návštěvníků – od majitelů restaurací, šéfkuchařů, dodavatelů až po zástupce profesních sdružení a gastronomii podporujících institucí – mnoho praktických informací a tipů, ochutnají skvělé jídlo a pití a budou svědky kuchařské soutěže a množství různých show. Čtyři velkorysá patra plná programu nabídnou rovněž prostor pro vzájemné sdílení zkušeností, nápadů, ochutnávek a networking. Zatímco úvodní dva dny festivalu budou vyhrazeny zejména profesionálům z oblasti gastronomie, v závěrečném dni si na své přijde také široká veřejnost. Kromě ochutnávek nových jídel, pop-up restaurací, fresh marketu či ukázek párování jídla s pitím se lidé budou moci dozvědět, co mohou od restaurací jako zákazníci čekat.

Podívejte se na Zdeňka v Prostřeno:

Video se připravuje ...
Čtvrteční Prostřeno!: Pohlreich v kuchyni

Káva z vlastní pražírny

The Miners, to je síť kaváren, které můžete využít pro studium nebo zde strávit pracovní den, ať už se jedná o schůzky nebo vyřizování běžné pracovní agendy. Výběrová káva z jejich vlastní pražírny, brunchové menu a snacky, když vás přepadne hlad, ale především klidné a prostorné minimalistické designové prostředí kaváren je zárukou, že vám práce půjde od ruky.

Premiéra

Do kin po celé ČR vstupuje pod hlavičkou distribuční značky festivalu Mezipatra Queer Kino. Film Slušný občan minulý týden představil v kině Lucerna při premiéře sám jeho režisér Idan Haguel. Skrz příběh dobře zajištěného gay páru, který si koupí byt v rozvíjející se čtvrti Tel Avivu, originálním způsobem vypráví o tématech gentrifikace, privilegií a společenské odpovědnosti. Slušný občan vyniká v zprostředkování dilemat a pokládání nesnadných otázek. Po celou dobu stopáže balancuje na hraně černé komedie, melodramatu a sociálně kritického apelu.

Rozchoďte to!

Dr. Martens spouští kampaň, která oslavuje unikátní pouto, které se rodí mezi věrnými milovníky této obuvnické legendy a jejich martenskami. Přibližuje příběhy zaměstnanců značky Dr. Martens, ale i příběhy z širší komunity jejích zákazníků. Jak se buduje vztah k ikonické botě během let a v některých případech i během dekád? Nové Dr. Martens se prošlápnou během prvního nošení. O chvilku déle pak trvá jejich cesta do vašeho srdce. Dr. Martens boty se stanou součástí vaší cesty životem a nesou si na sobě památky na všechny zážitky a dobrodružství. Každý jejich majitel skrz ně vypráví jiný příběh. A právě ty nejlepší se rozhodli zviditelnit. “SVOJE MARTENY JSEM ROZCHODILA PŘI OBHAJOVÁNÍ SVOJÍ POZICE V MUŽSKÉM SVĚTĚ.” Pro Gemmu byla stáž u Dr. Martens splněním snu o tom, že uvidí do zákulisí výroby svých milovaných bot. A také šance, jak to ukázat i svojí mamince. V současnosti má nejnebezpečnější a nedůležitější pozici v rámci produkční linky Dr. Martens a prošlapává cestu nové generaci Dr. Martens ševců.

Zdravá svačinka nebo barevné Velikonoce

Své nejoblíbenější ořechové krémy můžete mlsat i bez lžičky. Bestsellery české značky BIGBOY si nyní vychutnáte také v podobě šťavnatých RAW tyčinek. Super svačinka pro každou příležitost. Přihoďte ji do batohu na cestu do školy, do kabelky pro lepší náladu v práci nebo pro extra dávku energie na výletě. Vejde se i do kapsy. Základ z lahodných sušených datlí vás okamžitě nastartuje, díky zdravým tukům a bílkovinám v křupavých oříšcích vám energie vydrží opravdu dlouho. Žádné konzervanty ani éčka, jen čistě přírodní složení a samozřejmě úžasná chuť. Vybírat můžete ze dvou variant, inspirovaných nejoblíbenějšími ořechovými krémy BIGBOY. Plnou chuť lískových ořechů si užijete v tyčince BigBueno. Patříte mezi čokoholiky? Nechte se okouzlit tyčinkou Zlatonka, kde oříšky skvěle doplňuje kvalitní kakao. Velikonoce klepou na dveře a s nimi i tradiční pomlázka a pondělní koledování. Pokud jste každý rok přejedeni vajíčkového salátu a čokoládových zajíců máte zásobu ještě z loňska, zkuste to letos jinak. Překvapte koledníky křupavými dobrotami od BIGBOY. Výběr stylových velikonočních specialit je opravdu pestrý. Tradiční kraslice důstojně nahradí lahodné mandle v pestrobarevném kabátku nebo oblíbeném slaném karamelu. Chuť čokolády si dosyta užijete při mlsání křupavých pekanů v bio bílé čokoládě a ještě intenzivněji ve variantě s mléčnou čokoládou a černým kakaem.

Esence zdraví

Plzeňská značka CANNOR přichází s první letošní novinkou a uvádí na trh aromaterapeutickou řadu čistě přírodních směsí esenciálních olejů. Nová řada navazuje na stejnojmenné bylinné čaje tak, aby podpořila účinky jednotlivých bylin ještě působením vůně. Směsi esenciálních olejů CANNOR jsou 100% přírodní, vhodné celoročně do difuzérů, aromalampy či jako podpůrný prostředek pro koncentraci, lepší spánek a imunitu.

Exkluzivní spolupráce

Klenoty Aurum oznamují novinku! Jsou výhradním distributorem šperků a hodinek značky Calvin Klein v České republice. Po vlastní letní kolekci tak Klenoty opět přináší novinky do svého sortimentu. „Značka Calvin Klein má významné postavení nejen na českém, ale i světovém trhu. O to více nás těší navázaná spolupráce, která má velký potenciál i do budoucna. U šperků vyhledáváme především jejich kvalitu a eleganci a oba tyto předpoklady šperky a hodinky Calvin Klein splňují,“ říká majitel společnosti Rony Lori.

Rozšířená realita rumu

V Karibiku má svůj původ podstatná část rumů, o to zajímavější je pak rumová zastávka na Filipínách, na druhém konci světa, odkud původně pochází i cukrová třtina. V plejádě jejich tisíců ostrovů vyniká jeden, ostrov Negros, který je téměř celý posetý nezvykle sladkou cukrovou třtinou. Je domovem oblíbeného rumu Don Papa a stal se i inspirací pro tvorbu české umělkyně Elišky Podzimkové. Ta pro Don Papa Baroko navrhla obalovou tubu, která přibližuje tamní exotický život. První česká tuba je o to unikátnější, že se na ní prostřednictvím rozšířené reality rozehrává neopakovatelný příběh. Stačí na tubu namířit mobilní telefon a nechat se jím unášet.

Ženy mohou

Vernisáž výstavy ŽENY MOHOU… Vzděláním k nezávislosti proběhne na Mezinárodní den žen 8. března 2023 od 16.00 na pražské náplavce mezi Café Avoid a Avoid Gallery. Výstava představuje dějiny českého ženského hnutí a život Elišky Krásnohorské, která byla významnou spisovatelkou a také jednou ze zakladatelek emancipačního hnutí u nás a iniciátorkou ženské vzdělanosti. Těšte se na dobové fotografie a archiválie nejen z Archivu Elišky Krásnohorské, který je součástí sbírek Knihovny Jiřiny Šiklové. Seznámíme vás také s historií prvního dívčího gymnázia Minerva a s dalšími méně známými osobnostmi ženského hnutí. Výstava přináší jedinečnou příležitost nahlédnout do příběhů, které sehrály zásadní roli v podpoře ženské emancipace a vzdělanosti v českých zemích. Výstava potrvá do 7. dubna 2023.

Retro krása

Krása a kosmetika v 70. a 80. letech v Československu? Místo řasenky krém na boty i voňavá mýdla té nejvyšší kvality. V Retro muzeu Praha ženy zavzpomínají na časy, kdy byla kosmetika podpultové zboží Dobu socialismu, kdy neexistovaly stovky kosmetických značek, oči se malovaly vypálenými zápalkami a největším vynálezem byl deodorant, si někteří již nedokážou ani představit. Právě ta léta, kdy se ženy radovaly i z obyčejného mýdla, si mohou lidé připomenout v Retro muzeu Praha v expozici s kosmetickými trendy tehdejší doby a zavzpomínat tak na časy, kdy byla kosmetika žádané podpultové zboží.

Umění pomáhá

Roberto García-Roa zasedne v porotě soutěže Czech Nature Photo a zároveň na své výstavě představí čtyři projekty, kterým se dlouhodobě věnuje. Ty se různými způsoby a přístupy zabývají ochranou přírody. Roberto například dokumentuje úsilí Centra pro ochranu šimpanzů v Guineji, dále chce pomocí fotografií zpopularizovat „nepopulární“ živočichy - hady, žáby, ještěrky a členovce. Pokud se s autorem chcete osobně setkat, přijďte 8. března na vernisáž do Czech Photo Centre. Nebo ještě lépe 9. března v 18.00, kdy Roberto García-Roa bude mít autorskou prezentaci s názvem – Může fotografie v době klimatické krize něco změnit? Výstava pak bude otevřená až od 10. března.

Nadčasově praktické

Odkládací stolky jsou neocenitelné zejména v místnostech, kde potřebujete stylový, ale přitom praktický kousek. Oceníte je nejen v obýváku, kde mohou skvěle doplnit dominantní sedací soupravu, umístit je můžete také do pracovny jako doplněk klasického psacího stolu nebo do ložnice, kde mohou elegantně nahradit noční stolky. Výhodou takových stolků je zejména jejich velikost. Pokud vás na daném místě omrzí nebo si rozmyslíte, jak vám mají posloužit, dají se snadno přesunout. Prozkoumejte nabídku Kare Design a doplňte interiér nadčasovým odkládacím stolkem.

Krátký je dobrý

Začal 17. ročník Mezinárodního festivalu krátkých filmů Pragueshorts. Přehlídka organizovaná týmem MFF Karlovy Vary představí přes 80 krátkých snímků z Česka i zahraničí. Od 1. do 5. března se festival koná v pražských kinech, posléze se přesune na KVIFF.TV, kde budou diváci a divačky moci až do 18. března zhlédnout výběr z festivalového programu. Jádro festivalu tvoří tři soutěžní sekce – mezinárodní, česká a LABO, věnovaná experimentálním filmům, udělena bude i Cena diváků. Nebude chybět ani tradiční Brutal Relax Show moderovaná Jakubem Žáčkem, program pro rodiče s dětmi a industry program, na kterém promluví střihač oscarové Idy Jaroslaw Kaminski a úspěšný sales agent Wouter Jansen.

Nejmodernější v Evropě

V pátek 17. února se v pražském obchodním centru Westfield Chodov znovu otevřela nová prodejna společnosti Samsung Electronics Czech and Slovak pod záštitou společnosti Setos. Prodejna vznikla spojením dvou prostorů a nyní tak nabídne větší a modernější prostory. Samsung zároveň oslaví celosvětové zahájení prodeje prémiových smartphonů řady Galaxy S23 a pro zákazníky si Samsung při této příležitosti připravil i další řadu zajímavých akčních cen a také soutěž o nejšpičkovější smartphone na trhu, Galaxy S23 Ultra.

Neklepat, odsát!

Vyklepávaní kávové sedliny z páky dokáže nadělat pořádný hluk i nepořádek. Elegantní řešení představuje The Puck Sucker™ od značky Sage. Speciální nádobka s vakuovou pumpou vytvoří podtlak a kávovou sedlinu z páky nasaje přímo do nádoby s gumovou protiskluzovou základnou. Nádoba je vyrobená z Tritanu, takže je vhodná i do myčky na nádobí. Sedlinu můžete v uzavíratelné nádobě skladovat dokud se nenaplní její kapacita na 12 kávových puků. Vakuová pumpa funguje na baterie a je kompatibilní s modely Sage BES920, SES980, SES990.

Co zaseješ, to sklízíš

Opravdový dotek jara přináší Kinder Mix a jeho květinová sada. Kromě tří druhů dobrot od Kinder vás potěší i přiložená semínka astry čínské. Ta si můžete jednoduše zasadit do kartonového, biologicky rozložitelného kelímku podle přiloženého návodu, a pak už se jen těšit z růstu své vlastní jarní květinky.

To bude tanec!

Inscenace v choreografii Sylvy Šafkové v podání dvojice tanečníků Michala Heribana a Viktora Konvalinky zkoumá prostřednictvím současného tance téma eticky problematického charakteru. Chování osob, které Aaron James ve svém filozofickém pojednání jednoduše nazývá „assholles“, je často přehlížené, tolerované, někdy i oslavované, avšak má závažné dopady na život všech okolo. Taneční představení Why things go wrong, vytvořené speciálně pro prostor Studia Maiselovka, bude mít premiéru 11. března od 19:30.

Věčné mládí

Anti-aging medicína je poměrně mladý lékařský obor, v jehož síle tkví naše budoucnost. Dokáže zpomalit proces buněčné degenerace a reaktivovat potenciál zdravé regenerace každého člověka, čímž výrazně prodlouží dobu, kdy se budeme cítit zdraví, silní a krásní. V Čechách již tato unikátní zdravotní metoda není novinkou, a to díky prim. MUDr. Monice Golkové, prezidentce Asociace medicíny proti stárnutí, člence vědecké rady Světové organizace medicíny proti stárnutí a průkopnici anti-aging medicíny v České republice, která u nás před 18 lety založila první certifikovanou anti-aging kliniku. A2C ANTI-AGING CLINIC pomáhá lidem k dosažení co nejlepšího možného zdravotního stavu. Smyslem Anti-Aging medicíny je zpomalit proces buněčné degenerace a reaktivovat potenciál zdravé regenerace každého jedinečného člověka. Našim cílem je nejen předejít či zvrátit předčasné stárnutí, poté co zjistíme jeho příčiny, ale zároveň vyprovokovat přirozenou stimulaci a rekonstrukci buněčných procesů a metabolických pochodů, nezbytně nutných u každého jednotlivce.