Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Spolek Vlčí máky připomněl začátek války: Nakládat první materiál pro Ukrajinu pomáhal i Petr Pavel

Autor: jel - 
2. března 2023
16:31

Spolek připomněl smutné výročí ruské invaze na Ukrajinu. Už čtyři dny po začátku války posílali napadené zemi první improvizovanou pomoc. Nakládat materiál do auta jim tehdy pomáhal i zvolený prezident Petr Pavel.

Spolek Vlčí máky je česká nezisková organizace, která pomáhá válečným veteránům. Hned, jak minulý rok napadla ruská vojska Ukrajinu, začal spolek připravovat první improvizovaný balíček pomoci. 

„Přesně před rokem a pouhé čtyři dny po napadení jsme posílali první materiál Velká improvizace, skvělí lidé,“ připomněl spolek v příspěvku. K němu je přiloženo několik fotografií a na jedné z nich je zachycen také Petr Pavel, jak pomáhá nakládat do auta balíky s pomocí pro Ukrajinu. Spolek Vlčí máky mu za pomoc také náležitě poděkoval.

12:44
25. 4. 2024

„Musíme si být vědomi faktu, že dnes je naše Evropa smrtelná. Může zemřít a záleží to jen na tom, co si vybereme. A toto rozhodnutí musíme učinit nyní,“ prohlásil francouzský prezident Emmanuel Macron v projevu na pařížské Sorbonně o prioritách své evropské politiky před červnovými eurovolbami. Evropské země se podle něho musí vstříc hrozbám Ruska, Číny i na Blízkém východě zbavit obranné závislosti na Spojených státech a zesílit vazby na Británii. 

12:02
25. 4. 2024

Evropský parlament pravděpodobně odsoudí Svobodou stranu Rakouska (FPÖ) za její blízkost k Rusku prezidenta Vladimira Putina, píše s odvoláním na návrh usnesení agentura APA. Europarlament má o právně nezávazné rezoluci týkající se ruských pokusů o ovlivňování voleb do EP hlasovat dnes, materiál velmi pravděpodobně podpoří evropští lidovci, sociální demokraté, liberálové i zelení.

Rezoluce má vyjádřit znepokojení Evropského parlamentu nad novými obviněními z ruského vlivu a pokusy Moskvy o ovlivňování některých kandidátů a vměšování se do nadcházejících voleb.

FPÖ čelila kritice za přílišnou náklonnost k Rusku a prezidentu Vladimiru Putinovi v minulosti už vícekrát. V prosinci roku 2016 podepsali představitelé strany Svobodných smlouvu „o přátelství“ se stranou Jednotné Rusko. V dnešním návrhu usnesení Parlament EU mimo jiné „vyjadřuje své znepokojení nad rakouským špionážním případem, v němž je bývalý rakouský zpravodajský důstojník Egisto Ott, který je údajně úzce spojen s politikem FPÖ Hansem-Jörgem Jeneweinem, obviněn ze špionáže pro Rusko a nezákonného získávání osobních údajů z policejních databází, včetně předávání údajů z mobilních telefonů bývalých vysoce postavených rakouských úředníků ruské tajné službě“.

11:28
25. 4. 2024

Na ukrajinské frontové linii nastala patová situace, jsou proto příhodné podmínky pro zahájení mírových rozhovorů, míní běloruský vůdce Alexandr Lukašenko. 

Ruští vojáci podle Lukašenka sice v posledních době získali kontrolu nad několika ukrajinskými obcemi, jde ale jen o „pomalý postup“. „Je to patová situace,“ dodal v projevu před Všeběloruským lidovým shromážděním - orgánu připomínajícím parlament, kde zasedají nejrůznější delegáti včetně představitelů běloruské vlády.

„Pokud nezačneme vyjednávat teď, Ukrajina postupně přijde o svůj stát a může přestat existovat. Ukrajina potřebuje mír,“ uvedl Lukašenko, blízký spojenec ruského prezidenta Vladimira Putina, jehož vojska mimo jiné z běloruského území 24. února 2022 vpadla na Ukrajinu a rozpoutala tím největší pozemní konflikt v Evropě od druhé světové války.

Kompletní online

Video  Prchly před válkou do Česka. Nasťa a Maryana tu prý mají druhou rodinu.  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

 

Video se připravuje ...
Další videa