Lenka Kořínková byla díky svému nespornému komediálnímu talentu a osobitému půvabu obsazována především do komediálních rolí – proslavily ji komedie Holky z porcelánu, v nichž ztvárnila plachou Marušku, Léto s kovbojem, kde byla naivní, ale sexuálně náruživou Klárkou, nebo série filmových Básníků Dušana Kleina (†82), pro které se proměnila ve svůdnou „lesní pannu“. Později však pověsila svou úspěšnou kariéru na hřebíček a emigrovala do Austrálie.

Tam se uchytila jako zpěvačka a vystupovala v různých barech a restauracích, později pracovala i jako prodavačka. Role, co jí byly u protinožců nabízené, odmítala. Hraní ji ostatně nikdy neoslovilo... „Na svou filmovou kariéru nevzpomínám, bylo to podivné období, které mě většinou nebavilo. Dělala jsem to čistě jako práci a docela jsem u toho trpěla. Role mě nebavily. Například na Holky z porcelánu jsem alergická a nechápu, jak se může něco tak infantilního lidem líbit,“ uvedla před časem v rozhovoru pro magazín Sedmička.

Návrat do rodné vlasti doprovázela i mírná kontroverze: oficiálně totiž od té doby nikde nebydlí a je, podobně jako například bezdomovci, přihlášena na městském úřadě. „To je špatně, když se člověk rozhodne nemít domov? Podle které kultury je to divné?“ podivovala se v talkshow Zuzany Bubílkové (70) Koho čas vzal. Nouzi o střechu nad hlavou přitom nemá: její rozhodnutí bylo čistě praktické. Ráda se prý stěhuje z místa na místo, a když má člověk bydliště na úřadě, nemusí si měnit po každém stěhování na občanském průkazu údaje.

Mnozí si jistě Kořínkovu vybaví v souvislosti s jejími opileckými extempore, například když se docela namol válela po zemi. A nestydí se za to. „Já si můžu chlastat, jak chci, a co je komu do toho?“ zlobila se dáma.  A i když se s filmovým světem již rozloučila (naposledy byla k vidění v seriálu Stopy života, kde si zahrála v jedné epizodě), loni se na televizní obrazovky vrátila – účastnila se totiž kulinářského pořadu Prostřeno!.

Video
Video se připravuje ...

Lenka Kořínková o svých excesech: Za škarpu se nestydí. Můžu si chlastat, jak chci! Zuzana Bubílková, Lukáš Červený

Autorka několika knih o dietách a zdravé výživě, především se zaměřením na dělenou stranu, tehdy do menu zařadila celý svůj den – od snídaně až po večeři. Čtyři strávníci, kteří usedli u jejího stolu, se s ní však pouštěli do divokých debat o tomto způsobu stravování. Na dotaz, co jim to přinese, reaguje Kořínková zaskočeně: „Nic, zhubneš. Teda, zbavíš se všeho, co je navíc,“ tvrdila herečka, zaskočená debatou znevažující její životní styl. „Když mi to vyhovuje, tak mě nezajímá, jaké to má odborné atributy.“

Kromě toho odhalila, že u plotny ji rozhodně nepotkáte. „Já vůbec nevařím, nedělám žádný domácí práce, nic. Mě to nebaví, takže jsem si život zařídila tak, že to nedělám,“ vysvětlila na kamery. Mimochodem, ve svých knihách o dietách se chtěla podělit o svůj dlouhodobý boj s nadbytečnými kily. I když diváci její plné, ženské křivky milovali (však koho nepobavila scéna s prasklými džíny v Létu s kovbojem?), ona své tělo nesnášela. Honba za vysněnou postavou ji dokonce dovedla až k poruše příjmu potravy – k bulimii.

Dnes alternativním způsobem vyučuje angličtinu, v roce 2005 vydala  beletristickou knihu, nazvanou Andělé spásy, kde popisuje životní příběh homosexuálního muže, a na veřejnosti se objevuje po boku svého bývalého manžela, fotografa Davida Holase (48). Sice se v roce 2012 rozvedli, stále však k sobě mají blízko… Lenka ostatně často používá jeho příjmení ve formátu Holas Kořínková.

Fotogalerie
93 fotografií