Barokní zámek naleznete nedaleko Prahy, takže jde o skvělý výlet. A na co se můžete těšit? Třeba na pracovnu Tomáše Garrigua Masaryka, Modrou jídelnu, Sloupový sál nebo krásnou udržovanou zahradu, ve které naleznete i palmový skleník z roku 1879. Ta je nově přístupná zdarma (dosud byl vstup zpoplatněn) a můžete s sebou vzít i svého čtyřnohého mazlíčka.

Autor: Profimedia

Čekají na vás komentované prohlídky stejně jako na ostatních hradech a zámcích. Zámek Lány sloužil jako letní sídlo prezidenta od roku 1921, kdy ho tehdejší vláda zakoupila právě pro Tomáše Garrigua Masaryka. Ten si sídlo velmi oblíbil a bral ho jako svůj domov. Přijel sem speciálně vypraveným vlakem přímo z italského Capri. Důkazem jeho lásky k zámku je i fakt, že je na místním obecním hřbitově pohřben se svou rodinou (manželkou Charlottou a dětmi Janem a Alicí).

Velikost a cena

Zajímavostí je, že za více než 5000 hektarů půdy, na které jsou mimo zámku i kostel Nejsvětějšího Jména Ježíš, který je nově také přístupný veřejnosti, a další budovy, utratila tehdy vláda téměř 25 milionů korun. Za vlády Václava Havla prošel zámek rekonstrukcí a Havel ho hojně využíval – stejně jako Miloš Zeman, který si Lány tak oblíbil, že si nechal v této lokalitě postavit svůj nový dům.

Autor: Profimedia

Vstupenka pro dospělého stojí 200 Kč, pro děti, ZTP a seniory pak 100 Kč.

Více informací naleznete i na webu zámku Lány.