V říjnu 2019 se zde loučila rodina a veřejnost s Karlem Gottem. Naštěstí je posvátné místo české historie schopné pojmout značné množství lidí. Na mši za Juraje Jakubiska se čekává velká účast jeho vděčných diváků jak ze Slovenska, tak z České republiky.

Poklona od Klause

Neměl by chybět rodinný přítel exprezident Václav Klaus (81). „Byl filmovým kouzelníkem,“ ocenil Jakubiskovo umění Klaus. Sleduje ho již půl století. „Velký člověk, úžasný filmař a dobrý přítel,“ dodal s respektem. Ocenil také výtvarné počiny Juraje Jakubiska. „Obrazy i malované deníky a scénáře jsou mimořádné,“ dodala bývalá hlava státu. Klaus ještě připomněl, jak obětavě o manžela pečovala zejména v posledních deseti letech od transplantace srdce, ke které se ještě před rokem přidala rakovina, jeho milovaná manželka Deana Jakubisková (64).

Věnec od hlavy státu

Prezident republiky Miloš Zeman (78) se zúčastnit nemůže. „Pan prezident pošle věnec se stuhou prezidenta republiky,“ sdělil deníku Aha! mluvčí Jiří Ovčáček. Juraj Jakubisko byl velice poctěn, když z rukou hlavy státu v roce 2016 převzal na Hradě státní vyznamenání Medaili Za zásluhy 1. stupně. Mši bude celebrovat kardinál Dominik Duka (79). Také on se v roce 2012 modlil za Juraje, když se schylovalo k transplantaci srdce a režisér ztrácel síly.

Po boji s rakovinou...

Posledních 13 měsíců bojoval Juraj Jakubisko s rakovinou jazyka. Musel mít speciální přístroj na přímou výživu do žíly. Jen pár dní před smrtí 24. února byl na kontrolním vyšetření a dostal dobrou zprávu, že se nádor zmenšuje. „Zdravotní stav se zlepšoval. Přesto nás Jurajko v pátek opustil...“ plakala vdova Deana.

Juraj by to ocenil

Rozloučení v katedrále svatého Víta by Juraj Jakubisko jako tvůrce velkofilmů jistě ocenil. Na place měl vždycky rád hodně lidí...

Loučili se tu i s Gottem

V katedrále svatého Víta, Václava a Vojtěcha proběhlo 12. října 2019 velkolepé rozloučení s Karlem Gottem (†80). Zádušní mši sloužil arcibiskup Dominik Duka, dnes již také zesnulá zpěvačka Eva Pilarová (†80) četla úryvek z evangelia, herečka Jiřina Bohdalová (91) vystoupila s dojemným proslovem. Z první řady vše sledovaly vdova Ivana, Gottovy dcery Charlotte Ella, Nelly Sofie i Dominika s Lucií. Rozloučení viděly na velkoplošné obrazovce tisíce Mistrových příznivců.

Video
Video se připravuje ...

Zemřel Juraj Jakubisko (†84): Slovenský Fellini žil 11 let s transplantovaným srdcem Videohub

Fotogalerie
43 fotografií