Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Hvězda akčňáků Seagal má metál od Putina. Rusové ho chválí za „humanitární spolupráci“

Autor: ČTK, swp - 
27. února 2023
17:45

Ruský prezident Vladimir Putin vyznamenal hollywoodského herce Stevena Seagala řádem přátelství. Ocenil ho za zásluhy o rozvoj mezinárodní „kulturní a humanitární spolupráce“, informoval s odvoláním na Putinovo nařízení zpravodajský portál Meduza.

Někdejší hvězda akčních filmů Seagal přijal v roce 2016 ruské občanství. Rusko nepřestal obdivovat ani ve chvíli, kdy napadlo sousední Ukrajinu. Loni v létě navštívil proruské separatisty na ukrajinském Donbasu a poté dal rozhovor ruskému propagandistovi Vladimiru Solovjovovi, v němž uvedl, že Rusko k invazi na Ukrajinu donutila „existenciální hrozba“.

Video  Steven Seagal navštívil Bělorusko: Od Lukašenka dostal melouny a mrkvičku.  - Reuters
Video se připravuje ...

Herec se už v roce 2018 stal zvláštním velvyslancem Ruska pro humanitární vztahy se Spojenými státy. Jako Putinův obdivovatel nechyběl ani na jeho prezidentské inauguraci v témže roce.

Hrdina filmů Přepadení v Pacifiku či Aljaška v plamenech tíhne i k dalším kontroverzním lídrům. Při návštěvě Venezuely v roce 2021 daroval tamnímu autoritářskému prezidentovi Nicolásovi Madurovi samurajský meč. V minulosti získal i srbské občanství, zároveň si ale ponechává své původní americké.

5:18
Dnes
!

Dobré ráno, vážení čtenáři. 

Americký Senát v noci na dnešek schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard dolarů (2,24 bilionu dolarů). Píší to zahraniční agentury. Zákon ještě musí podepsat americký prezident Joe Biden, který oznámil, že tak učiní během dnešního dne. Americkému Senátu za schválení významné pomoci poděkoval ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Součástí balíku jsou čtyři zákony, jež se týkají pomoci Ukrajině, Izraeli, americkým spojencům v Asii a také nové regulace sociální sítě Tiktok. Podle agentury Reuters balík uvolní pomoc Ukrajině v celkové hodnotě 61 miliard dolarů. Část pomoci, zhruba devět až deset miliard dolarů, dostane Ukrajina v podobě půjček. Zhruba 23 miliard dolarů je pak vyčleněno na nákup zbraní a munice do zásob americké armády, ze kterých Washington posílá pomoc Ukrajině.

23:06
23. 4. 2024

Děkujeme za pozornost, se kterou sledujete náš online přenos věnovaný konfliktu na Ukrajině a událostem s ním souvisejícím. Další čerstvé zprávy můžete očekávat opět zítra ráno. Do té doby přejeme dobrou noc.

21:52
23. 4. 2024

Počet zraněných při dnešním ruském útoku na Dnipro se zvýšil na osm, informoval gubernátor Dněpropetrovské oblasti Serhij Lysak.

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa