„I po celokrajském zdražení od 1. března nabídneme lidem univerzální jízdenku za 156 korun. Je na ní osm políček a umožní tedy osm cest do 45 minut po městě. Jedna cesta tak vyjde na 19,50 koruny, což je nejlevnější varianta jízdného v městské dopravě vůbec,“ oznámil šéf tarifního odboru brněnského dopravního podniku Vít Prýgl.

Video
Video se připravuje ...

Šéf tarifního odboru brněnského dopravního podniku Vít Prýgl o Brněnské osmě. Jiří Nováček

Obyčejná jednorázová jízdenka na 45 minut stojí v Brně 25 Kč. Univerzální jízdenka vznikla kvůli tomu, že od středy zdražuje krajské jízdné na jižní Moravě. Dosavadní univerzální jízdenka za 156 Kč, platná všude jinde v kraji, totiž podraží na 180 Kč.

„Brněnskou osmou jsme chtěli naplnit slib magistrátu, že nebudeme zdražovat a zachováme lidem možnost jezdit za stejné ceny jako dosud,“ vysvětlil šéf dopravního podniku Miloš Havránek.

Brněnská osma bude jen papírová

Novou papírovou jízdenku si mohou lidé koupit v obvyklých předprodejních místech a trafikách. Kvůli velikosti ji nelze koupit v automatech. Brněnská osma cílí na konzervativnější cestující, kteří si i v digitální době chtějí kupovat papírové jízdenky. Pořídí si tak bezkonkurenčně nejlevnější jízdenku po Brně.

Polovina cestujících, kteří využívají jednorázové jízdenky, dnes v Brně preferují službu Pípni a jeď, tedy nákup platební kartou přímo ve voze. Dalších 15 % si podle dopravce kupuje SMS jízdenky.

Kraj bude jezdít dráž než Brno

Veřejná doprava v Jihomoravském kraji vyjma Brna zdražuje od 1. března v průměru o 17 až 19 procent. Nejvíce zdraží lístky na krátkou dobu, a to o pětinu, čili z 20 na 25 korun.

Stále sice zůstane nejkratší lístek za 20 korun, už ale nově nebude platit 45 minut mimo Brno, ale jen deset. Nově budou mimo Brno platit pouze dvě jízdenky – standardní na 2 zóny 60 minut za 25 Kč a krátkodobá na 2 zóny 15 / 10 minut za 20 Kč.

Mimo Brno platit nebude

Cestující, kteří složenou univerzální jízdenku používají jako kombinaci pro cestu z Brna do regionu, mohou použít buď krajskou jízdenku za 180 korun, nebo zkombinovat pro brněnské zóny novou brněnskou jízdenku a zmíněnou krajskou.