Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Fiala o schůzce s Pavlem: Rozdělili si role a vybrali termín jmenování Hladíka ministrem

Aktualizováno -
28. února 2023
13:08
Autor: David Polák, Nikola Forejtová - 
27. února 2023
15:06

Premiér Petr Fiala (ODS) jednal v Hrzánském paláci se zvoleným prezidentem Petrem Pavlem. Předseda vlády informoval, že se s Pavlem domluvili na rozdělení svých rolí a na tom, že se budou pravidelně scházet - a to zhruba jednou za měsíc. Fiala také informoval o tom, že první jmenování provede Pavel den po inauguraci, kdy posvětí Petra Hladíka jako ministra životního prostředí.  S dosluhujícím prezidentem Milošem Zemanem se Fiala sejde na pracovní večeři v pondělí 6. března, jak prozradil Blesku. Sledujte vyjádření premiéra o schůzce s Pavlem živě na Blesk Zprávách. 

Premiér Petr Fiala (ODS) se setkal se zvoleným prezidentem. S Petrem Pavlem, kterého si Češi zvolili v přímé volbě na konci ledna, se setkal v úterý 28. února v Hrzánském paláci. 

Video  Fiala: Pavel jmenuje Hladíka ministrem hned po inauguraci  - ČTK
Video se připravuje ...

Tématem hovoru byla Pavlova blížící se inaugurace, ale také snížení červnové mimořádné valorizace penzí. „Bavili jsme se o tom a řekli jsme si argumenty, rozebrali jsme situaci a platí, že se k tomu Pavel vyjádří po své inauguraci,“ uvedl Fiala na tiskové konferenci.

Fiala si s Pavlem rozdělili role. A dohodli se na osudu Hladíka

Premiér Fiala informoval, že se s Pavlem na setkání domluvili i na tom, jak budou koordinovat zahraniční politiku a jak si rozdělí své role. „Nedochází k překvapení,“ podotknul. Fiala bude nadále dojíždět na jednání evropských orgánů a prezident se bude účastnit summitu NATO. 

Fiala se bude s Pavlem pravidelně scházet, podle premiéra je vize, že by se setkání uskutečňovala jednou za měsíc. Navíc bude na každém jednání vlády přítomen zástupce z Kanceláře prezidenta republiky.

„Čekají nás některá jmenování a obsazování funkcí. Tím nejvýznamnějším s dlouhodobým efektem je to, že končí mandáty mnoha ústavním soudcům (…) Další jmenování, které bude realizováno, je jmenování ministra životního prostředí Petra Hladíka ke kterému dojde bezprostředně v pátek 10. března,“ informoval Fiala.

„Chci poděkovat novému panu prezidentovi, že chce takto rychle tu záležitost vyřešit. Je to dobře pro fungování ministerstva a vlády,“ reagoval Hladík.

Není to poprvé, co se Fiala s Pavlem setkal od jeho zvolení. Premiér dorazil za Pavlem už do volebního štábu v pražském Karlíně, aby mu poblahopřál, a prvního února se s ním oficiálně viděl také na unikátním setkání na půdě Senátu společně s předsedou horní komory Milošem Vystrčilem (ODS) a předsedkyní Sněmovny Markétou Pekarovou Adamovou (TOP09). 

Zmíníme také setkání Fialy s Pavlem a předsedou Senátu na slavnostní ceremonii k 30. výročí od vzniku Armády ČR, která proběhla 30. ledna. 

Fiala pro Blesk: Se Zemanem povečeřím

S dosluhujícím prezidentem se ale Fiala vídal podstatně méně. Naposledy spolu povečeřeli v Lánech 5. února, kdy se mimo jiné bavili i o tom, zdali Zeman jmenuje předsedu Ústavního soudu – a to oproti zvyklostem několik měsíců po vypršení jeho mandátu.

A nyní Blesku premiér prozradil, kdy je čeká pomyslná poslední večeře. „S prezidentem Milošem Zemanem se setkám před koncem jeho mandátu na pracovní večeři v pondělí 6. března,“ napsal nám. 

O dva dny později pak Fiala dočasně převezme Zemanovy pravomoci – Zeman totiž 8. března po deseti letech na Hradě skončí a roli hlavy státu převezme na dalších 14 hodin právě Fiala společně s Vystrčilem a Pekarovou Adamovou. Ve dvě odpoledne už bude Česku úřadovat Petr Pavel. 

Video  Fiala: Zeman nejmenuje nástupce Rychetského.  - ČTK
Video se připravuje ...

jajas ( 2. března 2023 16:39 )

Petr Klíč (02. 03. 2023 08:20: Kdyby Vás nezajímalo co píšu, pak nereagujete. Já nereaguji, pokud mne něco nezajímá a tím pádem nemám potřebu odpovídat. A jsem rád, že mi "nikdo nebrání", protože by to asi ani nešlo, že?

JaNat ( 1. března 2023 17:41 )

Co se jednomu zdá logické připadá druhému absurdní a je vždy na jedinci zda umí či neumí akceptovat jiný názor. Každý má pro svá tvrzení své důvody. Zde, na Blesku, panuje bohužel známá dvojka trollů, kteří zde vystupují ve vícero kabátech a nedají nějaké rozumné diskuzi možnost. K nim jste se bohužel připojil. Několikrát jsem se jimi nechala strhnout, protože vím o koho se jedná, ale tohle není moje niveau. Do někoho kopat, dehonestovat ho či se mu vysmívat pro jeho názor opravdu není moje parketa. Nebaví mě být ani terčem jejich dennodenních agresivních ataků, já ty dva k životu opravdu nepotřebuji. Takže se tady už málo vyjadřuji a dost možná, že se zase odmlčím zcela. Takže si nedělejte hlavu, škoda času něco takového řešit.

e.lesanova ( 1. března 2023 17:09 )

No, Pavel neměl hlásit dopředu, že Hladíka jmenuje. Vyplouvá stále více podivných cest a cestiček, faktů okolo této osoby a k obdivu to není.

jajas ( 1. března 2023 13:58 )

Ti co začnou dělat "problém" z překlepů prostě jen nemají co říct k tématu článku, pod kterou řeší, najednou, češtinu...jsou akorát k smíchu.

jajas ( 1. března 2023 13:56 )

Petr Klíč: Nezajímá mne, že Vás můj názor nezajímá. Nečekám, až mne někdo bude "prosit". Čtu příspěvky a je pouze moje volba, na který a jak odpovím. Není to nic nepochopitelného. Je to diskuse. A ano, sem tam udělám vyjímku ze svých zvyků, pak ale o tom nikoho nemusím informovat a také nein­formu­ji..­..ne­čekám tedy žádnou odezvu na to, že u něj dělám výjimku. Takže nesděluji.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa