V Centru sociálních služeb Bohuslava Bureše v pražských Holešovicích poskytuje Armáda spásy azylové ubytování mužům i ženám bez přístřeší. V Holešovicích je k dispozici 26 pokojů pro muže a 14 pokojů pro ženy, celkem 68 lůžek. Poplatek za pobyt je 150 korun za osobu a noc. Od 1. března to bude 170 korun. Pokud sem chtějí klienti nastoupit, musí splnit řadu podmínek. Musí například mít doklad totožnosti, jsou fyzicky soběstační pro pobyt v azylovém domě a chtějí se aktivně podílet na řešení své sociální situace. Pokud nemají vlastní příjem, lze jejich pobyt uhradit z programu Nocleženka, na který přispívá veřejnost.

Muži a ženy odděleně

V azylových domech jsou striktně odděleni muži od žen, má to hned několik důvodů. „Mnoho klientek má s muži historicky často špatné zkušenosti, některé byly znásilněné, jiné muži opakovaně týrali, proto jsou některé z nich raději v přítomnosti pouze žen,“ vysvětluje ředitelka Centra Bohuslava Bureše Jitka Modlitbová. Od dveří, které spojují mužskou a ženskou část, tak mají klíče jen zaměstnanci Armády spásy.

Klienti do Azylového domu v Holešovicích ale přicházejí i v párech, musí tak ve většině případů přespávat odděleně a stýkat se jen na dvorku nebo v kuchyňce. Ale i partnerské vztahy jsou důležité, proto centrum nabízí i dvoulůžkový pokoj, kde se mohou ubytovat páry společně. Bohužel je v celém centru jeden jediný.

Pokoj pro páry a šťastný konec

„Dvoulůžkový pokoj jsme zřídili v roce 2019. Cena se neliší, každý z uživatelů platí cenu za noc. S každým z uživatelů je sepsána zvlášť smlouva. Nemůže se tedy stát, že kdyby například odcházel partner, musela by odejít i partnerka, nebo naopak,“ vysvětluje Modlitbová. „Často se stává, že se pár nechce rozdělit, a zůstává raději na ulici,“ dodává. Páry si tak mohou vyzkoušet společné bydlení a zjistit, zda jim to bude klapat.

Nabídky dvoulůžkového pokoje vyžila i dvojice, která původně přišla do hlavního města za lepším životem a vidinou lepší práce i lepšího bydlení. Osud tomu ale chtěl jinak, a tak paní Eliška s panem Lukášem zůstali nakonec na ulici. Oba dva se potýkali se zdravotními potížemi, Lukáš je navíc diabetik. Přesto ale poctivě chodil do práce a doufal, že jako popelář našetří dostatek peněz, aby si s partnerkou mohli pronajmout byt. A nakonec i Eliška po zotavení získala práci v jídelně Kuchařek bez domova.

Díky tomu se páru podařilo za tři měsíce našetřit na kauci i první nájem. Pronajali si byt v Praze a z azylového domu dokonce odcházeli v očekávání dítěte. V centru v Holešovicích bydleli celkem osm měsíců, dítě by se tak mělo narodit v nebližší době.  

Video
Video se připravuje ...

Podívejte se do noclehárny pro bezdomovce Tomáš Polák, Jan Jedlička

Fotogalerie
11 fotografií