Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vzestup chřipky i covidu-19: Na vině je počasí, slabší imunita a ztráta ostražitosti, tvrdí praktici

Autor: ula, simao, red, swp - 
28. února 2023
05:00

V posledních sedmi dnech laboratoře potvrdily 6877 případů nákazy, za pátek pak přibylo dalších 1066 potvrzených případů. Vyšší počty pacientů s covidem-19 potvrzují i praktičtí lékaři, které Blesk Zprávy oslovily. Podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) se opět zvýšila nemocnost akutními respiračními infekcemi včetně chřipky. I když lékaři uvádí, že pacientů není tolik jako v předchozích týdnech, je jich stále dost. Na vině je počasí, kdy se střídají vysoké teploty s nízkými a podle praktiků také to, že lidé mají slabší imunitu, celkově ztratili ostražitost a přestali dodržovat hygienická doporučení.

V posledních sedmi dnech laboratoře potvrdily 6877 případů nákazy, za pátek pak přibylo dalších 1066 potvrzených případů. Incidence tak stoupla z 51 na 64 případů na 100 tisíc obyvatel. Jde o nejvyšší hodnotu od 6. listopadu. Podle ministerstva zdravotnictví se plní i nemocnice.

Nakažených, kteří vyžadují hospitalizaci, je také podstatně více. Aktuálně se ve špitálech léčí 738 pacientů, z toho 40 jich je ve vážném stavu. S prokázaným covidem za poslední týden zemřelo 40 Čechů, o 15 víc než ten předchozí.

Počet nemocných chřipkou opět stoupá

V 8. kalendářním týdnu se zvýšila nemocnost akutními respiračními infekcemi včetně chřipky (ARI) o skoro 4 % (3,6 %). Celkově se dostala na úroveň 1412 na 100 000 obyvatel. Nemocných přibylo napříč věkovými skupinami s výjimkou dětí ve věku 0–5 let. Nejvyšší nemocnost je nadále v Pardubickém a Jihomoravském kraji.

V kategorii tzv. chřipkových onemocnění (ILI) hlásí Krajské hygienické stanice nárůst nemocných přes 12 % (12,2 %). Vzestup nemocnosti se v této kategorii týká všech věkových skupin kromě seniorů nad 65 let.  

„To, že letos trvá období zvýšené nemocnosti respiračními infekcemi relativně dlouho, lze připsat předchozím dvěma pandemickým rokům s řadou hygienických opatření. Nyní se populace znovu postupně promořuje. Lze očekávat, že chřipka tady s námi ještě minimálně několik týdnů bude, s nastupujícím jarem by postupně mělo dojít k poklesu,“ uvádí MUDr. Jan Kynčl, Ph.D., vedoucí Oddělení epidemiologie infekčních nemocí SZÚ.  

V aktuální chřipkové sezoně bylo do 27. 2. 2023 hlášeno celkem 287 klinicky závažných případů chřipky vyžadujících intenzivní péči, z nichž ve 100 případech došlo k úmrtí.

Praktici: Případy s covidem-19 přibývají

MUDr. Kateřina Javorská, praktická lékařka Nové město nad Metují, uvedla, že za poslední týden případů covidu-19 v její ordinaci přibylo. Celkově je jich více než v lednu, ale nejde o dramatický nárůst. Pacienti obvykle nemívají komplikovaný průběh,“ řekla Javorská a dodala: „Respirační nemoci určitě pořád jsou, a to jak chřipka, tak různé virózy.“

Zároveň upozornila, že sezona respiračních nemocí stále trvá, covid-19 je tu stále a lidé si ho předávají mezi sebou jako ostatní nemoci.

Podle MUDr. Michala Babíčka, praktického lékaře z Chomutova, polevuje vlna respiračních onemocnění, pacientů je v jeho ordinaci o polovinu méně než před měsícem. Naopak stoupá počet pacientů s covidem-19.

MUDr. Dušan Zhoř, prakticky lékař z Kyjova, Blesk Zprávám rovněž potvrdil, že stoupá počet nakažených covidem-19, ale podle něj také těch chřipkou a dalšími respiračními nemocemi.Co se týče respiračních onemocnění, u nás se situace naopak zhoršila, před dvěma týdny jsme měli pacientů méně,“ uvedl Zhoř.

Praktik: Nemoci se vrací, lidé mají slabou imunitu

MUDr. Ivo Procházka, praktický lékař z Jedovnice, sice nepociťuje nárůst nemocných covidem-19, ale pacientů s respiračními nemocemi k němu do ordinace přichází stále hodně. „Nemoci do značné míry recidivují. To znamená, že pacienti přichází opakovaně. Z jednoho infektu se uzdravili a zanedlouho onemocněli znovu. Myslím si, že covid-19 opravdu poškodil naši imunitní reakci a bude nějakou dobu trvat, než si imunitu znovu vybudujeme,“ vysvětluje Procházka.

V hlavním městě MUDr. Vojtěch Mucha zaznamenal ve srovnání s minulými týdny nepatrný nárůst nemocných covidem-19, ale stále jde podle něj jen maximálně o jednotky případů denně. „Vlna respiračních onemocnění je trochu mírnější, než tomu bylo na přelomu ledna a února, ale ještě stále respirační choroby v ordinacích pozorujeme. I nadále platí, že naši pacienti mívají zpravidla delší průběh a příznaky označují jako nebývale nepříjemné,“ řekl Blesk Zprávám Mucha.

Co může za vzestup covidu-19?

„Vzestup covidu-19 si vysvětluji clustrovými infekcemi, které procházely přes Českou republiku. Situaci také zhoršuje aktuální počasí, ať už příliš nízká, nebo naopak moc vysoká denní teplota,“ uvedl MUDr. Zhoř.

Lékaři se také shodují, že vlna respiračních onemocnění trvá tak dlouho i proto, že lidé přestali dodržovat doporučená pravidla nastavená v době covidových vln, tedy ochranu nosu, úst, mytí rukou a udržování rozestupů. „Dle mého názoru ztratili lidé ostražitost a mají pocit, že již žádný covid neexistuje. Tak to ale není,“ upozorňuje MUDr. Babíček.

Podle MUDr. Muchy není nutné, aby lidé nosili např. plošně respirátory, ale měli by se rozpomenout právě na výše uvedená hygienická opatření. „Určitě je ale namístě, aby nemocní lidé zůstávali v osobní izolaci. Lidé s kašlem, intenzivní rýmou a hlavně s teplotou by neměli chodit do práce či jiných kolektivů, s čímž se ale bohužel setkáváme poměrně často,“ říká Mucha.

Budou o izolaci rozhodovat lékaři?

V této souvislosti ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) v pořadu České televize Otázky Václava Moravce uvedl, že se bude rušit povinná karanténa, a to zřejmě už během března.

„Neřeknu vám přesné datum, ale je to spíše otázka dnů. Potřebovali jsme, aby se dostal covid ze seznamu nemocí, jejichž šíření je trestným činem. Podle mých informací je to otázka desítek dnů. I u chřipky i jiného virového onemocnění může být člověk v izolaci. Tady šlo o to, že to bylo plošné nařízení,“ uvedl ministr Válek.

O rizikových pacientech by ale nadále rozhodovali lékaři. Ti by tak mohli společně s hygieniky nařizovat domácí izolaci těm pacientům, u nichž by mohlo být velké riziko možné nákazy ostatních lidí. Je jen otázkou dní, kdy bude nová vyhláška hotová.

Lékař: Testy pouze u některých pacientů

Podle Muchy není již nutné, aby se očkovaný mladý zdravý člověk ihned testoval na covid-19. „Naši pacienti to po nás ale hojně vyžadují. Důležité ale je, aby pacient vnímal své příznaky a podle nich jednal. Do kolektivu by se měl vrátit nejlépe dva dny od posledního projevu nemoci,“ upozornil Mucha.

Testování má podle něj význam hlavně u starších pacientů nebo u těch, kteří mají přidružená chronická onemocnění.

„Je to hlavně z důvodu, že již máme k dispozici antivirotickou léčbu určenou pro tyto specifické případy. Musím ale říci, že prakticky od léta 2022 naštěstí již nepozorujeme těžké případy covidu-19, neměli jsme od té doby pacienta, který by byl kvůli covidu-19 hospitalizován,“ uzavírá Mucha.

Video  Pět nejčastějších nemocí, na které Češi umírají. 
Video se připravuje ...

trintin ( 28. února 2023 16:07 )

...celkově ztratili ostražitost a přestali dodržovat hygienická doporučení?? Byl zákaz vycházení a lampasák bez prověrky vesele o půlnoci popíjel v zavřené restauraci. Co tedy čekáte od národa, netušíme.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa