Sněmovna aktuálně projednává novelu zákona, která by měla pomoct také Praze s neohleduplnými řidiči, kteří často zaparkují na tak nevhodných místech, že zablokují i městskou hromadnou dopravu. Nynější zákon počítá s pokutou za uvedený přestupek v rozmezí od 1500 do 2500 korun. Zpřísnění trestů předpokládá novela zákona o provozu na pozemních komunikacích. „Jde o novelu, která mění trestný bodový systém a zvyšuje některé pokuty za přestupky,“ vysvětluje předseda sněmovního podvýboru pro dopravu Ondřej Lochman (STAN).

Zpřísnění by se tak mohlo týkat i situace, kdy zaparkované vozidlo brání projetí například tramvaje nebo autobusu. „Na místě by za vytvoření překážky v dopravě v důsledku špatného parkování hrozila pokuta v rozmezí 2500 až 3000 korun, trestné body ale nikoli. S tímto ale nesouhlasím, myslím, že jde o závažný přestupek a měla by tak hrozit i ztráta bodů,“ dovmnívá se Lochman „V danou chvíli je návrh na to, aby u těch přestupků, které jsou parkovací, byl vyčleněn jeden jako speciální, a to je právě zablokování veřejné dopravy. Zde je pokuta mezi 2500 až 3500 Kč na místě, tedy zvýšená proti běžnému parkování, ale ve správním řízení 10.000 korun,"

Exnáměstek pro dopravu Adam Scheinherr (Praha Sobě) v minulosti dokonce navrhoval tresty ještě přísnější. „Tuto změnu vítám, i když za Prahu jsem navrhoval pokutu ve výši 20 000 korun a 2 body. Škoda způsobená cestujícím nejen v daném spoji, ale především v celé síti je ještě mnohem vyšší. A blokováni jsou pak i řidiči aut.

Změnu vítá i současný náměstek pro dopravu a bývalý primátor Zdeněk Hřib (Piráti). „Bezohledné parkování v Praze přesáhlo mez. Držím palce primátorovi Svobodovi (ODS), který má na starost bezpečnost, aby s policií našel efektivní řešení tohoto nešvaru. A ve vyjednání lepších zákonných nástrojů, aby se dalo snáze sankciovat blokování dopravy nebo auta odtahovat.“

Toto vyjádření vyvolalo u veřejnosti při nejmenší zvednuté obočí. „Škoda, že jste nebyl primátor. Nebo tak něco,“ reagovali lidé pod Hřibovým tweetem. „Hřib ale vysvětlil, že bezpečnost měl v minulosti na starosti  Petr Hlubuček, nyní obviněný v kauze Dozimetr, až po jeho zatčení převzal bezpečnost Hřib. Navíc v nové koaliční smlouvě je bod o tzv 17 zákonech, které se Bohuslav Svoboda zavázal ve sněmovně prosadit. „V koaliční smlouvě máme závazek na prosazení zákonů pro Prahu. Díky pražské koalici na vládním půdorysu by takové zákony měly konečně naději projít. Jako primátor jsem neměl v gesci bezpečnost (až na samotný závěr funkce),“ uzavřel Hřib.

Fotogalerie
12 fotografií