Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Politici na cestách: Fiala se z Emirátů vrátil s turisty běžnou linkou, Lipavský poletí do Indie

Autor: ČTK, simao - 
24. února 2023
19:56

Premiér Petr Fiala (ODS) se po setkání s americkým prezidentem Joem Bidenem v rámci schůzky lídrů NATO ve Varšavě vydal do Emirátů. Jednal tam mj. o spolupráci v energetice. Fiala do SAE odletěl z Varšavy komerčním letem - a stejně tak přiletěl v pátek zpět do Prahy. Vládní speciál tentokrát nebyl třeba, premiér tak cestoval i s ochrankou mezi dalšími turisty. Na daleké cesty nyní míří i jeden z členů jeho vlády - ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) vyráží pro změnu do Indie.

„Hlásím, že let EK139 na pravidelné lince Dubaj-Praha před chvíli přistál na pražském letišti. Premiérovi se ve Spojených arabských emirátech povedlo vyjednat prohloubení obchodních vztahů obou zemí. Ze SAE k nám dorazí byznysová delegace, zájem spolupráci je např. v energetice,“ uvedl v pátek na twitteru mluvčí předsedy vlády Václav Smolka.

Fiala do Abú Zabí přiletěl komerčním letem z Varšavy, kde se ve středu zúčastnil jednání států takzvané bukurešťské devítky (B9) s americkým prezidentem Joem Bidenem.

Fiala při návštěvě Spojených arabských emirátů jednal s tamním prezidentem Muhammadem bin Zajdem Nahajánem o spolupráci v energetice, rozvoji moderních technologií, kybernetice či vzdělávání. Hovořili také o plánovaném otevření velvyslanectví SAE v Praze a návštěvě obchodní delegace.

Fiala: Jsme si vědomi rostoucího významu obranného průmyslu

Fiala navštívil i zbrojařský veletrh IDEX a uvítal podpis kontraktu české zbrojovky Excalibur Army se společností Resource Industries ze SAE na dodávku 200 vozů na podvozcích Tatra.

„Zájem této země o spolupráci, včetně spolupráce v obranném průmyslu je velký. Máme zde otevřené dveře, tak je na nás, abychom toho všichni společně využili,“ poznamenal premiér. O obchodu za 77 milionů eur (1,8 miliardy Kč) již v úterý informoval holding Czechoslovak Group, jehož je Excalibur součástí. Na veletrhu IDEX se prezentuje 30 firem českého obranného průmyslu.

„Naše vláda si je vědoma rostoucího významu obranného průmyslu pro naše hospodářství a snaží se dělat všechny kroky pro to, abychom právě český obranný průmysl posílili,“ dodal Fiala na facebooku.

Lipavský míří do Indie

I další ze člen vlády se nyní chystá na zahraniční cestu a Blesk bude u toho. Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) totiž od 26. února do 1. března navštíví Indii. Setká se tam mj. se svým indickým protějškem Subrahmanyamem Jaishankarem.

V Dillí vystoupí Lipavský dle informací od ministerstva zahraničí na mezinárodní konferenci India-Europe Business and Sustainability Conclave se zaměřením na udržitelnou ekonomiku a aktuální příležitosti spolupráce mezi EU a Indií. I během jednání v Indii bude jedním s témat obranně průmyslové spolupráce.

Video  Fiala s Bidenem ve Varšavě na jednání lídrů východní Evropy  - Úřad vlády ČR
Video se připravuje ...

LuCo ( 26. února 2023 17:28 )

Fiala jednal v Emirátech především o lidských právech, demokracii a dalsích západních hodnotách. Lipavský v Indii bude reprezentovat vyžranost našich vládních politiků, pokud bude mít přilbu na hlavě, i připravenost k vojenské pomoci Ukrajině...

milan59 ( 24. února 2023 22:48 )

Hm ještě že to někdo vykecal,že přifrčel s běžnou linkou a stihli jste ho i vyfotit

trintin ( 24. února 2023 20:51 )

Pane Lipavský, předejte prosím indickým důchodcům pozdrav od českých důchodců, že hladem ještě nezemřeli.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa