Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Češi poskytli domov statisícům Ukrajinců: Primátor Svoboda vyjádřil dík těm, kteří se jich v Praze ujali

Autor: ses, lig - 
24. února 2023
17:23

Vpád ruských vojsk na Ukrajinu před rokem vyhnal ze svých domovů více než milion civilistů. Představitelé hlavního města v čele s primátorem Bohuslavem Svobodou (ODS) k příležitosti tohoto smutného výročí poděkovali dobrovolníkům a členům neziskových organizací. Poděkovali za pomoc při zvládání uprchlické krize, která přivedla tisíce rodin také do Česka. Na tiskové konferenci svůj vděk vyjádřil také zástupce ukrajinského velvyslanectví a rovněž hejtmanka Středočeského kraje Petra Pecková (STAN).

Je tomu přesně rok, kdy v nočních hodinách ruská vojska překročila ukrajinské hranice a ruské rakety začaly dopadat na města po celé Ukrajině. Válka, která ze svých domovů vyhnala přes statisíce civilistů, přivedla významnou část z nich také do Česka, kde se rozhodli dočasně či trvale vyhledat bezpečí. Na pražské Hlavní nádraží se tak v následujících dnech po vpádu ruských vojsk začaly hrnout vlaky plné tisíců rodin, které za sebou doma zanechaly téměř celý život.

V této složité situaci je ale s otevřenou náručí na Hlavním nádraží a v asistenčních centrech přijali pomocníci z řad dobrovolníků, složek IZS a neziskových organizací, aby jim jejich zoufalou situaci co nejvíce usnadnili. K příležitosti tohoto smutného výročí pražský primátor Bohuslav Svoboda společně s hejtmankou Středočeského kraje Petrou Peckovou a řadou dalších představitelů různých institucí za jejich pomoc poděkovali. Při té příležitosti došlo také k odhalení panelové výstavy fotografií, které události po 24. únoru zachytily.

Video  Ukrajinský dětský pěvecký sbor organizace Kroky dobra zazpíval také českou písničku Ach, synku, synku.  - Blesk
Video se připravuje ...

Pomoc a vděk

Úvodem děkovné tiskové konference zazněly tři písně v podání ukrajinského dětského pěveckého sboru organizace Kroky dobra. Dětský sbor všem přítomným vyrazil dech, když po dvou úvodních písních v ukrajinštině zazněla také píseň Ach, synku, synku v dokonalé češtině. Ve svém proslovu to s údivem vyzdvihl primátor Bohuslav Svoboda. Spolu s ním byl přítomen i jeho první náměstek a předchůdce ve funkci primátora Zdeněk Hřib (Piráti).

„Když jsem slyšel zpívat ukrajinský dětský sbor píseň, která připomíná začátky naší demokracie, co připomíná T. G. Masaryka a všechny principy, na kterých naše země vznikala, musím říct, že je to pro mě opravdu mimořádný zážitek,“ pronesl primátor Svoboda. Kromě toho ve své řeči samozřejmě poděkoval všem zúčastněným složkám a pomocníkům, kteří v hrůzách války pomáhali prchajícím rodinám alespoň trochu žít. „Vážím si každého, komu nebyl osud lidí prchajících před tímto krutým válečným konfliktem lhostejný,“ dodal.

Svůj vděk směrem k dobrovolníkům a neziskovým organizacím vyjádřila také hejtmanka Středočeského kraje Petra Pecková. Zavzpomínala, jak před rokem ještě společně s bývalým primátorem Hřibem celou situaci intenzivně řešili, jelikož jak sama řekla: „Středočeský kraj a Praha jsou spojené nádoby“.

Připomněla, jak se během tří dnů muselo asistenční centrum z Národní knihovny na Mariánském náměstí přesunout do kongresového centra kvůli nízké kapacitě, a řadu dalších výzev, před kterými všichni stáli. „Nikdy nezapomenu na den, kdy jsem vyšla z centra a proti mně šli lidé, kteří v tu chvíli přijeli do České republiky a se kterými jsme se o tři měsíce dříve ještě za mírového stavu setkali v Kyjevě na návštěvě naší partnerské Kyjevské oblasti. Tři měsíce nato jsme se nebavili o spolupráci na krásných kulturních a turistických projektech, ale na poskytnutí pomoci a zázemí,“ zavzpomínala Hejtmanka Pecková

Děkovné řeči ale nepronesli pouze představitelé z Česka, nýbrž také zástupce Ukrajinského velvyslanectví Vitalij Usatyj, který vyjádřil obrovskou vděčnost za pohotovou pomoc a vlídné přijetí ze strany českých obyvatel: „Jménem všech Ukrajinců bych vám rád poděkoval za pomoc, kterou každý mohl vyhledat v asistenčním centru, děkuji dopravci České dráhy za poskytnutí evakuačních vlaků, díky kterým se naši občané mohli pohodlně a zdarma dopravit do bezpečí“.

22:23
Dnes

Vážení čtenáři, se zpravodajstvím z války na Ukrajině dnes končíme. Přihlásíme se opět v sobotu ráno, dobrou noc.

21:51
Dnes

Ruské rakety v přístavu Pivdennyj v Oděse zasáhly dva terminály specializované na zemědělskou produkci, z nichž jeden patří známé singapurské firmě Delta Wilmar. Ta na Ukrajině podniká od roku 2004, od té doby zde investovala více než 300 milionů dolarů a vytvořila okolo tisícovky pracovních míst.

21:13
Dnes

Česko vydá na Ukrajinu Timura Treťjakova odsouzeného na 22 let vězení za nájemnou vraždu řidiče Sazky a za pokus o vraždu arménského podnikatele. Televizi Nova to potvrdil mluvčí ministerstva spravedlnosti Vladimír Řepka. Nova uvedla, že Treťjakov by se mohl na Ukrajině zapojit do bojů při obraně proti ruské agresi. Kdy muž z Česka odjede, záleží podle televize na tom, kdy pro něj Ukrajina pošle eskortu.

Treťjakov se podle pravomocného rozsudku vydal v listopadu 2007 vraždit na pražské Vinohrady. Dostal zakázku, aby tam zlikvidoval podnikatele, který jezdil v luxusním voze bentley. Shodou okolností tehdy na daném místě zastavil s jiným autem téže značky řidič ředitele společnosti Sazka. Treťjakov šoféra zastřelil. O dva týdny dříve navíc Treťjakov napadl na Václavském náměstí arménského podnikatele, kterého devětkrát bodl nožem. Napadenému cizinci zachránila život včasná operace.

Zobrazit celý online

Ačkoliv se za rok války situace s přílivem uprchlíků významně stabilizovala, na Hlavním nádraží dodnes fungují dobrovolníci, kteří jsou připravení se o každého, kdo prchá před válkou, postarat a poskytnout mu všechny potřebné. Jejich činnost zde bude připomínat panelová výstava fotografií, které zachycují celou řadu momentů z dob, kdy na Hlavním nádraží přespávaly ukrajinské matky s dětmi často jen v dekách na zemi.

„Pražské Hlavní nádraží se na několik měsíců stalo klíčovým místem pomoci. Museli jsme ve velmi krátkém čase zajistit azyl tisícům prchajících rodin a zároveň bezproblémový chod nejvytíženějšího nádraží v Česku. Podařilo se to jen díky maximálnímu nasazení všech zapojených institucí a dobrovolníků. Za to všem moc děkuji,“ sdělil generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda.

Video se připravuje ...
Další videa