„Poslední zprávy, které máme, tak že bude vypsané klasické otevřené výběrové řízení, což je zcela legitimní nástroj, jak si vybrat management, a jakoby všichni členové stávajícího managementu budou mít šanci své pozice obhájit. Já se pokusím obhájit,“ řekl Witowski.

Výběrová řízení na posty v managementu DPP byla vypsána loni, avšak v prosinci loňského roku je dozorčí rada zrušila s tím, že je vypíše až nové vedení města. To bylo zvoleno v minulém týdnu. Dozorčí rada tehdy také potvrdila mandát dvou ze tří členů představenstva, a sice Witowského a technického ředitele Jana Šurovského. Witovskému a Šurovskému členství v představenstvu končilo k 20. prosinci, dozorčí rada ho tedy obnovila. Krok má zajistit přechodné zachování stability podniku.

S vypsáním výběrových řízení se podle Hřiba nadále počítá. „V DPP určitě dojde k výměně vedení. Musí se to ale udělat v několika krocích, protože představenstvo může vyměnit pouze dozorčí rada, takže se musí zvolit nejdříve nové osazenstvo dozorčí rady, ta se bude muset sejít v novém složení a domluvit se na dalším postupu,“ řekl.

Souběžně s vypsáním tendru, do kterého se bude moci přihlásit kdokoliv splňující zadaná kritéria, začne podle Hřiba tzv. head hunting, tedy hledání vhodných kandidátů. „Aby bylo z čeho vybírat,“ dodal. Kdy přesně bude zvolena nová dozorčí rada, zatím není jasné. Valnou hromadou DPP, která volí dozorčí radu, je rada hlavního města. Podle informací ČTK by v pondělí o složení dozorčí rady městští radní jednat neměli.

Dozimetr

Minulé vedení města uložilo dozorčí radě vypsat tendry na místa v managementu v souvislosti s kauzou dozimetr, kdy podle policie organizovaná skupina systematicky obsadila klíčové pozice v DPP tak, aby dosazení spřátelení manažeři mohli ovlivňovat různá výběrová řízení s cílem získat úplatky. V DPP poté někteří z nich okamžitě skončili, mezi nimi například bývalý finanční ředitel Matej Augustín nebo někdejší člen dozorčí rady a náměstek primátora Petr Hlubuček (dříve STAN).

Video
Video se připravuje ...

Obviněný v kauze Dozimetr jako svědek a kmotr v rodině Vildumetzové! Loupež klenotů v Brně a Rusové posílají posily Bára Horáková, Lukáš Červený, Reuters

Fotogalerie
14 fotografií