Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Konec povinných izolací? U Válka navrhují revoluční změnu pro covid pozitivní

Aktualizováno -
24. února 2023
11:04
Autor: ČTK - 
24. února 2023
10:23

Ministerstvo zdravotnictví navrhuje, aby všem lidem s pozitivním testem na covid-19 už nebyla automaticky nařizovaná sedmidenní izolace. Lékaři nebo hygienici mají rozhodnout podle rizika. Vyplývá to z návrhu vyhlášky připraveného ministerstvem. Odkdy by změna měla platit, však resort neuvádí.

„Dochází k novelizaci postupu (...) při nařizování izolace, kdy se při zjištění pozitivního výsledku (...) zavádí povinnost provést hodnocení zdravotních rizik za účelem získání podkladu pro rozhodnutí, zda je v daném konkrétním případě třeba přistoupit k nařízení izolace či nikoli,“ píše se v návrhu.

Ministerstvo v důvodové zprávě k návrhu uvádí, že v současné době už je dostatek informací o hlavních epidemiologických charakteristikách covidu-19 a populace má získanou určitou imunitu proděláním nemoci či očkováním. „Je reálné vyhodnotit míru rizika jeho dalšího šíření především v návaznosti na zdravotní stav posuzované osoby a jeho nejbližšího okolí a charakter vykonávané práce v zaměstnání,“ píše se v materiálu. Vyšší míra rizika je podle něj například u zaměstnanců ve zdravotnictví nebo pobytových sociálních službách. Roli může hrát také možnost nosit v práci respirátor.

Podmínky izolace a karantény se za tři roky pandemie covidu-19 měnily. První pacienti byli důsledně izolovaní v nemocnicích. Nejdříve byla izolace 14denní a všem kontaktům nakaženého se nařizovala karanténa. V současné době platí, že po pozitivním PCR testu nebo antigenním testu provedeném zdravotníkem má pacient nařízenou sedmidenní izolaci. Karantény byly zrušeny zhruba před rokem. Její porušení může být v krajním případě posuzováno i jako trestný čin šíření nakažlivé nemoci, za který hrozí i vězení.

Podle ministerstva ale už nyní není nutné izolaci jako nejpřísnější protiepidemické opatření striktně vyžadovat. „S ohledem na aktuální republikový, jakož i celosvětový trend vývoje epidemiologické situace ve výskytu covid-19, na základě vyhodnocení aktuálních dopadů tohoto onemocnění na populaci v ČR, kdy ubývá závažných stavů a s ohledem na vývoj specifické proočkovanosti a celkovou promořenost populace, (...) , se ponechání striktně nastavené povinnosti izolace nakažených osob jeví vzhledem k dalším možnostem dodržování základních preventivních protiepidemických opatření jako nadbytečné,“ píše se v materiálu.

Od začátku epidemie nového typu koronaviru v březnu 2020 byly v Česku potvrzeny celkem 4 606 824 případů nákazy, včetně reinfekcí. V posledních týdnech počty případů opět stoupají, pondělních 1823 je nejvíc od konce října loňského roku. Počet hospitalizovaných lidí se v tomto týdnu přiblížil 700, naposledy jich bylo více koncem roku 2022. Ve vážném stavu jsou ale jen desítky hospitalizovaných.

Základní očkování proti onemocnění má 6,9 milionu lidí, asi 4,36 milionu lidí si nechalo dát první posilující dávku a zhruba 796 000 lidí i druhou posilující dávku.

Video  Pět nejčastějších nemocí, na které Češi umírají 
Video se připravuje ...

 

Jirik-ta ( 24. února 2023 16:04 )

ano jsem a ostatní taky

Jirik-ta ( 24. února 2023 16:03 )

jajas ( 24. února 2023 15:24 )

Jednodušší to je hodit na jednotlivé dokto­ry..­...jed­noduš­ší pro ministra.

maxpax ( 24. února 2023 13:08 )

Ani si nekoupíš za pajdu ten test, jestli snad náhodou není pravděpodobnost, že bys mezi ostatníma roznášel nakažlivou chorobu codid. Prostě ty jsi přeci bourák

maxpax ( 24. února 2023 13:06 )

Správně. Prachy došly.
Ve druhém kroku, samozřejmě s odkazerm na zrušenou izolaci u covidu pak zrušme i izolace u :
záškrtu, úplavice, černého kašle, bříšního tyfu, tubery a spalniček,syflu, moru a cholery i žloutenky a dalších ...
A bude hezky na světě, tedy pro ministra zdravotnictví určitě, žádný problém, žádné výdaje.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa