Američanky Sandy Hazelipová a Ellie Hambyová jsou nejlepší přítelkyně bezmála dvacet let, kdy se potkaly v Egyptě. Sandy je lékařkou, která pracuje se seniory a dlouhodobě nemocnými a Ellie je dokumentární fotografkou, která stihla procestovat přes stovku zemí a navštívila všechny světové kontinenty. Obě jsou vdovy a mají početné rodiny.

Za roky společného přátelství spolu Sandy a Ellie podnikly mnoho výletů a v červnu 2020 přišly s nápadem, že by si rády splnily v životě ještě jeden velký sen, a sice procestovat svět. Původně chtěly 80denní cestu odstartovat v už loni jako osmdesátileté, plány jim ale zkomplikovala pandemie koronaviru, proto cestu uskutečnily až počátkem letošního roku.

K cestě je inspiroval románový hrdina

„Všechno co děláme, věnujeme památce lásek našich životů, Donovi a Kellymu. Chybíte nám a děkujeme, že jste nás povzbudili. Kéž byste se mohli k našemu dobrodružství přidat také,“ svěřily se kamarádky.

K odvážné cestě Sandy a Ellie údajně inspiroval hlavní hrdina románu Julese Verna z roku 1872 Phileas Fogg, který uskutečnil cestu kolem světa za osmdesát dní. Před odjezdem si Američanky také stanovily několik pravidel. Například odmítají cestovat první třídou a chtějí využívat k menším přesunům veřejnou dopravu. Také nechtějí spát v luxusních hotelích, ale upřednostňují spíše hostely.

Kamarádky svou výpravu odstartovaly 11. ledna letošního roku a na svém blogu pravidelně informují o jejím průběhu. Zatím Sandy a Ellie navštívily například Antarktidu, Velikonoční ostrovy, Argentinu, Laponsko nebo Zanzibar. „Často se nás lidé ptají, jaká je naše dovolená, ale pro nás je to dobrodružství. Kdyby to byla dovolená, odpočíváme někde na pláži. Místo toho teď vstáváme a jsme každé ráno připraveny na nové dobrodružství,“ popsaly přítelkyně.

Cestou inspirují i ostatní 

V plánu mají Sandy a Ellie v nadcházejících dnech návštěvu Velkého bariérového útesu,  Grand Canyonu, Tádž Mahalu a dokonce je v jejich plánech i nejvyšší hora světa Mont Everest.

Kamarádky také přiznávají, že neměly ani ponětí o tom, že svou odvahou budou někoho inspirovat. „Nenapadlo nás, že budeme mít na lidi takový vliv. Chodí nám mnoho zpráv, kde nám fanoušci píší, že chtějí zkusit něco podobného. Dokonce nám psal jeden muž, že by podobnou cestu podnikl v 90 letech a my jsme mu odpověděly, ať do toho jde!“ doplňují Sandy a Ellie.

Cestu kolem světa by odvážné seniorky měly zakončit 1. dubna, kdy se vrátí do Dallasu, odkud startovaly.

Fotogalerie
14 fotografií