Napínavé dva týdny mají za sebou chovatelé luskounů krátkoocasých v pražské zoo. Sotva čtyři dny po narození prvního mláděte těchto šupinatých savců v Evropě se ukázalo, že jeho matka Run Hou Tang nemá dostatek mléka. Vzácný přírůstek začali dokrmovat. Do akce přibrali i plyšového medvídka. Na něm ho vážili a nezřídka krmili.

„Je to hlavně trénink uchopovacího reflexu mláděte. Je pro něj přirozené se něčeho držet,“ vysvětluje mluvčí zoo Filip Mašek. I v budoucnu by měla malá samička podle něj mámě jezdit na ocasu. Medvídek také zvyšoval její komfort, když ji museli chovatelé kvůli vážení a krmení matce na chvíli odebrat. „Poloha na medvídkovi je pro mládě přirozená, cítí se bezpečně a je v klidu,“ dodává Mašek.

Pomoc zabrala

Mládě již každým dnem opět přibývá na váze. „Dokonce to vypadá, že samice už má mléka dostatek, a tak aktuálně už přikrmování není potřeba. To nám dělá velkou radost,“ upřesnil chovatel David Vala. Zároveň ale dodal, že ještě zdaleka vyhráno není.

Rady z Tchaj-wanu

Mládě se narodilo 2. února. Přikrmovat ho chovatelé začali o čtyři dny později, a to až třikrát denně. Mimořádnou péči konzultovali na vzdálenost devět tisíc kilometrů s tchaj-wanskou Taipei Zoo, odkud chovný pár luskounů loni v dubnu do Prahy přicestoval. 

Jsou mlsouni

Chov luskounů je náročný hlavně kvůli zajištění dostatečného množství vhodné potravy. Denní krmná dávka pro jedno dospělé zvíře obsahuje mimo jiné 100 g včelích larev, moučné červy, směs pro hmyzožravce, jablko, žloutek, zeminu a další přísady, které se zmixují s vodou, podusí a rozdrobí do misky.

Víte, že

Luskouni patří mezi ohrožené druhy. Jejich šupinám tradiční čínská medicína připisuje léčivý účinek.

Video
Video se připravuje ...

Blesk Podcast: Pytláky jsme přesvědčili, aby chránili přírodu, řekl Příbrský Blesk TV

Fotogalerie
9 fotografií