Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Z dohody podepsané v Praze je cár papíru. Takhle jednali o novém STARTu Obama a Medveděv u Klause

Autor: ČTK, Darina Jíchová, swp - 
22. února 2023
05:00

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že Rusko pozastavuje svoji účast v dohodě Nový START, která omezuje počet jaderných hlavic a jejich nosičů. O ruském kroku informoval v projevu k členům parlamentu a dalším představitelům vládnoucí elity ruský prezident Vladimir Putin. Dohodu podepsali v roce 2010 v Praze tehdejší prezidenti USA a Ruska Barack Obama a Dmitrij Medveděv. Rusko už dříve odmítlo spolupracovat na inspekcích jaderných zbraní, jejichž podmínky jsou popsány v této dohodě.

Byl to velká sláva. V dubnu 2010 hostil Pražský hrad a tehdejší prezident Václav Klaus protějšky USA a Ruska. Obama a Medveděv během ceremoniálu podepsali v té době důležitý dokument.

Někdejší prezidenti Barack Obama, Dmitrij Medveděv a Václav Klaus v Praze. (duben 2010) Někdejší prezidenti Barack Obama, Dmitrij Medveděv a Václav Klaus v Praze. (duben 2010) | Blesk:Martin Sekanina

Základní údaje o současné americko-ruské smlouvě o omezení počtu jaderných zbraní, takzvané dohodě Nový START:

Americko-ruskou smlouvu o omezení počtu jaderných zbraní, takzvanou smlouvu Nový START, podepsali tehdejší prezidenti USA a Ruska Barack Obama a Dmitrij Medveděv 8. dubna 2010 v Praze. Smlouva nahradila dohodu START 1, jejíž platnost vypršela 5. prosince 2009 (mezitím byla sice podepsána smlouva START 2, ta ale nebyla ratifikována). V platnost vstoupila 5. února 2011 s platností na deset let, tedy do 5. února 2021. Se vzájemným souhlasem může být o pět let prodloužena, Moskva a Washington tak učinily předloni v únoru, kdy její platnost prodloužily do roku 2026.

Na vzniku smlouvy se dohodli Medveděv a Obama v dubnu 2009. Každá strana se v ní zavázala snížit počet hlavic během sedmi let z 2200 na 1550. Počet rozmístěných nosičů, tedy mezikontinentálních balistických střel, balistických střel odpalovaných z ponorek a těžkých bombardérů připravených nést jaderné zbraně snížit na 700 kusů. Další limit se týká nasazených i nenasazených odpalovacích ramp nebo bombardérů schopných nést jaderné zbraně, těch může být nejvýše 800.

Smlouva stanoví, kde výhradně smí každá smluvní strana své strategické útočné prostředky umístit (například nejen na nosičích, ale i ve výrobních závodech, opravnách a výcvikových základnách). Určuje rovněž limitní počty strategických prostředků určených pro výcvik a testy.

Dále zavazuje signatáře nerozmisťovat strategické prostředky v zahraničí, vyjma obecně uznávaných případů křižování cizích výsostných vod nebo cizího vzdušného prostoru. A zavazuje smluvní strany, aby nevstupovaly do žádných mezinárodních závazků a nepodnikaly žádné mezinárodní akce, které by byly v rozporu se smlouvou. Zakazuje smluvním stranám předávat strategické útočné zbraně do třetích zemí s výjimkou závazků platných v době podpisu.

O prvním prodloužení stávající smlouvy nebo o případné nové smlouvě obě země vedly delší dobu jednání. Washington tvrdil, že jakákoli nová smlouva o omezení jaderných zbraní by se měla vztahovat na všechny typy hlavic, zahrnovat lepší ověřovací protokoly a opatření týkající se transparentnosti a měla by být rozšířena i na Čínu, která zvyšuje svůj vlastní jaderný arzenál. Čína to odmítla jako americký trik, jak se vyhnout nové dohodě. Rusko pak prohlásilo, že pokud má být Čína součástí nové smlouvy, měly by být do ní zahrnuty také Británie a Francie. Ale v důsledku neochoty těchto dvou zemí připojit se k nové dohodě by se USA a Rusko měly podle Moskvy více soustředit na bilaterální záležitosti.

Rusko ale v říjnu 2020 nabídlo prodloužení dohody Nový START bez jakýchkoli podmínek. Moskva poté touhu po prodloužení smlouvy několikrát zopakovala, i po nástupu demokrata Joea Bidena do funkce amerického prezidenta v lednu následujícího roku a ruský parlament smlouvu Nový START ještě týž měsíc ratifikoval. Spojené státy tak učinily začátkem února.

Diplomatické vztahy mezi Moskvou a Washingtonem jsou na bodu mrazu od začátku ruské invaze na Ukrajinu z 24. února loňského roku. USA, podobně jako další západní státy, napadenou zemi podporují kromě humanitární pomoci také dodávkami zbraní. Podle Moskvy se tak západní země přímo zapojují do války.

Ačkoliv je dohoda Nový START stále v platnosti, strategická a bezpečnostní jednání mezi oběma stranami ustala. O prodloužení dohody a jejím případném rozšíření měli zástupci Moskvy a Washingtonu jednat loni v listopadu v Egyptě, Rusko však jednání odložilo, aniž by navrhlo nový termín. Washington poté na konci loňského roku obvinil Rusko, že závazky z dohody Nový START nedodržuje, když odmítá americkým vyslancům dovolit provádět inspekce na svém území. K dodržování závazků ze smlouvy vyzvala Moskvu před několika dny také Severoatlantická aliance. Náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov tvrdí, že Rusko dodržuje stanovené limity odpalovacích zařízení a hlavic.

10:51
Dnes

Kadyrov se rozhodl jít v noci do posilovny. Zveřejnil video, ve kterém hraje píseň o „čečenském orlu“, který „spěchá do bitvy“. Údajně se tím hlava Čečenska snaží všechny přesvědčit, že je zdravý. Kdy bylo video pořízeno, není známo. Včera se objevily zprávy, které tvrdily, že je Kadyrov vážně nemocný.

10:21
Dnes

Podívejte se na aktuální snímky z Oděsy, kde dnes zaútočily ruské síly. 

9:51
Dnes

Ukrajinský protikorupční úřad podezírá ministra zemědělství Mykolu Solského v souvislosti s machinacemi se státními pozemky. V prohlášení zveřejněném na sociálních sítích uvedl, že Solskyj stál v čele zločinecké skupiny, která nezákonně získala stovky hektarů půdy v celkové hodnotě 291 milionů hřiven (174 milionů Kč).

Zobrazit celý online

Ruský prezident Vladimir Putin dnes v projevu uvedl, že jeho země pozastavuje účast v dohodě Nový START. „Jsem dnes nucen oznámit, že Rusko pozastavuje svoji účast v dohodě Nový START. Opakuji, neodstupuje od smlouvy, nýbrž pozastavuje účast,“ citovala Putina agentura TASS. Rusko svoji účast podle Putina obnoví, až se mu dostane vysvětlení, jakým způsobem bude dohoda brát v potaz „celkový úderný arzenál Severoatlantické aliance“.

Video se připravuje ...
Další videa