Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Rock for People 2023: Co čeká návštěvníky letos?

Předchozí ročníky festivalu Rock for People
Předchozí ročníky festivalu Rock for People  (Autor: Blesk:KAREL KOPÁČ)
Autor: Jiřina Sivcová - 
23. února 2023
10:06

27. ročník Rock for People v Hradci Králové opět rozezní začátek kalendářního léta. Na zdejší letiště se letos sjede přes 60 interpretů z celeého světa. Hlavními hvězdami našlapaného line-upu se letos staly kapely Slipknot nebo Billy Talent.

  • 8. – 11. června 2023
  • Hradec Králové, letiště, PARK 360
  • Vstupné:
    • 4 dny základní 3 790 Kč
    • jeden den 1 990 – 2 190 Kč

27. ročník hudebního rockového festivalu Rock for People opět slibuje svým fanouškům nezapomenutelný zážitek. Jedná se o jeden z největších a nejstarších festivalů v České republice, který každý rok navštíví více než 25 000 diváků. Na několika pódiích vám během čtyř dnů zahraje více než 60 rockových interpretů z celého světa. Poslechnout si můžete rock, rap-rock, elektronický rock, rap, heavy metal, pop-punk a mnoho dalších hudebních žánrů. Organizátoři se pyšní největším evropským pódiem zvaným jako „Fat Lady“ a snaží být maximálně ekologičtí. Během festivalu se měří zanechaná uhlíková stopa a třídí se až 17 druhů odpadu. 

První ročník festivalu se konal v roce 1995 v Českém Brodě. Tehdy se pro zhruba tisíc diváků představilo 18 hudebních interpretů. Oblíbenost a návštěvnost festivalu rostla a tak se v roce 2007 muselo jeho místo konání změnit na dnešní letiště v Hradci Králové. Nyní na festivalu účinkují světové hudební špičky a sjíždějí se na něj fanoušci také ze zahraničí. 

Line-up a program festivalu Rock for People 2023

Mezi největší taháky festivalu patří například americká kapela Slipknot, která zahraje hned první den festivalu. V pátek své vystoupení představí raper Machine Gun Kelly, Billy Talent, modrovlasá Ashnikko nebo Hollywood Undead se svojí energickou show. Sobota bude patřit kalifornské skupině Papa Roach, The 1975, X Ambassadors nebo While she sleeps. Nedělní finále zpestří britská Muse, Incubus a Nothing but Thieves. 

Z českých kapel se představí Vypsaná fiXa, Horkýže slíže, Tata Bojs, Wohnout, Bratři, Kluci nebo Radosta. Diváky starší věkové kategorie potěší vystoupení Václava Neckáře & Bacily.

Doprava na festival Rock for People 2023

Areál se nachází na těchto GPS souřadnicích 50°14’49.6″N 15°50’09.6″E. Nejjednodušší je vyrazit autem a použít uvedené souřadnice pro správný nájezd do areálu. 

Autem

Cesta z Prahy zabere zhruba 1,5 hodiny. Po dálnici D11 vyrazíte na Hradec Králové a asi po 100 km sjedete na silnici číslo 11. Projedete kolem nákupního parku Aupark, přes Gočárovu třídu na obchvat kolem Hradce Králové. Ulicí Jana Černého dorazíte přímo na letiště. 

Z Brna pojedete něco málo přes dvě hodiny. Po silnici číslo 44 se dostanete do Svitav. Za Opatovicemi odbočíte na silnici číslo 35, která vás dovede až do Hradce Králové. Přes ulice Akademika Bedrny  a Jana Černého dojedete na parkoviště areálu. 

Z Liberce trvá cesta asi 1,5 hodiny. Velkou část cesty pojedete po silnici 35. U čerpací stanice Hejcmanka sjedete na silnici číslo 3255. U hřbitova Neděliště odbočíte na silnici číslo 3252, následně na silnici číslo 3254 a přes ulice Obránců míru, Průmyslovou a Jana Černého na parkoviště festivalu.

Trasa z Českých Budějovic vede přes Prahu a je dlouhá 2,5 hodiny. Vyrazíte přes dálnici D3 nebo D11. U Prahy využijete městský okruh nebo se rovnou napojíte na silnici E65 a později na dálnici D11. Dojezdová trasa je dále už stejná jako při cestě z Prahy.

Vlakem

Do Hradce Králové se pohodlně dostanete také vlakem.

Do Hradce Králové se pohodlně dostanete také vlakem. Z Prahy jezdí přímý spoj nebo můžete využít spoj s jedním přestupem v Pardubicích, obě varianty přitom trvají asi hodinu a půl. Při cestě z Brna a Ostravy musíte přestup v Pardubicích absolvovat vždy. Z Brna pojedete vlakem asi dvě a půl hodiny. Hudební fanoušci cestující z Ostravy pojedou ještě o půl hodiny déle. Pokud budete cestovat z Liberce, můžete denně využít několika přímých spojů. Cesta zabere asi dvě a půl hodiny. Vlakové spojení z Českých Budějovic je složitější, nevyhnete se přestupu v Praze a případně druhému v Pardubicích. Kvůli tomu cesta vyjde na tři a půl až čtyři hodiny.

Z vlakového nádraží v Hradci Králové jede do blízkosti areálu festivalu autobus č. 15, zastávka Letiště. Zároveň ale bude v pravidelných intervalech přistavován také speciální festivalový shuttle autobus. Cesta trvá asi 15 minut a je vzdálená 5 km.

Z vlakového nádraží v Hradci Králové jede do blízkosti areálu festivalu autobus č. 15, zastávka Letiště. Zároveň ale bude v pravidelných intervalech přistavován také speciální festivalový shuttle autobus. Cesta trvá asi 15 minut a je vzdálená 5 km. 

Autobusem

Z Prahy jede do Hradce Králové přímý autobus a do cíle dorazí zhruba za hodinu a čtvrt. Přímá linka jede také z Brna, odkud cesta zabere tři hodiny. Při cestě z Liberce taktéž využijete přímý autobusový spoj, kterým se zhruba za dvě hodiny dostanete do Hradce Králové. Nástupní stanicí v Praze je nádraží Černý most, v Brně je to nádraží Zvonařka a v Liberci Hlavní nádraží. Komplikovanější je cesta  z Českých Budějovic. Musíte přestoupit v Praze, kde je navíc pravděpodobné, že autobus z Prahy do Hradce Králové pojede z jiného nádraží, než kam dorazíte autobusem z  Českých Budějovic. Na cestu byste si tak měli vyhradit nejméně pět hodin.

Ubytování během festivalu Rock for People 2023

Ubytování v areálu

Samozřejmostí je možnost ubytování přímo v areálu ať ve vlastních stanech či karavanech, nebo využití předem postavených luxusních stanů. Takové ubytování se pohybuje od necelé tisícovky za osobu ve vlastním stanu, až po luxusní glampingové stany za takřka 18 tisíc.

Ubytování v hotelu či penzionu

Pokud si potrpíte na spaní v posteli, nebo jen chcete mít zázemí s vlastní sprchou, může být lákavé ubytování v hotelu či penzionu. Tato varianta je ovšem přímo v Hradci Králové vždy vyprodaná s velkým předstihem. Jestliže se vám ale ještě podaří najít si ubytování přímo v Hradci Králové, máte možnost se z festivalu do centra dostat díky kyvadlové autobusové dopravě. Ta v minulých letech přestávala jezdit vždy hodinu po půlnoci. Pěšky cesta trvá do centra asi hodinu.

Další variantou je ubytování v Pardubicích, které jsou vzdáleny 20 minut cesty hromadnou dopravou. Možným omezením pro vás ale může být odjezd posledního nočního vlaku směr Pardubice. Musíte stihnout spoj z hlavního nádraží v 0:26, protože další jede až za tři hodiny. Ceny za pokoj v době konání festivalu zde začínají přibližně na třech tisících.

Video  Blesk Podcast: Zástupci Colours, Rock For People, Metronome a Hradů CZ o létě 2021. Budou se festivaly konat?  - Jiří Marek
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi