Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Diktátor Kim mohl otrávit až milion lidí. Jeho jaderné testy kontaminovaly podzemní vodu

Autor: ČTK, swp - 
21. února 2023
11:59

Desetitisíce lidí na Korejském poloostrově, v Číně, ale i v Japonsku mohou být vystaveny radioaktivnímu materiálu, který se rozšířil podzemní vodou ze severokorejského podzemního jaderného komplexu. Podle agentury Reuters to dnes oznámila lidskoprávní organizace Transitional Justice Working Group (JWG), která provedla studii na základě veřejně dostupných dat a zpráv OSN. KLDR obvinění odmítla s tím, že následkem jaderných testů nedošlo k únikům žádného škodlivého materiálu.

Kontaminovaná voda se mohla rozšířit do oblastí, kde leží osm měst spoléhajících na podzemní zdroje pitné vody a kde žije více než milion Severokorejců, uvádí jihokorejská organizace JWG. Podle ní může voda představovat riziko i pro Jižní Koreu, Čínu a Japonsko kvůli pašování zemědělských a rybářských produktů ze Severu. Jihokorejský potravinářský úřad v roce 2015 odhalil devětkrát vyšší než standardní úroveň radioaktivních izotopů cesia v dovezených houbách, které se prodávaly jako čínské produkty, ale ve skutečnosti podle Reuters pocházely ze Severní Koreje.

JWG byla založena v roce 2014, spolupracuje se zdravotnickými i jadernými experty a zaměřuje se na výzkum z otevřených zdrojů. Finance získává z americké Národní nadace pro demokracii, neziskové korporace, kterou financuje americký Kongres, uvedla agentura Reuters.

Severokorejský režim oficiálně přiznal, že vlastní jaderné zbraně v únoru 2005 a od roku 2006 provedl šest jaderných testů, poslední a zatím nejsilnější v září 2017, kdy šlo o test vodíkové bomby. Všechny testy provedla armáda v hornaté izolované provincii Hamgjong pukto na severovýchodě země asi 100 kilometrů od hranic s Čínou a 200 kilometrů od hranic s Ruskem.

Jižní Korea, Japonsko a Spojené státy již několik měsíců varují, že KLDR se připravuje na provedení dalšího, sedmého jaderného testu.

Video  Kim Ir-sen. Krutý vůdce v nejizolovanější zemi světa  - Videohub
Video se připravuje ...

Jirik-ta ( 21. února 2023 12:23 )

Jirik-ta ( 21. února 2023 12:23 )

Emise na ukrajině taky nic moc.

trintin ( 21. února 2023 12:10 )

Autorka článku takticky vynechala informaci, kolik podzemní vody při testech kontaminovaly USA.

Zobrazit celou diskusi