Nepochopitelný případ se odehrál koncem loňského října na Domažlicku. Záchranáři zasahovali u vážné bouračky, mladý řidič (19) tehdy nedal přednost řidičce (35).

Pro vážně zraněnou ženu letěl záchranářský vrtulník a převážel ji do plzeňské fakultní nemocnice. Hned při vzletu se ale málem stalo neštěstí.

Pilot si v deseti metrech nad zemí všiml, že je cosi ve vzduchu před vrtulníkem. „Když byl objekt od vrtulníku vzdálen asi pět metrů, zjistil pilot, že se jedná o dron, měl jej v úrovni očí. Aby nedošlo ke střetu, musel nabrat větší výšku, využít maximálního výkonu stroje, aby dron přelétl,“ popsala policejní mluvčí Dagmar Brožová.

Neměl oprávnění létat

Echo dostali okamžitě policisté, stroj měl přistávat přímo v nedaleké tržnici mezi stánky. Tam také strážci zákona překvapili trhovce s ovladačem v ruce. „Přiznal, že dron používal a ze zvědavosti se chtěl podívat, co se stalo. Pravidla pro používání dronů však neznal a na létání s dronem neměl oprávnění,“ dodala Brožová.

Znalci uvedli, že dron mohl vážně ohrozit posádku vrtulníku, zasahující u nehody i asi tři desítky přihlížejících. „V případě střetu dronu s vrtulníkem by vrtulník nebo jeho části mohly na osoby nacházející se na zemi pod vrtulníkem dopadnout,“ doplnila Brožová. Zvědavému trhovci teď hrozí až dva roky v base.

VIDEO: Souboj ruského a ukrajinského dronu.

Video
Video se připravuje ...

Souboj ruského a ukrajinského dronu Nexta (Twitter)