Vše začalo v roce 2020, kdy Míru vyřadila z práce přetrvávající bolest zad. „Míra měl vždy na prvním místě rodinu a její blaho. Velice špatně nesl to, že do rodinného rozpočtu nebyl schopný přinášet jako živitel rodiny peníze, které by si představoval,“ popisuje jeho nejlepší přítel Petr Kolařík.

Nemoc odhalila plánovaná operace zad

Po lékařských vyšetřeních se ukázalo, že musí podstoupit operaci zad. V tu dobu řádila pandemie covidu, proto se Mírova operace odkládala a odkládala… Psychicky to nesl velice špatně, a možná i to byl důvod daleko horších zdravotních komplikací, které se následně objevily.

Když se v roce 2021 konečně připravoval na plánovanou operaci, byl Mírovi nalezen pokročilý nádor na žaludku. „Už tehdy byl blízko smrti, avšak svou bojovností po více než roce rakovinu překonal. Bylo mu však řečeno, že se nemoc může rychle vrátit. V tu dobu jsme ale všichni slavili jeho uzdravení a těšili se z plánů do budoucna,“ vzpomíná kamarád.

Metastáze ve střevech

Míra se těšil na návrat do běžného každodenního shonu, ale život s ním měl jiné plány. „Loni v listopadu mu byly nalezeny metastáze na střevech, které byly v takové fázi, že pro Míru už neexistovala šance se s rakovinou opět poprat. Věřím, že kdyby nějaká byla, tak bojuje do posledních chvil, aby s námi mohl zůstat,“ popisuje Petr Kolařík.

Milovaný manžel, táta a kamarád navždy odešel obklopený rodinou na konci ledna. „Můj obrovský obdiv má jeho žena Marťa, která se celé ty roky starala o chod domácnosti, dvojčátka i o samotného Míru. Nedovedu si představit, jak to muselo být těžké,“ přiznává Petr, který pro rodinu kamaráda založil sbírku na dobročinné platformě Donio.

 „Prostředky by byly použity na běžné fungování rodiny, všichni víme, jak je dnešní doba pro samotnou maminku dvou malých dětí finančně náročná. Tak velká ztráta se bude hojit dlouho,“ dodává Petr Kolařík. 

Nenápadný zabiják

V České republice je rakovina žaludku každoročně diagnostikována přibližně u 1300 lidí, asi 1000 lidí nemoci podlehne. Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR uvádí, že  před 35. rokem života se tento zhoubný nádor vyskytuje jen ojediněle, ve věkové skupině 35–45 let je incidence stále nízká. Ve věkových skupinách nad 45 let se však toto onemocnění vyskytuje čím dál častěji, přičemž „vrchol“ je pozorován u lidí ve věku 70–80 let.

V posledních několika desetiletích však výskyt i úmrtnost na tento zhoubný nádor neustále klesá. Tento příznivý vývoj je připisován jednak změnám stravovacích návyků, jednak úspěšné léčbě infekcí žaludku, které jsou způsobeny bakterií Helicobacter pylori.

Rakovina žaludku se obvykle vyvíjí pomalu a po mnoho let. Než se vyvine skutečně zhoubný nádor, objevují se často přednádorové změny v žaludeční sliznici. Tyto změny jen zřídkakdy způsobují příznaky či potíže, proto většinou zůstávají neodhaleny.

 

Video
Video se připravuje ...

Pět nejčastějších nemocí, na které Češi umírají 

Fotogalerie
5 fotografií