Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Nerudová tepe vládu kvůli důchodům: Nesystémový krok! S Rusnokem přidávají varování

Autor: for - 
19. února 2023
14:36

Podle ekonomů jsou kroky vlády k příprávám na důchodovou reformu nesystematické a nezodpovědné - respektive vypuštění tzv. balónků o možném zvyšování věku odchodu do důchodu a mimořádné snížení valorizace. Debatovali o tom Danuše Nerudová, Jiří Rusnok a Richard Hindls v pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Ačkoliv odvahu a kroky vlády chápou, podotýkají, že je škoda, že se komplexní důchodová reforma nyní točí okolo drobností. 

V pořadu Otázky Václava Moravce trojice ekonomů hlouběji debatovala o prvních „balóncích“, které se objevují k důchodové reformě a obecně k řešení důchodů do budoucna. Debata se na začátku stočila k rozhodnutí vlády, že se „přeskočí“ štědrá valorizace a důchodcům se přidá v průměru 750 korun, tedy o polovinu méně, než by mělo.

„Záměrem úprav valorizací je především mezigenerační solidarita a předcházení hospodářským škodám. Situaci musíme řešit zodpovědně a s ohledem na budoucí generace,“ řekl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Mířil tak na to, že při současné inflaci by mimořádné navýšení pomohlo primárně důchodcům s vyššími příjmy. Návrh ještě musí projít schválením v komorách. 

Video  Jurečka: Důchody se průměrně zvednou o 750 korun  - ČTK
Video se připravuje ...

Úprava valorizačního schématu je jednou z částí připravované důchodové reformy a má zajistit, aby se nerozvíraly nůžky mezi nízkopříjmovými důchodci a ostatními penzisty - což se v rámci aktuálního schématu děje.

Nerudová: Chápu to. Nerozumím ale tomu, proč je to jen mimořádně

Zatím je tato úprava v plenkách a nynější návrh je jen dočasným opatřením, které má mimo jiné také zajistit, aby v červnu ze státní kasy neodputovalo 34 miliard korun. Ekonomové by změnu valorizačního schématu uvítali, upozorňují ale na to, že na nutnost změn se poukazuje už delší dobu a nyní vypadá krok velice nesystémově. Nechápou také, proč by mělo jít jen o mimořádné opatření.

 „Je to nesystémové. Od října upozorňujeme na rozvírání nůžek kvůli valorizačnímu vzorci mimořádné valorizace, a že inflace nedopadá na všechny důchodce stejně,“ uvedla na České televizi ekonomka a kandidátka na prezidentku Danuše Nerudová. „Jsem zaražená, že by to mělo být jen mimořádné opatření,“ zdůraznila s tím, že schéma se nemá podle stávajícího materiálu měnit natrvalo. „Chápu ale jeho účel,“ konstatovala.

„Jsem překvapený, že našla vláda odvahu,“ zmínil Rusnok

Podobně hovořil v pořadu ČT také bývalý premiér a bývalý šéf státní kasy Jiří Rusnok. „Toto opatření chápu v kontextu fiskálnímu tlaku, kdy se v podstatě i říká, že zaměstnanci ztratili na reálných mzdách 10-20 % a důchodci neztratili téměř nic díky vysokým valorizacím. Najednou jim to vypneme, pro jednou. Z toho pohledu je to ale nesystémové,“ uvedl s tím, že ale pro něj bylo velkým překvapením, že vláda našla odvahu na to, do podobného kroku jít. 

Na to konto Nerudová ale podotkla, že by neměl být vytvářen dojem, že si důchodci přilepšili a že pořád je v Česku 400 tisíc penzistů s příjmem pod hranicí chudoby. Rusnok v drobné hádce ale podotknul, že řada z nich byla dobrovolně OSVČ a je tak potřeba i myslet na to, jak zajistit podobným lidem i možnosti spoření. 

Překvapený byl dle svých slov také Richard Hindls, statistik a bývalý člen Národní ekonomické rady. „Taháme se nad každým opatřením, které přinese pár miliard a tady to se objevilo na stole během pěti dnů,“ konstatoval. „Nezapadá mi to do konceptu řešení důchodů. Přinese to sice 30 miliard, ale také tlak ve Sněmovně a může to dojít i k soudu,“ dodal. 

Sama vláda, jak bylo upozorněno v pořadu, v návrhu píše, že musí dojít ke schválení do 22. března, aby se celá věc opravdu nedostala k Ústavnímu soudu. A to z toho důvodu, že se jedná o jakousi reakci na vývoj inflace z února, ale valorizační schéma je dávno v provozu. „Působí to nedobře k reformě, k dohodám,“ pokračoval Hindls. 

Lidé se zbytečně chytají odchodného věku. Proč se zvýšit musí?

S tím souhlasili i ostatní přítomní ekonomové. Podle nich je totiž nutné o důchodové reformě mluvit jako o celku a ne jen vypouštět ony balónky, které jsou navíc špatně pochopeny a lidé se jich „chytají“. „Klíčovým prvkem je komunikace. To, že se stalo, že unikl interní materiál, kde je odchod do důchodu naplánován na 68 let, celá reforma se teď točí kolem věku. To je extrémně nešťastné,“ poznamenala Nerudová s tím, že lidem měla být nejdříve vysvětlena reforma jako celek a všechny dílčí věci měly být dopředu vysvětleny – například, že vyšší věk odchodu se nebude týkat stávajících předpenzistů apod.

V debatě o věku na České televizi zaznělo od Rusnoka, že je přeci jenom nutné, aby se věk odchodu zvyšoval. Pořád je to ale jen čtvrtina řešení. Další věcí je řešit právě možnosti pojistného a šetření na důchod a další věcí, jako je řešení stávající populační křivky a faktu, který zmínila Nerudová. „Nás čeká nalít do důchodového účtu 5 % HDP. Pořád máme 3,5 %, které nám na důchodovém účtu bude chybět,“ uvedla s tím, že se to musí zajistit komplexně do roku 2060. Dodala také, že se musí diskutovat v tomto i o tom, jak řešit zdraví občanů a to, aby zvládli odejít do důchodu později. A podporovat v tomto i zkrácené úvazky. 

Hindls také podotknul, že lidé mají vlastní mozek. „Vypustit mezi lidi takové věci, jako je valorizace a odchod do důchodu. Mezi těch 10,5 milionu lidí...to je nezodpovědné.

Debata o důchodech v Otázkách Václava Moravce: Jiří Rusnok, Richard Hindls a Danuše Nerudová (19.2.2023) Debata o důchodech v Otázkách Václava Moravce: Jiří Rusnok, Richard Hindls a Danuše Nerudová (19.2.2023) | Reprofoto ČT

oltec ( 16. března 2023 08:39 )

jiří zvěřina přesně tak ta má mlčet a neprovokovat slušné lidi

Jiří Zvěřina ( 20. února 2023 05:35 )

Přesně...

Jiří Zvěřina ( 20. února 2023 05:34 )

Přesně...

Jiří Zvěřina ( 20. února 2023 05:33 )

Aby si mohl stavět bungalov v Lánech....

Jiří Zvěřina ( 20. února 2023 05:32 )

Kde bere Nerudová tu drzost se k čemukoliv vyjadřovat???

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa